Mobilya sanayicisi asgari ücret artışına olumlu bakıyor

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, "Şu an üyelerimizin önemli bölümü elemanlarına asgari ücreti aşan ücretler ödüyor. Elemanlar da bizim müşterimiz onun için asgari ücretin artması bir yerden ver, bir yerden al gibi olumlu olacak." dedi.

Markalı mobilya tüketicilerinin satın alma eğilimleri ile ilgili araştırmanın bulgularının paylaşıldığı basın toplantısının ardından asgari ücrete dair görüşlerini dile getiren Doğan, "Burada ek bir yük var. Bununla ilgili görüşmeler yapılıyor. Şu an görüşmeler ile ilgili net bir şey yok. Tek rakamlar net. Ücretin ne kadarını hükumetimiz, ne kadarını yatırımcı ödeyecek görüşülüyor. Ama ben bunun mutabakat ile, her kesimi mutlu edecek şekilde biteceği kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

"HER 4 TÜKETİCİDEN 3'Ü MOBİLYA SATIN ALIYOR"

MOSDER'in 15 ilde bini aşkın denekten yararlandığı araştırma ile markalı mobilya tercihi ve ilgi gören ürünler ortaya koyuldu. Buna göre tüketicilerinin hane geliri 2 bin 528 lira. Her 4 tüketiciden 3'ü mobilya satın alıyor. Bu anlamda taksitli ödemeye rağbet artıyor. Taksit miktarı 300 lira, vadesi 12 ay. Ortalama mobilya yenileme müddeti de 9 sene.

Markalı mobilya tercih edenlerin evlerinin oda adedi geçen senelere göre 3+1'de sabit. 4+1 ve daha çok odalı hanelerin oranında gerileme var. Oturma grupları ve genç odalarına ilgi odağı. 2013'te yüzde 27 olan genç odası kullananların adedi 2015'te yüzde 32.

MOSDER Başkanı İsmail Doğan, araştırma ile ilgili, "Görüyor ve anlıyoruz, mobilya tüketicilerinin 2013'te 2 bin 100 lira olan geliri 2 bin 500 liraya geldi. Burada önemli bir büyüme gördük. Tüketici alım gücünde artış var. Bizim sektör de uyumlu olarak senede yüzde 10 büyüyor. Yani tüketici yüzde 10 daha çok ödüyor, mobilyaya." açıklamalarında bulundu. Ayrıca 2016 öngörülerini de paylaşan Doğan, şunları kaydetti:

"Biz burada minimum yüzde 15 büyüme bekliyoruz. Tabii bizim için 2016'da yüzde 20 büyüme şaşırtıcı olmayacak. Siyasi ortam malum. Seçimden evvel bir istikrarsızlık vardı. O istikrarsızlığın yerini istikrar aldı. Şu an hedef yüzde 15 ama yüzde 20 şaşırtıcı olmaz."
CİHAN
19 Kasım 2015 14:37
DİĞER HABERLER