Mobilya sektörü kayıt dışından rahatsız

Mobilya sektörü kayıt dışından rahatsız
Dünyada giderek daha fazla söz sahibi olmaya başlayan mobilya sektörünün lider firmaları, kayıt dışı üretim nedeniyle haksız rekabet ile karşı karşıya kalıyor. Sektör temsilcileri, kaçak işçi çalıştıran, KDV ödemeyen işletmelerin neden oldukları haksız rekabetin ihracatın ve istihdamın büyümesine de engel olduğunu belirtiyor.

Mobilya sektöründe 40 yıla yakın bir süredir faaliyet gösteren Yağmur Mobilya'nın Perakende Mağazalar Koordinatörü Korhan Hınçal, sektördeki en ciddi sıkıntılardan birisinin haksız rekabet olduğuna işaret etti.

Yağmur Mobilya gibi belli büyüklükteki firmaların istihdamdan satışa kadar üretim ve pazarlamanın tüm aşamalarında yasalar çerçevesinde faaliyet gösterdiğini kaydeden Hınçal, kurumsal yapı oluşturmuş bu firmaların KDV, diğer vergiler, sigorta primleri konusunda üzerlerine düşen yükümlülükleri harfiyen yerine getirdiklerini bildirdi.

Korhan Hınçal, "SSK'sız işçi çalıştıran firmalar ise prim ödemiyor, yüzde 18 gibi oldukça ciddi bir yük getiren KDV'yi ödemiyor, düşük maliyetli Suriyeli işçiler çalıştırabiliyor. Böyle olunca da bizler gibi üretim aşamalarının tümü kayıt içinde ve yasal çerçevede olan firmalara karşı bir haksız rekabet durumu ortaya çıkıyor. Kayıt dışı firmalar, faturasız mal alıp satabiliyorlar, vergi yükünden kurtuluyorlar. Bu da maliyetleri onların lehine bizlerin de aleyhine olacak biçimde etkiliyor. Bu haksız rekabet mobilya sektörünün en önemli sorunlarından birisi." dedi.

KDV DÜŞÜRÜLMELİ
Yüzde 18 tutarındaki KDV yükünün bütün mobilya üreticileri için "çok yüksek" olduğunu ifade eden Yağmur Mobilya Perakende Mağazalar Koordinatörü Hınçal, KDV'nin düşürülmesinin haksız rekabetle karşı karşıya kalan sektör temsilcileri için, kayıt dışı ile rekabette önemli bir destek olacağını kaydetti. Hınçal, "KDV oranları hiç değilse %8'lar civarına çekilmeli. Haksız rekabete neden olan işletmeler daha sıkı denetlenmeli ve uygulanan yaptırımlar bu kişiler için caydırıcı nitelikte olmalı. Çok ciddi yurt dışına yönelik üretim yapan mobilya sektörünün gelişmesi, ülke ihracatımızın artması, sektörümüzün gelişmesi açısından haksız rekabetin önlenmesi büyük önem taşıyor. Çünkü haksız rekabetin önlenmesi sadece sektördeki üretimi rahatlatıp, tüketimi ve ihracatı arttırmayacak, ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan işsizliğe karşı istihdam artışıyla da merhem olacaktır." diye konuştu.

SEKTÖR CANLANIRSA İSTİHDAM DA ARTAR
Mobilya sektörünün, ülkede bir hammadde üreticisi ve yan sektör üretimini de canlandırdığını bildiren Hınçal, "Mobilya sektörünün canlanması demek bu sektöre bağlı olan tekstil ve metal gibi birçok bağlantılı yan sektörün de canlanması anlamına gelecektir. Dolayısıyla sektör canlandığı zaman sadece mobilya sektörünün istihdamı artmayacaktır bağlı olan diğer sektörlerinde istihdamı artacaktır ve binlerce kişiye yeni iş imkanı sağlanmış olacaktır." ifadelerini kullandı.
CİHAN
15 Temmuz 2015 12:41
DİĞER HABERLER