Moleküler Kanser Araştırmaları Derneğinden

Moleküler Kanser Araştırmaları Derneğinden Doç. Dr. Yerlikayaya ödül
KÜTAHYA (A.A) - Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ), kanser biyolojisi üzerinde araştırmalar yapan Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Azmi Yerlikayaya, Moleküler Kanser Araştırma Derneğince 2012 Yılı Özel Ödülü verildi.
     Rektörlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, ödülünü 4üncü Multidisipliner Kanser Araştırma Kongresinde alan Doç. Dr. Yerlikayayı makamında kabul eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, DPÜnün, bilimsel çalışmalarıyla adını duyuran bir üniversite olmasını hedeflediklerini bildirdi.
     Akademisyenleri bilimsel çalışmalar konusunda teşvik edip desteklediklerini belirten Prof. Dr. Karaaslan, çalışmaları ve aldığı ödülden dolayı Doç. Dr. Yerlikayayı tebrik edip başarılarının devamını dileyerek, plaket ve teşekkür belgesi verdi.
     Doç. Dr. Yerlikaya da yüksek lisans öğrenimini Drexel Üniversitesinde, doktora öğrenimini Pennsylvania State Üniversitesi Hershey Medical College bölümünde tamamladığını ifade ederek, yurt dışından döndükten sonra Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde kanser araştırmalarını sürdürmek için hücre kültürü laboratuvarı kurduğunu, burada çeşitli kanser hücre kültürlerinin çoğaltılıp anti-kanser bileşiklerinin etkinlikleri ve mekanizmalarının araştırıldığını anlattı.
     DPÜde 2002 yılından bu yana kanser biyolojisi alanında araştırmalar yaptığı bilgisini veren Doç. Dr. Yerlikaya, şunları kaydetti:
     Öğrencilerin bilimsel düşünme yeteneklerinin artması için konu seçiminde serbest bırakıyoruz. Her öğrenci genellikle kendi memleketlerinde halk arasında kanser tedavisine yararlı olduğu söylenen türleri seçiyor ve laboratuvarda bu bitkilerin ekstraktlarını hazırlayarak hücre kültürleri üzerinde deniyor. Şu ana kadar öğrencilerimiz, meyan kökü, çam kozalağı, keten tohumu ve brokoli gibi çok sayıda bitkinin anti-kanser özelliklerini, malign melanoma ve meme kanseri hücreleri üzerinde test etti. Elde edilen bulgular, lisans bitirme tezi olarak yayımlandı. Yeni öğrenciler ise daha çok ülkemizdeki endemik türler üzerinde yoğunlaştı. Daha orijinal bulgulara ulaşmak için çalışıyorlar. İlginç gördükleri sonuçları yüksek lisans ve doktora düzeyinde daha ileri bir şekilde araştırmak için çalışmalar yapıyorlar.
     Çalışmalarına verdikleri desteklerden dolayı Prof. Dr. Karaaslan ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Erdoğana teşekkür eden Doç. Dr. Yerlikaya, 2006da TÜBİTAK Kariyer Projesi, 2009da da TÜBİTAK 1001 Araştırma Projesi ödüllerini aldığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök
     Yayıncı: Deniz Açık
29 Ocak 2013 14:50
DİĞER HABERLER