Minik Zeliha, yıl boyu fizik tedavisi almak için devletin yardımını bekliyor

Adana'da bedensel ve zihinsel engelli çocuk, tedavi için devletin ve hayırsever kurumların destiğini bekliyor. Epilepsi hastası Yasin (32) ile kalp rahatsızlığı olan Fatma Dağ'ın (33) ikinci çocuğu Zeliha (2,5), Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde 7 aylıkken dünyaya geldi. Anne Fatma Dağ'ın iddiasına göre, doğum sonrası beyne yeterli oksijen gitmeyen kız çocuğun sağ tarafı felçli hale geldi. Konuşma ve hareket güçlüğü çeken Zeliha'ya yüzde 96 oranında özürlü raporu verildi. Çocuğun yürüyebilmesi için bütün bir yıl fizik tedavisi alması gerekiyor.

Sağlık hizmetlerini yeşil kartla karşılayan aile, çocuğun fizik tedavisinde güçlüklerle karşılaştığını belirtiyor. Şu anda 5 yaşında ve 7 aylık doğmuş Tahir adında bir erkek evladı daha bulunan anne Fatma Dağ, yeşil kart ile kamu hastanelerinden kızının yılda ancak iki ay fizik tedavi görebildiğini kaydetti. Okuma-yazması olmadığını ve maddi zorluklar içinde bir yaşam sürdürdüklerini anlatan Dağ, "Kızım, erken doğum nedeniyle ağırlığı 1 kiloydu. 52 gün yoğun bakım ünitesinde kalan evladıma doktorlar oksijen vermeyi unutmuş. Kuvözden çıkarıp eve götürdüğümüzde ise uzmanlar onun engelli olacağını belirtti. Zeliha büyüdükçe vücudunun sağ tarafını kullanamaz hale geldi. Her geçen gün biraz daha kasları çekilince felçlilik durumu sol tarafına da sıçramış halde. Ayrıca, epilepsi hastalığı baş gösterdi. Onun için ayrıca ilaç kullanıyor. Yürümesi için yıl boyu fizik tedavisi alması gerekir. En azından yatalak kalmaz. Ama yeşil kartla devlet sadece iki ay bu tedavi imkânını veriyor. Yüzde 96 özürlü raporu ile özel rehabilitasyon merkezlerinde ise haftanın sadece iki günü 30'ar dakika bu fırsatı sunuyor. Zeliha'nın bütün hafta bu tedaviyi alması lazım. Birileri sesimizi duysun, kızım yerlerde sürünmesin." dedi.

Merkez Seyhan ilçesi Hürriyet Mahallesi'nde kiralık evde ikamet ettiklerine dikkat çeken Dağ, eşinin epilepsi, kendisinin kalp rahatsızlığı çektiğini hatırlattı. Hayırseverlerin yardımlarıyla yaşamlarını sürdürdüklerine işaret eden Fatma Dağ, "Kocam bazen ayakkabı boyayarak, bir ekmek parası çıkartıyor. Ama tek isteğim kızımın fizik tedavisi almasıdır. Yavrumun yaşına rağmen ancak 5-10 cümle kurabiliyor. Onun hiç olmazsa kullandığı tek elini kaybetmesini istemiyorum. Devletin yıl boyu neden fizik tedavisi hakkını vermediğini bilmiyorum." şeklinde konuştu.
CİHAN
11 Nisan 2015 15:22
DİĞER HABERLER