Muğla'da rezervasyonlarda düşüş yaşanıyor

Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça gibi önemli turizm merkezlerine sahip Muğla, turizmde 2015'e kötü giriş yaptı. Başta Rusya ve Ukrayna'da yaşanan karışıklıklar ve çevre ülkelerdeki iç çatışmadan etkilenen turizm beldelerinin bu yıl hedefleri tutturması zor görünüyor. Özelikle yaz sezonuna denk gelmesi ve son günlerde artan sığınmacı akınının oluşturduğu olumsuzluk rezervasyonlara yansıdı. Geçen yıla oranla Mayıs ve Haziran aylarında yaklaşık yüzde 30'a varan bir düşüşün yaşandığı belirtildi.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOP) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, turizm sezonunda bu yıl enteresan bir yıl yaşandığına dikkat çekerek, "Marmaris'teki tesislerin doluluk oranı şu an yüzde 80'lerde. Gelecek yıllara oranla büyük bir düşüş yaşıyoruz ama şu an biraz toparladık. Ramazan Bayramıyla birlikte iç pazarın devreye girmesiyle birlikte artış yaşanacaktır. Çok ciddi bir iç pazar doluluğu bekliyoruz. Bu yıl bütün dünyada turizm trafiği karışık durumda. Çok etken var. Ukrayna, Rusya. Dolar, Ruble paritesi hareketi. Paunt, Euro paritesi hareketi. Yunanistan ve Suriye'deki karışıklık. Bu sene enteresan bir yıl. Onlarca etken var negatif anlamda. Marmaris'te doluluk anlamında iyiyiz fakat kârlık anlamında o kadar iyi değiliz. Bu kadar olumsuz durumdan daha az etkilenmek için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

Bodrum Esnaf ve Sanayiciler Derneği (BESİAD) Başkanı İlhami Özden ise turizmde yaşanan yabancı turist kaybı açığının yerli turist ile kapatılmak için çalışmalara başlandığını söyledi. Mayıs ve Haziran ayında otellerin kayıplarının yaklaşık yüzde 27'lerde olduğunu belirten Özden, "Bayram sonrası geriye kalan 2,5 aylık zamanda tam doluluk yaşarsak bu krizi en az zararla atlatırız diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Kocadon da kentte fiyatların yüksek olduğu yönünde algıların oluştuğunu ifade etti. 'Bir lahmacun ve bir pideye binlerce lira ödendi' haberlerinin Bodrum markasına zarar verdiğini anlatan Kocadon, "Medyada da hep bu var. Hiç kimse hizmetten, Bodrum kültüründen, güzelliklerinden bahsetmiyor. Bodrum lahmacun diyarı değil. Ayrıca yarattığımız Bodrum markası nedeniyle son yıllarda bu ilçeye milyar dolarlık yatırımlar geldi. Bunlarla birlikte yine yüz milyonlarca dolarlık yatları ile gelen tatilciler Hollywood'un ünlü yıldızları, Avrupalı sanatçılar sporcular ve siyasetçilerin tatil ve Bodrum sevdasını art niyetli kullanmak için olmadık akla gelmedik uçuk fiyat politikası izleyen işletmeler kendilerine bir çeki düzen vermeli, bu ilçede iki ay çalışıp kapısını kilitleyip gitmeyen, yılın 12 ayı yaşamaya çalışan binlerce esnaf var onları düşünmeli, düşünmek zorunda." diye konuştu.

Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turizmciler ve Otelciler Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur ise bu yıl bölge turizminin çok yavaş ilerlediğine kaydederek, "Rusya, Ukrayna, Yunanistan ve Ortadoğu'da yaşanılanlar bizi olumsuz yönde etkiliyor. Şu anda en büyük beklentimiz yerli turistin gelmesi. Bu sene iç turizmin iyi olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin de bu sene turizmde zor bir süreçten geçtiklerini söyleyerek, "Bu sene turizm adına net düşüşler ile karşı karşıyayız. Sezon başından beri yüzde 25'e varan bir düşüş ile karşı karşıyayız. Bölgeye, Fethiye ve Marmaris'in dışında Antalya'dan çok ciddi Rus acenteleri gelmekteydi. Geçen yıl Antalya'dan 35 otobüs geliyordu. Bu sene en fazla beş otobüs geliyor. Umudumuz yerli turizme kaldı. Bu artışı Ramazan Bayramı ile beraber yaşayacağımızı düşünüyoruz." dedi.

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik ise bu yıl Haziran ayında Muğla'ya gelen turist sayısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düşüş yaşandığına belirtti. Muğla'ya gelen turist sayısındaki düşüşün Temmuz ve Ağustos aylarında kapanmasını beklediklerini kaydeden Çelik, "Yıl sonu ile ilgili beklentimiz yine 3 milyon 250 bin civarında bir yabancı misafire ev sahipliği yapmaktır." ifadelerini kullandı. CİHAN
06 Temmuz 2015 14:29
DİĞER HABERLER