"Muayene ücreti eczacılar üzerinde yük"

Kahramanmaraş Eczacılar Odası başkanlığına seçilen Bahtiyar Murat Aras, devletin hastaların muayene ücreti ve katkı payı ödemelerini eczaneler üzerinden tahsil etmesinin yük oluşturduğunu ifade etti. Bu yükün düzeltilmesi gerektiğini savunan Aras, "Eczacılar üzerinde bir yük. Devletin alması gereken ücreti eczacılar vasıtasıyla aldığınız zaman bu para sanki eczacının aldığı bir paraymış gibi algılanıyor. Bunu vermeme gibi durumlar ve pazarlıklar oluyor. Eczacılar bu konuda çok mağduriyet yaşıyor. Biz bunun da düzeltilmesini istiyoruz. Bu düzeltildiği takdirde eczacı kendisini ilgilendirmeyen tahsilatla da uğraşmamış olacak ve ondan dolayı ettiği zararlardan da kurtulmuş olacak." dedi.

Kahramanmaraş'ta 310 üyesi bulunan Eczacılar Odası, 2015 seçimli olağan genel kurulu hafta sonu oda binasında yapıldı. İki listenin yarıştığı başkanlık seçiminde, 275 üyenin kullandığı oydan 139'unu alan Bahtiyar Murat Aras, mevcut başkan Mustafa Hüdayioğlu'na 5 oy fark atarak oda başkanlığına seçildi. Kongre sonrası değerlendirmede bulunan Aras, eczacıların sorunlarını dile getirdi.

"ECZACILIK, BİLGİSİ BEDAVA PAYLAŞILAN BİR SEKTÖR"

Bilgisini kullanıp, hastalara danışmanlık hizmeti veren ve bunun karşılığında para almayan tek sektörün eczacılar olduğunu belirten Aras, "Bugün bilgisini kullanıp danışmanlık hizmeti verip bunun karşılığında para almayan tek sektör eczacılar. Akşama kadar hem sağlık hem psikolojik danışmanlık yapıyorlar hastalarına ama bunun karşılığında kimseden ücret istemiyorlar, verdikleri ilaç haricinde. Eczacı bilgisini bedava paylaşan bir sektör. Biz yeni sağlık tasarılarında, yeni politikalarda eczacının bilgisini, verdiği emeğinde karşılığını bulmasını talep edeceğiz. Bu bir haktır." diye konuştu.

Son 15-20 yıl içerisinde genel sağlık politikalarındaki değişikliklerin sektör temsilcilerini olumsuz etkilediğini aktaran Aras şöyle konuştu: "Genel sağlık politikalarındaki değişiklikler elbette eczacıları son 15-20 yılda çok olumsuz etkiledi. Bunda eczanelerin kar marjlarının düşmesi, satış rakamlarının düşmesi, bunlar elbette eczacıların kar oranını ciddi anlamda etkiledi. Bu olumsuzlukların yanında olumlu etkiler de var. SGK'nın ödeme düzenliliği biliyorsunuz eskiden ödeme olmaz, aylarca ödenek beklenirdi. Şimdi onlar yok, eczacılar belirli periyotlarla parasını düzenli alıyor ama karlılık oranlarının çok düşmesi eczacıları ciddi anlamda bir ekonomik sıkıntıya sevk etti."

"AMACIMIZ, ODAMIZI TÜRKİYE'DEKİ EN AKTİF ECZACI ODALARINDAN BİRİ YAPMAK"

Kongrede kendisini destekleyenlere teşekkür eden Aras, yeni dönemde odanın hedeflerini şöyle sıraladı: "İl genelinde 310 eczacı kaydı vardı, bunların arasında kamu, özel sektör, serbest eczacı. Bunların tamamını düzgün temsil etmek, koordinasyon ve iletişimi güçlendirmek bizim istediğimiz bu. İnsanları kaynaştırıp, birleştirelim, aynı hedefe emin adımlarla yürüyelim. Amacımız Kahramanmaraş Eczacılar Odasını Türkiye'deki en aktif eczacı odalarından biri yapmak. Odamız 20 yıllık periyotta Türk Eczacılar Birliğinde ciddi anlamda temsil edilmedi, biz bu temsili yetin zamanının geldiğini düşünüyoruz. Bunun için uğraş göstereceğiz." CİHAN
05 Ekim 2015 10:05
DİĞER HABERLER