Mısır bütçesinin bu yıl vereceği açığın gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 11,7'sine ulaşarak 30 milyar doların üzerinde seyredecek olması geçici hükümeti harekete geçirdi.
Çözüm olarak ilk etapta başta IMF ve Dünya Bankası olmak üzere yurt dışından borç para bulunması düşünülüyor.
Devrik lider Hüsnü Mübarek karşıtı 25 Ocak'ta başlayan gösterilerle birlikte yaklaşık 30 milyar dolar civarında bulunan döviz rezervinin yarısı harcanırken, ülke ekonomisi de durma noktasına gelmişti. Olaylar, GSMH'nin yüzde 11'inden fazlasını oluşturan turizme de büyük bir darbe vurmuştu.
Mısır, IMF'den gelen 3.2 milyar dolarlık yardım teklifini haziran ayında reddetmiş, ancak istikrarın sağlanamamasından dolayı daha büyük bir rakam için örgütle yeniden masaya oturmuştu.
Merkez Bankası Başkanı Faruk el Okda, daha önce 22 milyar dolar civarında tahmin edilen bütçe açığının vergilerdeki düşmeler, telekomünikasyon sektöründeki gelirlerin azalması ve bankacılık sektöründe yaşanan yüzde 30'luk daralmalardan dolayı 30 milyar dolar düzeyine çıktığını belirtiyor.
Kredi derecelendirme kuruluşları son aylarda Mısır'ın kredi notunu hızla düşürürken son olarak da 5 Mısır bankası bu kuruluşların hedefi haline gelmişti. Bu kuruluşlar, Mısır hükümetinin piyasaya sürdüğü bonoların da derecesini düşürmüştü.
Mısır hükümetinin kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen puan eksiltmelerinden sonra hem uluslararası ve hem de içeride borç para bulmasının daha da zorlaştığı belirtiliyor.
Başbakan Kemal Genzuri geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada hükümet harcamalarından 3,5 milyar dolarlık bir kesintiye gittiklerini, ancak bu kesintinin halk üzerinde bir etkisinin olmayacağını belirtmişti.
Bütçeye yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yük getiren temel gıda maddeleri ve enerji sübvansiyonlarında da hükümetin kesintiye gitmeye başladığı, ancak bu kesintilerin sınırlı kalacağı ifade ediliyor.
Bütçe gelirlerini artırmak için ek vergilerden kaçınan hükümet sigara gibi maddelerde vergi artırımına gitme kararı almıştı.
En önemli gelir kalemlerinden olan turizmde geçtiğimiz yıl yaklaşık 12,5 milyar dolar kazanan Mısır'ın bu yılki kazancının en fazla 9 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Diğer önemli bir gelir kalemini oluşturan Süveyş Kanalı ise ilginç bir şekilde bu yıl gelirini daha da artırarak 5 milyar dolar seviyesine çıkardı. Mısır'ın geçtiğimiz yıllarda yurt dışında çalışanlardan elde ettiği 8 milyar dolar civarındaki gelirinin de önemli bir ölçüde düşeceği belirtiliyor.
(CİHAN)