Müezzinoğlu:Tedbirleri güçlendiremezsek çok sayıda AMATEM yapmak zorunda kalırız

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu uyuşturucu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Gelişmiş batı ülkelerine göre uyuşturucu konusunda çok avantajlı durumda olunduğunu belirten Müezzinoğlu, "Ama genç nüfus, gittikçe bireyselleşen yaşam tarzı, parçalanmış aileler ve özellikle bu sentetik uyuşturucu bonzai türleri kimyasalının hızla birini çıkararak birini koyarak çeşitlendiriyor. Önleyici tedbirleri ve koruyucu tedbirleri güçlendiremezsek çok sayıda AMATEM yapmak zorunda kalırız diye de tereddütüm var." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı bütçe görüşmelerine başlandı.

Bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sunum yaptı. Müezzinoğlu, uyuşturucu ile ilgili duruma bakıldığında gelişmiş batı ülkelerine göre çok avantajlı durumda olunduğunu vurguladı. Müezzinoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Uyuşturucu da bizim şu anda geldiğimiz rakam gelişmiş ülkelerin çok altında. Burada hızı kesebilmek veya önünü alabilmek bizi çok başarılı hale getirecektir. Ama genç nüfus gittikçe bireyselleşen yaşam tarzı parçalanmış aileler ve özellikle bu sentetik uyuşturucu bonzai türleri kimyasalının hızla birini çıkararak birini koyarak çeşitlendiriyorlar. Ve çok daha ucuza mal edebiliyorlar. Çok kolay merdiven altı yapabiliyorlar. Orada çok ciddi zorluklar var. hama narkotimlerin devreye girmesi iki başlığı çok önemsiyoruz. Biri önleyici tedbirler İçişleri ve Adalet Bakanlığı. Diğeri koruyucu tedbirler bizim. Aileye Alo191 ile olabildiğince 30 kişilik bilim kurumu uzman heyeti ile destek vereceğiz. ailenin güven duyarak, savcılığa gidecek 'oğlum, kızım, eşim, yakınım' deşifre olacak diye tereddüt yaşayanlarında gizleme durumları var. Bağımlılığa geçmeden önceki süreçte biz normal bir hasta gibi onun yanında olabilmek ve onu oradan alabilmeyi başarabilmek için aile hekimlerimizi ve psikiyatri uzmanı olan kliniklerimize bunların günlük veya haftalık takip edilmesini ve hastalar destek olunmasını sağlıyoruz. AMATEM'leri çoğaltarak evet orada ihtiyaçlarımız var ve planlama dahilinde sayıyı arttırıyoruz. Ama önleyici tedbirleri ve koruyucu tedbirleri güçlendiremezsek çok sayıda AMATEM yapmak zorunda kalırız diye de tereddütüm var."

Yıllara göre hastanede doğum oranlarına bakıldığında 2011'de yüzde 93,7, 2012 96,8, 2013 98,1, 2014 98 ve 2015 yılında ise 96,9 olduğunu bildiren Müezzinoğlu, "Sezaryen doğum oranları ise 2011 yılı yüzde 46, 2012 yılı yüzde 48,2013 yılı yüzde 50,1, 2014 yılı yüzde 51,1 ve 2015 51,9. Primer sezaryenlerde ise oranlar 2011'de yüzde 24,9, 2012'de 24,6, 2013'te 25,9, 2014'te 26,3 ve 2015'te 26,6." diye bilgi verdi.

Görüşmelere milletvekillerinin konuşmalarıyla devam edildi. Milletvekillerinin görüşlerini dile getirmesinin ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Bakan Müezzinoğlu, milletvekilinin yönelttiği soruları cevap verdi. MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Şehir hastaneleri projesi kapsamında yapım maliyetleri, yükümlülükler ve verilecek kira bedellerini nedir?" diye sordu. HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım "Üst düzey yöneticileriniz arasında Memur-Sen üyesi olmayan Türk Sağlık Sen ya da SES üyesi var mı? Televizyonlardaki yanıltıcı bitkisel ürünlerin engellenmesi konusunda neler yapacaksınız?" sorularını yöneltti.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise "10 ilde 21 hastane Çalışma Bakanlığı talimatıyla aralarında Şifa Hastanelerinde olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu ile olan sözleşmesi iptal edildi. Bu yüzden onlarca çalışan ve bu hastanelerden hizmet alan on binlerce kişi mağdur oldu. Bu konuda neler düşünüyorsunuz ve neler yapmayı planlıyorsunuz?" sorusunu iletti.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, "Hastanelerde sadece hükümete yakın kanallar izleniyor. Bu konuda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu. Müezzinoğlu, soruları yanıtsız bıraktı. CİHAN
10 Şubat 2016 20:59
DİĞER HABERLER