PKK’nın rehin tuttuğu iki üst düzey MİT’çinin açıklamalarından sonra Paris’te işlenen Sakine Cansız ve 2 arkadaşına yönelik suikast tekrar gündeme geldi.
PKK yöneticilerine yönelik Fransa'daki suikastlerle ilgili davanın avukatı Antoine Comte, KCK’nın elindeki MİT üyelerinin verdiği bilgiler ışığında katil zanlısı Ömer Güney’in ölümü sonrası kapatılan dava dosyasında yeni gelişmeler olabileceğini söyledi.
Davanın avukatlarından Antoine Comte, “Ortaya çıkan son bilgiler, bu durumu değiştirebilir. Elimize ulaşan ve kamuoyu ile paylaşılan son bilgileri inceleyeceğiz ve bu bilgilerle adı geçen yeni isimler hakkında soruşturma açılır mı? Onu inceleyeceğiz” diye konuştu. Comte, işlenen cinayetler konusunda Fransa devleti istihbaratının da bilgisi olabileceğini ifade etti.
GÜNEY YARGILANMADAN CEZAEVİNDE ÖLMÜŞTÜ
Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez (Şaylemez) 9 Ocak 2013 tarihinde Paris’te öldürülmüşlerdi. MİT ile bağlantısı olduğu belirtilen katil zanlısı Ömer Güney, olaydan 8 gün sonra tutuklanmıştı. Suikastlerin aydınlatılmasına yönelik başlatılan soruşturma, 2015 yılının Mayıs ayına kadar devam etti. Ardından katil zanlısı Güney’in, 5 Aralık 2016 tarihinde mahkemeye çıkarılmasına karar verildi. Ancak 3 ismin avukatları, duruşma gününe itiraz ederek, duruşmanın daha erken bir tarihe alınmasını istedi. Buna rağmen mahkeme, ilk duruşmanın tarihini bu kez 23 Ocak 2017 tarihi olarak belirledi. Ancak 17 Aralık tarihinde sanık Güney’in, kaldığı cezaevinde öldüğü açıklandı. Güney’in ölümü ile davada sanık kalmaması üzerine dava daha görülmeden düşürüldü. Ailelerin ve avukatların girişimi sonucu Nisan 2017’de yeni bir soruşturma başlatıldı.
TEK ZANLI GÜNEY’Dİ
İddianamede tek zanlının Ömer Güney olduğunu hatırlatan Comte, dosyada Türkiye istihbaratı MİT’in isminin geçmesine rağmen, Fransız kanunlarına göre bir kurumun yargılanamadığını, bu saldırıyı planlayanların isimlerine de çok açık bir şekilde ulaşılamadığı için, bu kişilerin yargılanamadığını da belirtti. Comte, ayrıca ismi geçenlerin Türkiye’de yaşadığı için Fransa adaletinin bu kişiler hakkında herhangi bir hukuki yaptırımda bulunamadığını kaydetti.
’70’TEN FAZLA CİNAYET AYDINLATILMADI’
Fransa’da işlenen 70’in üzerinde siyasi cinayetin aydınlatılmadığını ifade eden Comte, “İlk kez bir davada başka bir ülkenin, burada Türkiye istihbarat servisi MİT’in ismi geçiyor. İlk kez başka bir ülkenin gizli servisleri suçlandı. Bu dosyada MİT’in ismi sorumlular arasında geçiyor” dedi.