Moda kurbanı olmayın, ayakkabıyı öğleden sonra

Moda kurbanı olmayın, ayakkabıyı öğleden sonra alın -Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünün Bilinçli alışveriş ilkeleriyle tüketiciler, giyecek alırken moda kurbanı olmamaları, renk uyumuna özen göstermeleri, m
BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünün Bilinçli alışveriş ilkeleriyle tüketiciler, giyecek alırken moda kurbanı olmamaları, renk uyumuna özen göstermeleri, mevsim sonu indirim dönemlerini takip etmeleri konusunda uyarılıyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, daha önce Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Bilinçli Tüketici Tüketici Bilinci raporuyla, tüketicileri korumayı, bilinçlendirmeyi ve özellikle alışverişlerde doğru hareket etmelerini amaçlıyor.
     Raporun Bilinçli alışveriş ilkeleri bölümüyle tüketiciler, alışverişlerde dikkat etmeleri gereken başlıca konularla ilgili bilgilendiriliyor. Bu ilkelere göre giyecek alırken tüketicilerin, öncelikle hangi giyeceklere ihtiyaç duyulduğunu doğru tespit etmeleri, halihazırda sahip olunan giyim eşyalarının bir listesini çıkarmaları gerekiyor.
     Daha sonra bu listedeki eşyaları, uygunluk ve giyilebilme açısından gözden geçirmeleri, küçük düzeltmelerle günün şartlarına uydurulabileceklerin ayırmaları istenen tüketicilerin, son olarak bir eksik listesi hazırlamasını öneren ilkelere göre giyim alışverişinde şunlara dikkat etmek gerekiyor:
     İhtiyaç olarak tespit ettiğiniz giyeceklerin renk, model, kumaş cinsi gibi özelliklerini belirleyiniz. Stilini ve modelini belirlemede yaşantı biçiminizi ve en sık giydiğiniz giyecekleri düşünmek size yardımcı olabilir. Daima sade ve çeşitli faaliyetler için kolayca kullanabileceğiniz kıyafetlerin seçilmesi, aşırı derecede modaya bağlı ürünlerin tercih edilmemesi daha doğru bir davranıştır. Moda kurbanı olmayınız, sadece moda diye aldığınız elbise bir sonraki sezonda elinizde kalabilir. Satın alınacak giyeceklerin renk uyumuna dikkat ediniz. Her türlü renkle kolayca uyum sağlayabilecek olanları tercih ediniz. Kıyafetlerin farklı mevsimlerde ve uzun süre giyilebilen, kolayca yıkanabilen, dayanıklı, buruşmayan bir kumaştan üretilmiş olmasına dikkat ediniz.
     İç giyimde ise kolayca ter emen, doğal liflerden üretilen ürünleri tercih etmesi istenen tüketicilerin, giyecekleri satın almadan önce çeşitli mağazaları dolaşmaya, fiyat, kalite, çeşit, model ve renk açısından karşılaştırma yapmaya ve en uygun yerden alışveriş yapmaya çaba göstermeleri de gerekiyor.
    
     -Temizlik ve bakımları giyeceklerin fiyatından fazla olmasın-
    
     Giyimde mevsim sonu indirim dönemlerini takip etmeleri önerilen tüketicilerin, satın alacak ürünü, boşuna para vermemek adına mutlaka denemeleri, istendi.
     Giyeceklerde kumaşı, dikişleri, renk tonları ile birlikte yan ürünler olan düğme, fermuar, astar gibi kısımlarını da dikkatle kontrol ediniz. Yırtık, sökük, tüylenme, renkte ton farkı olmamasına özen gösteriniz önerisinin yer aldığı alışveriş ilkelerinde ayrıca şöyle deniliyor:
     Satın alacağınız kıyafetlerde bilgi verici etiketleri inceleyerek kumaşın lif yapısı ile uygulanacak temizlik ve bakım yöntemlerini satın almadan önce mutlaka öğreniniz. Giyeceklerin fiyatının onların temizlik ve bakımları için harcanacak para ile giderek artacağını unutmayınız. Lif yapısı ile temizlik ve bakımları konusunda bilgi verici etiketler olan ürünleri tercih ediniz. Giyimde birlikte alışverişe çıktığınız kişilerin veya satış elemanlarının kararınızı etkilemelerine izin vermeyiniz. Giymeyi düşünmediğiniz elbiseyi satın almayınız. Giyim alışverişlerinizde mutlaka satış fişi veya fatura alınız ve saklayınız. Giyeceklerde kumaşın lif yapısı ile uygulanacak temizlik ve bakım yöntemlerini belirten etiketleri inceleyiniz.
    
     -Zamanla gevşer diye ayakkabının sıkısını almayın-
    
     Ayakkabı alırken de tüketicilerin, bilinçli alışveriş için tekleri arasında herhangi bir görünüm, şekil, işçilik, renk ve boyut farkının bulunmamasına dikkat etmeleri gerekiyor. Ayakkabı etiketlerini incelenmesi, yüzü, iç astar ve taban ile dış taban yapımında kullanılan malzemelerin neler olduğu hakkında bilgi edinilmesi istenen alışveriş ilkelerinde, şu öneriler sıralanıyor:
     Ayakkabı seçerken kriteriniz model ve renkten önce rahatlık olmalıdır. Ayağınızın anatomik yapısına uymayan, büyük ya da sıkan ayakkabıyı almayınız. Ayakkabı içinde ayaklarınızı rahatça hareket ettirebilmelisiniz. En uzun parmağınız ile ayakkabının ucu arasında 0,5-1,0 santimetre boşluk olmalıdır. Ayakkabı rahatsız edici derecede sıkı ise kesinlikle zamanla gevşer diye düşünüp satın almayınız. Ayakkabının her ikisini de mutlaka giyip yürüyerek deneyiniz, iyi oturduğundan ve rahat olduğundan emin olunuz. Ayakkabının numarasını kontrol ediniz. Ayakkabının içini elle kontrol ederek astar gibi kısımlarda ayağı rahatsız edici kırışıklıklar bulunmadığından emin olunuz.
     Dikiş uçları bitim yerlerinin sağlam olmasına, dikiş hatalarının bulunmamasına dikkat edilmesi konusunda uyarılar yapılan tüketicilerin, ayakkabının ayakla temas eden kısımlarında sentetik malzeme kullanılıp kullanılmadığına dikkat etmeleri isteniyor.
     Sentetik malzemelerin hava geçirmediği ve hava geçirmeyen malzemelerin ayak sağlığı için zararlı olduğunu vurgulanan bilgilendirme yazısında şöyle deniliyor:
     Yazın tabanı kösele, kışın ise tabanı sentetik (PVC, termoplastik, kauçuk gibi) maddelerden üretilmiş, ayakkabı yüzü yumuşak deriden yapılmış olanları tercih ediniz. Nubuk, süet gibi çabuk kirlenen ya da boyası çabuk soyulan malzemelerden üretilmiş ayakkabıları alırken ve kullanırken iklim şartlarını göz önünde bulundurunuz. Çocuk ayakkabılarının arkalarının sert, ayakkabı yüzünün esnek olmasına, burun bölümünün parmakları sıkmamasına ve dış taban malzemesinin yeri sağlam tutan, kaymayan ve esnek bir malzemeden yapılmış olmasına dikkat ediniz. İnsan ayağının hacmi gün boyunca genişler, bu nedenle ayakkabınızı öğleden sonra almaya özen gösteriniz.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
28 Aralık 2012 11:49
DİĞER HABERLER