Mimarlar Odası: Saray sürekli para yutan bir kara deliğe döndü

Binlerce odası ve yüksek maliyetleriyle gündemden düşmeyen Cumhurbaşkanlığı Sarayı şimdi de yurt dışından getirtildiği öne sürülen 60 TIR dolusu çiçek ve ağaçla bir kez daha kamuoyunda tartışma konusu oldu.

İddiayı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "Kaçak Saray sürekli para yutan bir karar deliğe döndü. Ülkenin kaynaklarının, akıl almaz lüks ve şatafat düşkünlüğünün geldiği durum ortada." açıklaması yaptı. Açıklamada, Saray'ın peyzaj maliyetlerinin 2.5 milyar lirayı bulabileceği iddia edildi. Geçtiğimiz günlerde de Saray'ın üç aylık elektrik faturaları bulunmuş, günlük 40 bin liralık elektrik harcandığı ortaya çıkmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın peyzajında kullanılmak üzere yurt dışından 60 TIR dolusu çiçek getirildiği iddiası Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin de gündeminde. Oda'dan yapılan açıklamada, Saray'ın peyzaj maliyetlerinin 2.5 milyar lirayı bulduğu ve peyzaj bitkilerinin yüzde 80'inin yurt dışından ithal edildiği vurgulandı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Yurt dışından kaçak Saray için getirilen bitkilerin, bitki sağlık sertifikaları ve karantina belgeleri kamuoyuna açıklansın. Üç kez kuruduklarına ve sürekli alım yapılıp yenileri ile değiştirildiğine göre, bitkilerle taşınan çeşitli hastalıkların olması muhtemel. Tarım Bakanlığı sertifikaları ve bunların kontrollerinin nerede yapıldığını açıklasın." dedi.

'YURT DIŞI BİTKİLERİN ADAPTASYONU KARASAL ANKARA İKLİMİNDE ZOR'

Saray için yurt dışından getirtilen ağaçların üç kez kuruduğu için yeniden satın alınmak zorunda kalındığını kaydeden Candan, getirtilen bitkilerin hastalıklı olma ihtimali bulunduğunu da vurguladı. Candan şunları söyledi: "Kaçak Saray sürekli para yutan bir kara deliğe döndü. Ankara karasal iklime sahip olduğu için yurt dışından getirilen ithal boylu ağaçların adaptasyonu zordur. Kaçak Saray için yurt dışından getirilen boylu ağaçların tutabilmesi için iki yıl boyunca bebek bakar gibi bakılması gerekmektedir. Aksi durumda kurur ki, kaçak Saray'da başımıza gelen budur. Şimdi kuruyan ağaçların yerine yenileri geliyor, bunların hepsi maliyet. Yazlık çiçek dikim mevsimi geldi. Petunya ve ateş çiçekleri dikilmeye başlayacak, 400 bin lira ek maliyet daha gelecek ve bu süreç hiç bitmeyecek. Sürekli bakım ve yenileme istemeyerek, kendi kendini idame ettiren bir yeşil alan olan Atatürk Orman Çiftliği'nden, sürekli yenileme ve masraf kapısı ile yeşillendirilen kaçak Saray'a gelindi. Geçen yıl ülkeye girmesi yasak olan mantarlı 60 TIR erik ağacının Ankara'ya giriş yaptığını yerli üreticiden öğrendik. Bu erikler nereye gönderildi? Kaçak Saray'a yasak olan bu erikler dikildi mi? 600 metrekarelik kaçak konut mutfağında meyve sebze kurutmak için, kaçak Saray'a hobi bahçesi ve meyve sebze bahçesi yapılmasının gündemde olduğu bilgimiz dahilinde."

Candan, yurt dışı menşeli bitkilerin karantina belgelerinin açıklanması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yazı yazdıklarını da sözlerine ekledi. CİHAN
30 Nisan 2015 11:22
DİĞER HABERLER