Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde 1937 yılından itibaren yapılan tüm devir, tahsis, satış ve kiralamaları kapsayan 'vasiyeti ihlal' davası, dün Ankara 26. Hukuk Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Konuyla ilgili iktidara yakınlığıyla bilinen basında çıkan haberleri eleştiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahkeme kararının Saray ve Anakapark'a meşruiyet sağlamadığını savundu. Candan, "Mahkemenin vasiyet davasının reddi kararı kaçak saray ve Ankapark'a hiçbir meşruiyet sağlamaz. Davamız, AOÇ'nin kuruluşundan bugüne yapılan tüm müdahaleleri kapsıyordu ve Saray'la Ankapark'ı da kapsıyordu. Mahkeme sanki arazide onları meşrulaştırmış gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Oysa 1/10.000'lik nazım imar planı dahil, o yapıların meşru olmadığını ortaya pek çok mahkeme kararı daha var. Her şey bitmiş değil, dava ilk duruşmada kabul edildi, sonraki duruşmalarda vasiyet belgesi istendi, müdahillik talepleri kabul edildi. Dördüncü duruşmada ise beklemediğimiz bir şekilde dava reddedildi. Biz davanın Yargıtay'dan döneceğine inanıyoruz. Dönmezse önce Anayasa Mahkemesi, ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar taşıyacağız." diye konuştu.
TMMOB'a bağlı dört meslek odasının, içinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Ankapark'ın da yer aldığı projelerin Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışına uygun olmadığı gerekçesiyle açtığı davayı mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin 2006 yılındaki AOÇ için verdiği 'kişi bakımından yetkisizlik' kararı emsal göstererek davanın reddine karar verdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, odada düzenlediği basın toplantısında mahkemenin kararını değerlendirdi. Candan, "Dava açıldığında mahkeme kabul etti. Sonraki duruşmalarda vasiyet belgesini istedi, daha sonra ise müdahillik taleplerini kabul etti. Yani mahkemeler, bu davayı kabul etti. Ancak ne hikmetse dördüncü davada aniden karar değiştirip reddetti. Madem Anayasa Mahkemesi'nin kararı emsal gösteriliyordu, daha ilk duruşmada 'kişi yönünden yetkisizlik var' deyip dava reddedilebilirdi. Bu kafamızda soru işaretleri oluşturdu." değerlendirmesini yaptı.
"KARAR KAÇAK SARAYI MEŞRULAŞTIRMIYOR"
Karar sonrası yandaş basında çıkan haberlerin AOÇ'de yapılan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Ankapark'ı 'meşrulaştırmış gibi' gibi yansıtıldığını kaydeden Candan, "Mahkemenin kararı kaçak sarayı ve Ankapark'ı meşrulaştırmıyor. Onların kaçak olduğu başta koruma amaçlı nazım imar planının iptal edilmesi olmak üzere pek çok başka mahkeme kararıyla sabittir. Bizim davamız AOÇ'de bugüne kadar yapılan tüm müdahaleleri kapsıyor, içinde de kaçak saray ve Ankapark da var. Anayasa Mahkemesi'nin kararı, 2006 yılında, bir başka konuyla ilgili davayı kapsıyor, bu konuyla alakası yok. Bu haliyle biz Yargıtay'dan döneceğini düşünüyoruz. Dönmezse, yeniden Anayasa Mahkemesi ve sonrasında AİHM'e kadar gideriz." dedi.
GÖKÇEK: AKILLI OLACAKSINIZ…
Bu arada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Twitter hesabından mahkemenin kararını, "AOÇ'de Atatürk'ün vasiyeti diyerek yanlış beyanlarla dava açan mimarlar odası davayı kaybetti." şeklinde değerlendirdi. Gökçek, "Davayı kaybedince adı skandal karar(!) oluyor... İyi kararı siz vereydiniz... Karar lehinize olunca iyi, aleyhinize olunca skandal karar... Akıllı olacaksınız... Mantıklı olacaksınız... Tamam mı?" mesajlarını paylaştı. CİHAN