Mısır yönetiminin hükümet karşıtı gösterileri desteklemekle suçladığı 16 Amerikalıyı tutuklaması, Washington ile Kahire'nin arasını açtı.
ABD, Mısır'a yaptığı yıllık 1,5 milyar dolarlık yardımı kesme tehdidinde bulundu. Mısır Başbakanı Kemal Genzuri ise bir miktar yardım için geri adım atmayacaklarını söyledi.
Mısır ile ABD arasında yaşanan sivil toplum kuruluşları gerginliği giderek büyüyor. Mısır geçici hükümetinin Başbakanı Kemal Genzuri, 19'u Amerikalı 43 yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşları mensubunun serbest bırakılmaması durumunda Amerika'nın her yıl verdiği 1,5 milyar dolarlık yardımı kesme tehdidinin işe yaramayacağını söyledi. Dün gazetecilere konuşan Genzuri, ABD'nin gönderdiği bir miktar yardım için geri adım atmayacaklarını söyledi. Mısır'ın yasaları ihlal eden yabancı gruplara karşı yasal hakkını kullandığını belirten Genzuri, kimsenin bundan dolayı Mısır'ı suçlayamayacağını ifade etti. Körfez ülkelerine de sitemde bulunan Mısır Başbakanı, bazı Arap ülkelerinin aralık ayında mali yardımda bulunma sözü verdiğini, ancak aradan iki ay geçmesine rağmen bu sözlerin tutulmadığını da belirtti. Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt, bir kısmı Merkez Bankası'na nakit verilmek üzere milyarlarca dolarlık yardım taahhüdünde bulunmuştu. Mübarek rejimi döneminden daha bağımsız bir dış politika izlediği için Mısır'ın cezalandırılmak istendiğini de öne süren Genzuri, "Mısır, Ortadoğu'nun belkemiğidir. Eğer Mısır çökerse tüm bölge çöker. Ancak ne Batı ne de Arap ülkeleri bunun farkında." diye konuştu. Mübarek rejiminin çökmesinden sonra yönetimi ele geçiren Yüksek Askerî Konsey, ülkede durulmayan gösteri ve olayların sorumlusu olarak yabancı mihrakları gösteriyor. Bu amaçla da geçtiğimiz ay sonunda çok sayıda sivil toplum kuruluşuna (STK) baskın düzenleyen Mısır polisi evraklara el koymuş, STK mensuplarını da tutuklamıştı. Ancak bazı Amerikan vatandaşları, Kahire'deki ABD büyükelçiliğine sığınmıştı. Mısır'da başta Amerika olmak üzere Batılı ülkelerden yardım alan çok sayıda STK bulunduğu belirtiliyor. Washington yönetimi de her yıl bu STK'lara 20 milyon dolar yardım yapıyor. Tutuklamalara sert tepki gösteren ABD yönetimi, 1979 yılından itibaren verilen ve şu ana kadar 30 milyar doları bulan yardımları kesmekle tehdit etmişti. ABD, 1,3 milyar doları askerî, 250 milyon doları da ekonomik olmak üzere Mısır'a her yıl 1 milyar 550 milyon dolar yardımda bulunuyor. Washington'daki Mısır delegasyonu gelişmeler üzerine Senato üyeleriyle görüşmeden ülkeye dönmüştü. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey de bu hafta Mısırlı yetkililerle görüşme yapmak için Kahire'yi ziyaret edecek. Sivil toplum kuruluşları, görevi sivil iradeye teslim etmesi için büyük bir kamuoyu baskısı altında bulunan ordunun, yabancı STK'lara baskı uygulayarak dikkatleri başka yerlere ve iç kamuoyunun desteğini sağlamaya çalıştığını öne sürüyor.
Bu arada Mübarek'in koltuğunu bırakmasının yıldönümünü yarın kutlamaya hazırlanan Mısır'da gerginlik had safhada. Bazı demokrasi yanlısı gruplar tarafından sivil itaatsizlik günü ilan edilen yarın için halkın Tahrir Meydanı'na toplanması kampanyaları düzenleniyor. Ancak halkın büyük bir çoğunluğu ise muhtemel olaylardan dolayı sokağa çıkmamayı ya da büyük kentleri terk etmeyi tercih edeceği belirtiliyor. Ordu ise muhtemel olaylara karşı güvenlik güçlerinin sayısını artırma kararı aldı.