Mobilyacıların hedefi 25 milyar dolarlık üretim, 10 milyar dolarlık ihracat

Mobilyacılık sektörünün belirleyici isimleri 2023 için beklenti hedeflerini belirledi. Sektör temsilcilerinin hedefi 2023 yılı için 25 milyar dolarlık üretim ve 10 milyar dolarlık ihracat olarak açıklandı. Yine bu doğrultuda dünya mobilya ihracatında ilk 10, Avrupa'nın ise ilk 5 büyük mobilya ihracatçıları arasına girmek hedefleniyor.

Gazi üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümü ile Polonya, Poznan Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Mobilya Tasarımı bölümünün ortak düzenlediği 27. Uluslararası Mobilya Konferansı, Gazi Üniversitesi Kampüsü'nde gerçekleştirildi. 8 farklı ülkeden ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden akademisyenlerin iştiraki ile yapılan konferansta sektörden Ağaçişleri Esnaf ve Zanaatkarlar Derneği Başkanı Ali Rıza Ercan, Siteler Mobilya Genç işadamları dernek başkanı Hayri Bulut hazır bulundu.

Konferansın açılışında Doç Dr. Hamza Çınar tarafından moderatörlüğü yapılan 'Türkiye Mobilya Endüstrisi ve Küresel Rekabet' adlı panelde TOBB Mobilya Ürünleri Meclisi Başkan yardımcısı, Türkiye Mobilya Federasyonu başkan yardımcısı Ercan Ata ve Tepe Home Genel Müdür yardımcısı Zeynep Uluocak konuşmacı olarak yer aldı.

Sektörün dünyada gelecek projeksiyonu, rekabet durumu, ihracatı ve ithalatın tartışıldığı toplantıda konuşan Ercan Ata, Türkiye mobilya endüstrisinin bugün yaklaşık 7,2 milyar dolar (16 milyar lira) üretim hacmi ile 203 ülkeye 2,4 milyar dolar ihracat, 110 ülkeden 992 milyon dolar ithalat yapan ve 2001'den buyana sürekli artan ihracat değeri ile dış ticaret açığı vermeyen Türkiye ve dünya pazarında sayılı sektörlerden biri olduğunu belirtti. Sektörün, 2023 yılı için 25 milyar dolar üretim ve 10 milyar dolar ihracat beklentisi ile dünya mobilya ihracatında ilk 10, Avrupa'nın ise ilk 5 büyük mobilya ihracatçıları arasına girmeyi hedeflediğini ifade etti.

Zeynep Uluocak da küresel rekabette Türk mobilya sektörünün kendine özgü marka ve güven ile yer alması gerektiğini vurguladı. Tüketici alışkanlıklarının değiştiğini, tüketimde markanın tüketicinin satın alma kararında en etkili faktör olduğunu belirten Uluocak, Ar-Ge ile tasarımın desteklenmesi gerektiği, pazarların iyi tespit edilip analizler yapılarak farklı ülke pazarlarına yönelik tasarımlar geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Panel moderatörü Doç. Dr. Hamza Çınar, panel kapanışında 2015 yılında dünya nüfusunun 7,2 milyar olduğu, 2050'de ise 9,3 milyar olma olasılığının mobilya tüketimini doğrudan etkileyeceği ve dünya genelinde 2030 yılında mobilya üretim hacminin 1 trilyon dolar olacağının altını çizdi. 2014 yılında mobilya üretim hacminin yaklaşık 450 milyar dolar olduğu, Türkiye'nin üretimden aldığı pay yüzde 1,6, ihracattan aldığı payın yüzde 1,3, ithalattan aldığı payın ise yüzde 0,6 olduğunu vurgulayan Çınar, alınan payların son derece düşük olduğunu ifade etti. CİHAN
23 Eylül 2015 10:50
DİĞER HABERLER