Mısır'da Mursi'ye ve Esma'nın babası Bilteci'ye idam cezası

Mısır Mahkemesi, askeri müdahaleyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye "Hapishaneler baskını" davasından verdiği idam kararını kesin hükme bağladı. Rabiatü El-Adeviyye meydanında başından vurularak öldürülen Esma'nın babası İhvan-ı Müslimin liderlerinden Muhammet el-Bilteci'nin ise "casusluk" davasındaki idam cezası onandı.

Kahire Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz Mayıs ayında askeri müdahaleyle görevinden uzaklaştırılan devrik Cumhurbaşkanı Mursi ve aralarında İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) Hareketi lideri Muhammed Bedii'nin de bulunduğu 122 kişiye, "hapishaneler baskını" ve "casusluk" davalarından idam kararı vermişti. 15. Ceza Mahkeme Başkanı Şaban Şami, sadece kararları okuyarak duruşmayı ve dosyayı kapatacağını belirterek devrik lider Mursi, İhvan lideri Bedii ve aralarında Hamas yöneticilerinin de bulunduğu 122 kişi hakkında verilen kararları açıklıyor.

Mursi ve Bedii'nin de bulunduğu 35 kişi hakkındaki "devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı işbirliği ve casusluk yapmak" suçlamasıyla ilgili dava Mart ayında "hapishaneler baskını" davası ile birleştirilmişti. Mısır Mahkemesi, 'casusluk' davasından aralarında İhvan-ı Müslimin liderlerinden Muhammet el-Bilteci, Ahmed Abdül Ati ve Hayret el-Şater'in de bulunduğu 13 kişiye idam cezası verdi. Devrik lider Mursi, İhvan lideri Bedii, Saad Katatni, Safvet Hicazi, Assam el-Eryan ve diğer 10 kişi hakkında ise müebbet hapis cezası verildiği açıklandı. Kararlara temyiz yolunun açık olduğu belirtildi. Ancak "Hapishaneler baskını" olarak da bilinen olayla ilgili davada ise Mursi'nin de aralarında bulunduğu 106'sı firari ve 25'i tutuklu 131 sanık, "25 Ocak 2011'te Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, 11 hapishane ve karakola saldırarak 3 subayı kaçırmak" suçlamalarıyla yargılanıyordu. Bu davada ise devrik lider Mursi'ye idam cezası verildi.

BUNDAN SONRAKİ İZLENECEK SÜREÇ

Mısır kanunları gereği bir kişi herhangi bir suçtan dolayı kesin ceza alırsa iki kere temyiz mahkemesine başvurma hakkı doğuyor. Yargılananların cezası kesin hükme bağlandığı günden itibaren 60 gün içinde ilk temyiz başvurusunu yapması ön görülüyor. Temyiz mahkemesi eğer bu başvuruyu da reddederse ikinci kez altmış gün içinde tekrar aynı mahkemeye davanın baştan görülmesi için talepte bulunulması gerekiyor. Mahkeme yine red kararı verdiği takdirde artık tüm hukuki süreç tamamlanmış oluyor. Bu aşamadan sonra ise sadece cumhurbaşkanının affetme yetkisi bulunuyor. Bu sürenin de en erken bir yıl sürdüğü tahmin ediliyor.

Ayrıca El-Ahram yazarlarından Muhammed Abdülkadir Halil, verilen kararların uygulanmayacağını savunmuştu. Halil, 30 yıl ülkeyi demir yumrukla yöneten Hüsnü Mübarek'in davalarını örnek göstererek, kendisinin de idamla yargılandığını; ancak daha sonra bu kararın müebbete çevrildiğini ve şimdilerde ise çoğu davadan beraat ettiğini açıklamıştı. El-Ahram yazarı Halil, Mursi ve İhvan yöneticilerinin de cezalarının kademeli bir şekilde düşeceğini ileri sürmüştü.

KARARLAR 2 HAZİRAN'DA SİSİ'NİN ALMANYA ZİYARETİ SONRASINA BIRAKILMIŞTI

Kahire Ceza Mahkemesi tarafından bugün Mursi ve aralarında İhvan yöneticilerinin de bulunduğu 122 kişi hakkında verilen kesin idam kararları, 2 Haziran'da hükme bağlanması bekleniyordu.

Mahkeme Başkanı Şami hiçbir gerekçe göstermeden idamlarla ilgili kesin hükmünü, 16 Haziran'da ertelediğini duyurmuştu. Mahkemenin bu erteleme kararının Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin aynı dönemde Almanya'ya yapacağı ziyaret sonrasına bırakılması, kesin idam kararı verilirse Berlin yönetimi tarafından gelebilecek tepkilerin önüne geçmek için böyle bir kararın alındığı ileri sürülmüştü.

MISIR MÜFTÜSÜ, İDAMLARA GÖRÜŞ BİLDİRMEYİ REDDETMİŞTİ

Mısır Müftüsü Şevki Allam mahkemenin, devrik Cumhurbaşkanı Mursi ve İhvan lideri Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 122 kişi hakkında verdiği idam kararlarına görüş bildirmeyi reddetmişti. Geçtiğimiz Mayıs ayında Kahire Ceza Mahkemesi kararları kesin hükme bağlamadan önce dosyayı müftülüğe göndermişti. Mısır Müftüsü Şevki Allam ise idam kararı verilen bir konuda mahkemenin İslam Hukuku'na başvurmasını doğru bulmadığını belirterek dosyayı geri gönderdiği basına yansımıştı.

İdam kararlarını veren mahkemenin dosyayı müftülüğe gönderip onaylamasını istemesini, 'bir nevi suçu üzerinden atmasına' benzeten bazı Mısır'ın önde gelen entelektüelleri ise Şevki Allam'ın çıkışını doğru bulduklarını açıklamıştı. Mısır kanunları gereği ağır ceza alan kişilerin dosyası müftülüğe gönderilerek tavsiye niteliğinde görüşleri alınıyor. CİHAN
16 Haziran 2015 13:59
DİĞER HABERLER