Mobbing ile Mücadele Derneği Muğla'da temsilcilik açtı

Mobbing ile Mücadele Derneği Muğla'da temsilcilik açtı
MUĞLA (CİHAN)- Mobbing ile Mücadele Derneği (Mobbingder) Muğla İl Temsilciliği kuruldu. Temsilciliğe Prof. Dr. Pervin Çapan, yardımcılıklarına ise Prof. Dr. Nurgün Beşün, Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Şahin, Yrd. Doç. Dr. Cem Şahin, Av. Mustafa Yıldırım ve Yrd. Doç. Dr. Ayalp Talun İnce atandı.

Mobbingder İl Temsilcisi Çapan, yaptığı açıklamada mobbingin işyerlerinde uygulanan psikolojik şiddet ve yıldırma girişimi olduğunu belirterek, "Dünya ve ülke gündemine giderek daha fazla yerleşen bu kavram yine de yeterince tanınmamakta, boyutları gerçek anlamıyla bilinmemektedir. Mobbinge maruz kalmak, insanda stresin başlıca nedenidir ve yine insanda strese bağlı olarak telafisi mümkün olmayan pek çok psikolojik ve fizyolojik hastalıklara yol açar. Bireyin iş verimini düşüren mobbing, aynı zamanda sosyal ve beşeri sermaye kaybı ile beyin ve işgücü göçüne de neden olur." dedi. Mobbingin ülke ekonomisine bile ciddi zararlar verdiğini dile getiren Prof. Dr. Çapan, "Türkiye'de yasalarla açıkça tanımlanmış ve yasaklanmıştır ancak yine de mobbinge uğramanız an meselesidir. Eğer bulunduğunuz yerde zekânız ve davranışlarınızla dikkat çekiyorsanız, coşkulu, çözüm ve başarı odaklıysanız, lider olma potansiyeli sergiliyorsanız mağdur edilmeye adaysınızdır. Sevilen, işine odaklı, sosyal ilişkileri olumlu, ilkeli çalışan, duruşu sağlam, dürüst ve güvenilir, özgün fikirleri olan üretken kişiler, diğerlerine oranla daha sık mobbinge maruz kalırlar. 'Meyveli ağaç taşlanır' zihniyetinden hareketle mobbing uygulayıcısı, genelde kendisinden daha başarılı olabilecek insanları bir tehdit unsuru olarak algılayarak, hedef aldığı kişiye karşı açık ya da gizli olarak sistemli ve sürekli yıpratma girişiminde bulunur. Zorba diye nitelenebilecek bu kişiler, yanlarına aldıkları, kendileriyle ruh benzerliği taşıyan kişiler ve destekçileriyle birlikte mağdurlara ahlâk ve vicdan dışı davranışlarda bulunurlar. Bunların temel amacı, mobbing uyguladıkları kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkileyerek onu yıldırmak ve yalnızlaştırmaktır. Mağduru, içinde yer aldığı sosyal grubun dışına iterler ve hattâ istifaya kadar zorlarlar. Mobbing kurbanı ise giderek kendisini yetersiz ve değersiz hissetmeye başlar, ardından beden ve ruh sağlını da kaybeder. Sonucunda ağır bir depresyon yaşar, tansiyon ve şeker gibi metabolik hastalıklara yakalanır. Mobbing uygulayan kişi bir zorbadır ve zorbalık suçtur. Toplumun her kesimi, bu zorbalığa dur demelidir." ifadelerini kullandı.

Pervin Çapan, temsilciliklerinin en yakın zamanda üyeleri arasından seçecekleri beş koordinatör isimle toplam 11 kişiden oluşan ekiple çalışmalara başlayacaklarını dile getirerek, "İşyerlerinde psikolojik taciz ve bezdiri, bullying (akran zorbalığı) ve sosyal şiddet konularında eğitim, mevzuat, ar-ge ve benzeri proje çalışmaları ışığında bilgilendirme çalışmaları yaparak, mağdurlara yardımcı olmaya başlayacağız. Temsilciliğimizin Muğla'da tertemiz ve beyaz bir sayfa açarak, ülkemize ve insanımıza hayırlar getirecek başarılı çalışmalara vesile olacağına inancımız tamdır. Temsilcilik görevinde özveri ve engin bir duyarlılıkla biraraya gelen ekibimizin her ferdi, toplumsal sorumluluk duyarlılığı taşıyan, vicdan sahibi kişilerdir. Bugüne kadar sürdürdükleri bilimsel faaliyetler yanında, daha önce sosyal alanda aldıkları sorumluluklarla da her türlü takdirin üstündedirler ve yaptıkları, yapacaklarının teminatıdır." diye konuştu. CİHAN
02 Mart 2015 15:32
DİĞER HABERLER