Avrupa'da mali borç krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya'da Başbakan Mario Monti, teknokrat kabinesinin hazırladığı iş reformu için "Tarihi bir reform" dedi.
Başbakan Mario Monti, Çalışma ve Refah Bakanı Elsa Fornero ile bir basın toplantısı düzenleyerek, uzun süredir kabinesinin üzerinde çalıştığı iş reform konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Borç krizinden ülkeyi düzlüğe çıkarmak için işbaşına geldiği Kasım 2011'den bu yana çeşitli önlem paketleri hazırlayan ve bunları parlamentodan geçirerek yasalaştıran teknokrat kabine, son olarak işgücü piyasasını reforme edecek paketi, parlamentoda oylamaya sunacak hale getirdi.
Başbakan Monti'nin "Tarihi bir reform" ifadesini kullandığı paketin ekonomik büyümeye bir perspektif katacağı, kapsayıcı ve dinamik bir iş piyasası oluşturma amacında olduğunu dile getirdi. Parlamentonun vakit kaybetmeden onaylaması gerektiği beklentisini dile getiren Monti, "Biz, İtalya'nın kesin ve nihai olarak bu mali krizden çıkmasını istiyoruz" dedi.
Çalışma ve Refah Bakanı Elsa Fornero da işçi haklarını düzenleyen ve sendikaların işten çıkarmaları kolaylaştıracağı gerekçesiyle karşı çıktıkları 18. maddenin büyük bir kazanılmış hak olduğunu ancak dünyanın değiştiğini ve buna ayak uydurmaları gerektiğini ifade etti.
Fornero, reform paketini açıklamak için sendikalar başta olmak üzere tüm ülkeyi gezeceğini kaydetti. 18. madde nedeniyle hükümet ile sivil toplum örgütleri sık sık karşı karşıya geliyor.
AA