Muğla'nın güvensiz il olarak gösterilmesinin yankıları devam ediyor (Özel)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun geçen ay yayımladığı "İllerde Yaşam Endeksi" araştırmasında Muğla'nın 81 il içerisinde 45., güvenlik endeksinde ise son sırada yer almasının yankıları devam ediyor.

TÜİK, her yıl ocak ayında önceki yılın değerlerini kamuoyuna açıklıyor. Bu yıl 22 Ocak 2016 tarihinde yapılan araştırma yayımladı. İllerde yaşam endeksi çalışması konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsıyor. 41 gösterge ile temsil edilen bu boyutlar, tek bileşik endeks yapısı içinde sunuluyor. Endeks, 0 ile 1 arasında değer alıyor ve 1'e yaklaştıkça daha iyi bir yaşam düzeyini ifade ediyor. Güvenlik konusu için belirlenen dört kriter cinayet oranı (1 milyon kişide), ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sayısı (bin kişide), gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı ve kamunun asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranından oluşuyor. İlk iki kriter, 2015 yılındaki cinayet ve trafik kazası sayılarıyken son iki kriter ise TÜİK'in sahada yaptığı anket çalışmasından elde ediliyor. Güvenlik endeksi değerlerine göre İzmir 66, Denizli 68, İstanbul 73, Ankara 75, Antalya 79. sırada yer alıyor. Cinayet sayısında 225'le İstanbul ilk sırada, 118 kişiyle Adana ikinci, 111 cinayetle İzmir üçüncü sırada yer alıyor. 36 cinayetle Muğla ise ilk 10'da yer almamasına rağmen nüfusa oranlandığında Tunceli'nin ardından ikinci sıraya yükseliyor. Yine trafik kazaları nüfusa oranlandığında Muğla ilk sırada yer alıyor. Muğla sağlığa göre 12, gelir ve servete göre 15, çevreye göre 16. sırada yer alırken altyapı hizmetlerine erişimde 22, çalışma hayatında 23, eğitimde 26, sivil katılımda 28, sosyal yaşamda 30, konutta 44 ve yaşam memnuniyetinde 72. sırada bulunuyor. Bu arada konut istatistiklerine göre konutun yüzde 28.8 ile en çok değer kazandığı il konumunda. Bu, ülke ortalamasının 10 puan üzerinde bulunuyor. Geçen yıl ocak ayında 2014 yılı verileri açıklandığında Muğla'da yine tepki çekmişti. Bu yılki tepkiler daha üst perdeden gösterildi. Muğla Valisi Amir Çiçek başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, siyasiler ve gazeteciler, araştırmaya tepki gösterdi. Hem sosyal medyada hem de milletvekilleri tarafından verilen soru önergeleriyle tepkiler dillendirildi. Vali Çiçek, şehrin hem asayiş hem de güvenlik açısından ülkenin en güvenli illerinin başında geldiğini söyledi. Bazı vakalarda yüzde 50'nin üzerinde azalmalar olduğunu belirterek, "Muğla'da 2015 yılında bir tek toplumsal olay olmadı. Sıkı denetim, özverili çalışma ve devlet vatandaş işbirliği gibi toplum destekli verilen hizmetler, bu olayların oranlarının düşmesinde önemli etken. Bu da gösteriyor ki Muğla, hem kırsalda hem de şehir merkezlerinde asayiş ve güvenlik açısından güvenli bir kenttir." dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise tepkiyi bir adım daha ileriye taşıyarak, TÜİK hakkında suç duyurusunda bulundu. Başkan Saatcı, araştırmanın iptaline ilişkin dilekçeyi, Ankara İdare Mahkemesi'ne yollanmak üzere Fethiye 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliği'ne gönderdi. TÜİK'in davalı gösterildiği dilekçede, "İlimiz turizm merkezleriyle bilinen, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turiste evsahipliği yapan, bu anlamda ülkenin lokomotifleri arasında yer alan bir turizm merkezidir. Sınırlarımızda yaşayan vatandaşlarımızın geçim kaynağı ağırlıklı turizmdir. Devletin resmi istatistik kurumu olan TÜİK'in, yayımladığı bu istatistikle ilimizi Türkiye'nin en güvensiz ili olarak damgalanması, hiç kuşkusuz ilimizin imajını olumsuz etkiler ve halkın geçim kaynağı olan turizmde telafisi güç zararlara yol açar." ifadelerine yer verildi.

TÜİK Ekonomik ve Sosyal Göstergeler Daire Başkanı Esengül Tanrıkulu ise sonuçların arkasında olduğunu söyledi. Son olarak Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da tartışmaya katılarak, "Eleştirileri dikkate alacağız." dedi. Bakan Yılmaz, güvenlikle ilgili bölümün bir kısmının algıya dayalı, bir kısmının da objektif veriler üzerinden oluşturulduğunu belirterek, "Muğla gibi illerimizde ben de bir eksik görüyorum. Buna belki yeni çalışmalar yaptığımızda bakmalıyız. Bunlar yaz döneminde nüfusu çok artan illerimiz fakat biz oranları hesaplarken nüfus başına düşen suç oranına bakıyoruz ama yaz dönemlerinde nüfus, muhtemelen çok daha yüksek bir rakama çıkıyordur. Bunun getirdiği bir etki olabilir orada. Kaldı ki bugünün rakamı da değil bunlar, birkaç yıl öncesinin. Çalışmalarımızı eleştirileri dikkate alarak revize ettiğimizde, gereğini yapmak durumundayız." diye konuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Bozyer, konuyla ilgili tepkilerin bu yılki odağının güvenlik konusu olduğunu dile getirerek, "TÜİK'e göre en güvensiz şehir Muğla seçildi. Muğla, Şırnak'tan bile güvensiz biçiminde yer alınca doğal olarak tepkiler oluştu. Oysa güvenlik için alınan veya belirlenen kriterler nelerdi, kimse merak bile etmedi. Duygusal tepkiler, Muğla sevdalısı açıklamalar peşisıra geldi. Tüm iller bu kriterlere göre sıralandığına göre bu rakamları ciddiye almalıyız. Artık duygusallığı bir kenara bırakalım ve karnemizi iyi inceleyelim." ifadelerini kullandı. CİHAN
18 Şubat 2016 11:31
DİĞER HABERLER