Mucizevi solucanla organik gübre üretimi

Mucizevi solucanla organik gübre üretimi -Burdurda bir tesis Rusyadan getirilen ve Kırmızı Kaliforniya adıyla bilinen solucanları organik atıklarla besleyerek organik gübre elde ediyor -Solucan gübresi üreticisi Başak:
BURDUR (A.A) - Burdurda bir tesis, Rusyadan getirilen ve Kırmızı Kaliforniya adıyla bilinen solucanları organik atıklarla besleyerek, organik gübre elde ediyor.
     Burdurda faaliyet gösteren organik gübre üretim tesisi yetkilisi Sadettin Başak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mehmet Aksoy isimli arkadaşıyla yaklaşık 5 yıl önce Rusyadan Kırmızı Kaliforniya adıyla bilinen Lumbricus rubellus cinsi solucanları getirdiklerini ve organik gübre üretimine başladıklarını anlattı.
     Organik gübrenin, bitkisel ve hayvansal organik atıklarla beslenen solucanların dışkısından elde edildiğini belirten Başak, Bu gübre görünüş olarak siyah toprağa benzer ve itici bir kokusu yoktur. İçeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzimler, toprak antibiyotikleri, vitaminler, büyüme hormonları ve humik maddeler vardır. Kesinlikle hastalık yapıcı maddeler, parazit yumurtaları, ot tohumları ve ağır metaller içermez dedi.
    
     -Mucizevi canlılar-
    
     Başak, solucan gübresi elde etmek için önce büyükbaş hayvan atıklarıyla, organik çürüyebilen her türlü çöpü birleştirip yem hazırladıklarını kaydetti.
     Solucanları bu yemin içerisinde beslediklerini ve solucan dışkılarından gübre elde ettiklerini ifade eden Başak, Bu gübrenin içinde zararlı hiç bir etken yok. Bu sebeple gübreyi kullandığımız alanlarda ürünlerin doğal aroması oluyor. Daha sağlıklı ürünler elde ediliyor. İnsan sağlığı için zararlı bir şey taşımadığı için beslenme açısından oldukça sağlıklı diye konuştu.
     Başak, solucan gübresinin, içerisinde hiçbir kimyasal bulunmayan tek gübre olduğunu savundu. Gübrenin kullanıldığı tarımsal alanlarda yüzde 30-40 oranında ürün artışı yaşandığını anlatan Başak, Sulamada da çok büyük etkisi var. Su tutma etkisi olduğu için yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Dolayısıyla suyu azalan Burdur Gölünün kurtarılmasında önem taşıyor. Yer altı sularının kirlenmesinin önüne geçiyor. 5 yıldır gördüğümüz, solucanlar mucizevi canlılar dedi.
    
     -Günde 2 ton üretiliyor-
    
     Başak, Türkiye genelinde 7-8 tesiste solucanlarla organik gübre üretimi yaptıklarını ve günde yaklaşık 2 ton gübre elde ettiklerini anlattı. Ancak bu üretimin Türkiyedeki organik gübre ihtiyacını karşılamadığına işaret eden Başak, talebin yüzlerce tesis kurulması sonucunda karşılanabileceğini vurguladı.
     Solucan gübresinin bitki ve toprak olan her alanda, meyve, sebze, sera, süs bitkileri ve çimlendirme işlemlerinin tamamında kullanıldığını belirten Başak, şöyle devam etti:
     Solucan gübresinin katı ve sıvı çeşitleri var. Katı gübre 1,3,5,10 ve 25 kilogramlık ambalajlarda kilosu 2 liradan, sıvı gübre ise litresi 50 liradan satılıyor. Ancak sıvı gübre 200 litre su ile karıştırılıp yaprak gübresi olarak bitkilere üstten veriliyor. Bu konuda çok sağlıklı sonuçlar alındı.
     Başak, ABDde 1960 yılından beri solucan gübresinin kullanıldığını, İsraildeki tarımsal alanların yüzde 72sinde bu gübreden faydalanıldığını kaydetti.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
17 Ocak 2013 09:40
DİĞER HABERLER