Mısır tarlasında balıkçı oldular

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk defa bir su ürünleri kooperatifi ile protokol imzaladı. Belediye, tarlaları Beydağ baraj gölünün altında kalan üreticilere balıkçı teknesi, motoru, ağ malzemeleri, soğutma konteyneri ve buz makinesi verecek. Daha önce mısır üreten eller, şimdi ağda balık çekecek.

Baraj suları altında kalan tarım arazilerindeki üreticilere yeni iş alanı ve üretim imkanı yaratmak amacıyla kurulan Beydağ Barajı Su Ürünleri Kooperatifi, daha önce mısır üretilen toprakları 'baraj gölü avlak alanı' olarak İzmir Tarım İl Müdürlüğü'nden 5 yıllığına kiraladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgede oluşan bu yeni üretim deseninin desteklenmesi amacıyla balıkçı teknesi, motoru, ağ malzemeleri, soğutma konteyneri ve yaprak buz makinesi gibi ekipmanların temini için kooperatif ile protokol imzaladı. Söz konusu protokol, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde görüşülerek karara bağlandı. Kooperatif üyeleri, önümüzdeki günlerde sezona 'vira bismillah' diyecek.

Beydağ Barajı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Saydam, "Süreç başladı. Sabırsızlıkla bekliyoruz. Biz elimizde yeterince ekipman ve malzememiz olmadığı için sezona başlayamadık. Göl avlak sahasını Tarım İl Müdürlüğü'nden 5 yıllığına kiraladık. Burada balık avcılığı yapıyoruz ve pazarlıyoruz. Bu gölde sürdürülebilir bir yeni sektör yaratma azmindeyiz. Umarım başarırız. Ekipman, malzeme bizim işimizin olmazsa olmazımız. Gölde tekne olmadan avcılık yapılamıyor. Soğuk hava deposu olmadan balığı koruyamıyoruz. Verdiği desteklerden ötürü başkanımız Aziz Kocaoğlu'na çok teşekkür ediyoruz." dedi.

Beydağ Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Kooperatif 2. Başkanı Ünal İçmesu ise tarım alanlarının baraj alanında kalmasından dolayı büyük arazi kaybı yaşadıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin yanlarında olmasının kendileri açısından hayati önem taşıdığını vurgulayan İçmesu, "Burası dünyanın üç büyük en verimli ovasından bir tanesiydi. Bu değerlerimizi yitirdik. Şimdi su ürünleri kooperatifimiz sayesinde elde edeceğimiz balık geliri ile bu bölgede kalan insanlarımıza hizmet verebilirsek çok mutlu oluruz." diye konuştu.

Göl avlak alanının oldukça verimli olduğunu belirten Kooperatif üyesi Hüseyin Çolak, "Bizim buradan tuttuğumuz balıklar çok değerli balıklar. Sazan, aynalı sazan, tatlı su levreği çeşitlerimiz var. Bu destekle ileride daha iyi koşullara kavuşacağız." şeklinde konuştu. CİHAN
03 Temmuz 2015 10:59
DİĞER HABERLER