MİT TIR'ları davasında gerekçeli karar çıktı: 222 yıl hapis

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı 54 sanıklı Suriye'deki silahlı terör örgütlerine silah taşıyan MİT tırlarının durdurulması davasının gerekçeli kararında toplamda 222 yılı aşkın hapis cezası verdi.
Gerekçede, MİT tırlarının durdurulmasının, dogˆrudan hu¨kümeti ve MI·T'i hedef aldığı ve örgütsel bir organizasyon olduğu öne sürüldü.

Sanıklara "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri temin etme", "bu bilgileri açıklama" ve F... üyeliği gibi soyut suçlardan en çoğu 20 yıl en azı 2 yıl 1 ay olmak üzere hapis cezaları verildi.

Yargıtay'ın gerekçesinde, Suriye'de yaşananlar nedeniyle mes¸ru savunma durumunda kalan devletin, orantılı ve o¨nleyici tedbirleri alma hakkına sahip oldugˆu belirtilerek, "Hic¸bir devlet felaketlerin gelip c¸atmasını bekleyemez." ifadeleri kullanıldı.

1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ve 19 Ocak 2014'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yetkili Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman'ın talimatıyla MİT'e ait tırlar durdurulmuş, araçların içerisinden yüklü miktarda silah, cephanelik ve diğer mühimmatlar ele geçirilmişti.

Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Tayyip Erdoğan, söz konusu malzemelerin Suriye'deki Bayır-Bucak Türkmenleri'ne MİT eliyle gönderilen yardımlar olduğunu açıklamış ancak daha sonra 'malzeme' denilen bu silahların o gruplara değil dini motifli aşırılık yanlısı silahlı terör örgütlerine gittiği ortaya çıkmıştı. Bayırbucak Türkmenleri de kendilerine silahların verilmediğini duyurmuştu.

11 Eylül 2019 14:40
DİĞER HABERLER