Almanya'ya 1960'larda gelen misafir işçiler bugünün emeklileri oldu. Yaklaşık 1,6 milyon 65 yaş ve üstü göçmenin olduğu Almanya'da, yaşlı göçmenlerin sağlık ve bakım sisteminden yeterince faydalanamadığı belirtiliyor.
Başbakan Angela Merkel'in başkanlığında bu yıl sekizincisi düzenlenen Uyum Zirvesi'nin konusu yaşlı göçmenlerin başta bakımı olmak üzere sağlık sisteminden adil şekilde faydalanmalarıydı. Sağlık ve bakım sisteminden faydalanmanın anayasal güvence altında olduğunu söyleyen Merkel, yaşlanan göçmenlerinde yaşlılıklarında rahat ettirilmeleri gerektiğini söyledi. Merkel, başta anadilde bilgilendirme, sağlık ve bakım hizmetleri olmak üzere kültürel ve dini hassasiyetlerin dikkate alınmasının önemine değindi.
ANADİLDE BİLGİLENDİRME VE BAKIM ARTACAK
Yaşlı göçmenlerin en önemli sorunlarından birisi sağlık ve bakım konusunda anadillerinde bilgilendirmenin eksikliği olarak göze çarpıyor. 8.Uyum Zirvesi'nde alınan kararla birlikte, başta Türkçe olmak üzere birçok dilde bilgilendirme çalışmaları artacak. Federal Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan uyum merkezi, göçmenlerin sağlık sisteminden yeterince faydalanmalarını sağlamak için adımlar atacak. Hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında Türkçe dahil olmak üzere birçok dilde sağlık hizmeti teşvik edilecek.
GÖÇMEN KÖKENLİ ÇALIŞAN İSTİHDAMI ARTACAK
Sağlık ve bakım sektöründe yaşlı göçmenlere daha iyi hizmet verilmesi için Türkçe, Rusça gibi dilleri konuşabilen çalışan istihdamı artırılacak. Sağlık müdürlüklerinde, sigortalarda ve bakım servislerinde Türk çalışanlara ihtiyaç olacak. Böylece sağlık ve bakım alanında çalışmak isteyen Türk kökenlilere yeni istihdam imkanları oluşacak. Göçmenlere yönelik bakım hizmeti yürüten kuruluşlar desteklenecek.
KÜLTÜREL VE DİNİ HASSASİYETLER GÖZETİLECEK
Sağlık ve bakım alanında dini ve kültürel hassasiyetlere önem verilecek. Sağlık alanında çalışanlara çok kültürlülük eğitimi verilmesi hedefleniyor. "Göçmenlerin birçoğunun evine ayakkabı ile girilmiyor. Ya da kadın yaşlılar bayanlardan bakım hizmet almak istiyor." diyen Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, göçmenlerin dini ve kültürel değerlerine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Dini ve kültürel hassasiyetler broşürlerde de yer alacak. CİHAN