Yolsuzluk ve terör ile ilgili sorularına cevap alamayan muhalefet, “İktidar denetim gaspı yapıyor” diyerek tepki gösterdi.
Özgür Düşünce'den Çetin Çitçi'nin haberine
göre, TBMM'deki sayısal çoğunluğuile AK Parti yasa teklifleri,araştırma ve soruşturma önergeleri gibi denetim mekanizmalarının işletilme yetkisini elinde bulunduruyor.
Ancak muhalefet milletvekillerinin hükümeti denetleyebilecekleri tek yöntem olan soru önergeleri cevapsız kalıyor. İstenilen bilgilerin cevaplarda yer almaması, milletvekillerinin ellerindeki tek denetim mekanizmasını da kullanmasını engelliyor.
‘DENETİMDEN KAÇMA ÇABASI’
24. dönemde verilen her 3 soru önergesinden biri cevapsız kaldı. İşleme alınan 63 bin 462 yazılı soru önergesinin 22 bin 799’u cevaplandırılmadı. Cevaplananların büyük çoğunluğu ise soruyu karşılmaktan yoksundu. Bu durum 26. dönemde de artarak devam etti. Muhalefet önergelerin cevapsız kalmasını iktidarın denetimden kaçma çabası olarak yorumlayarak tepki gösterdi. MHP de TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a şikayette bulundu.
YOLSUZLUK VE TERÖR
En fazla yolsuzluk, hukuksuzluklar, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın söylem ve icraatlarına ilişkin konular ile son dönemde artan terör olaylarına bağlı olarak bölgede yaşananlara ilişkin sorular cevapsız kalıyor. Birçok önergeye "Dile getirilen konuların İstişare sağlamaktan ibaret olduğu değerlendirilmiştir" diye cevap veriliyor. Bir kısım önergeler ise kaba ve yaralayıcı ifadeler barındırdığı iddiası ile iade ediliyor.
‘MECLİS, BÜROKRASİYLE VEKİLLERE AYAR VERİYOR’
HDP MİLLETVEKİLİ ERTUĞRUL KÜRKCÜ, hükümetin denetlenmenin önüne geçmek için Meclis iç tüzüğü ve genel parlamentoculuk anlayışına uymayan diktatöryal tedbirler alındığını söyledi. Bunun darbe sürecinin yeni bir evresi olarak görülebileceğini kaydetti. Özellikle Doğu’da yaşananlara ilişkin önergelerin ‘usulüne göre yazılmamış’ denilip işleme konulmadığını vurguladı. Meclis’in kendi kurduğu bürokrasiyle vekillere ayar verdiğini söyleyen HDP Milletvekili Kürkcü, “Bu durum başkanlık lobisinin Meclis’i işlevsizleştirme çabasının sonucu” ifadelerini kullandı.
‘OTORİTER YÖNETİMİ HAKİM KILMA ÇABASI’
CHP MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRIKULU, en fazla soru önergesi veren vekillerin başında geliyor Tanrıkulu, önergelere istedikleri cevapları alamadıklarını belirtti. “Hem Meclis iç tüzüğü hem de parlamento geleneği denetim mekanizmalarının etkin kullanımını öngörmektedir. Ancak AKP iktidarı her türlü denetimden kaçmaktadır. Otoriter bir yönetim anlayışını hakim kılmak istediği için aynı yaklaşımı parlamentoda da sürdürüyor. Önergelerimizin büyük çoğunluğuna ya hiç cevap verilmiyor ya da zamanında cevap alamıyoruz. Bu nedenle milletvekilleri artık bilgi edinme yolunu tercih etmeye başladı. Bu parlamentonun ayıbıdır” dedi.
YOLSUZLUK SORULARINA ‘İSTİŞARİ MAHİYET’ CEVABI
MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ERKAN AKÇAY, özellikle yolsuzluklar konusunda verilen önergeler ile Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın sözlerinden hareketle verilen soru önergelerinin geri çevrildiğini dile getirdi. “Önergelerimiz ‘İstişari mahiyettedir, kişisel görüş beyan ediyor’ diye geri çevriliyor. TBMM Başkanı’na yazı göndererek geri çevirmelerin yanlış olduğunu izah ettim. Bu davranışın milletvekillerinin denetim yetkisini ve fonksiyonunu kısıtlamaya yönelik olduğunu ifade ettim” dedi. Akçay, verdiği 159 soru önergesinden 128’ine süresi geçmesine rağmen henüz cevap verilmediğini dile getirdi.
SORU SORMAMIZ ENGELLENİYOR
CHP MİLLETVEKİLİ BARIŞ YARKADAŞ, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a tepki gösterdi. Yarkadaş, “Tarafsız olması gereken Meclis Başkanı, AKP’yi kollamaya çalışırken, yasama organını işlevsizleştiriyor. Soru sormamızı keyfi biçimde engelleyen Kahraman neyi saklamaya çalışıyor? Başkanlığa zemin hazırlamak için Meclis’in işlevsizleştirilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
YOLSUZLUKLA İLGİLİ TEKLİFE RET
CHP MİLLETVEKİLİ EREN ERDEM'İN, 17-25 Aralık'ın Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası olmasına ilişkin kanun teklifi “kaba ve yaralayıcı sözler” içermesi gerekçesiyle iade edildi. Erdem, “Meclis Başkanı'nın AKP’nin koordinatörü gibi davranması, AKP’nin demokrasi anlayışının bir tezahürüdür. TBMM Başkanı'nın bu tutumu, parlamenter sistemi işlevsiz kılma çabasıdır” diye konuştu.
Yolsuzlukla suçlanan 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi, AK Parti milletvekillerinin ‘hayır’ oyuyla engellenmişti.
CiZRE ÖNERGESiNE iADE
TBMM Başkanlığı, HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın 22 HDP’li milletvekili ile birlikte Şırnak’ın Cizre ilçesindeki olaylarla ilgili verdiği araştırma önergesini, ‘Kaba’ ve ‘Yaralayıcı’ sözler bulunduğu gerekçesiyle iade etti.
'ANAYASA VE İÇ TÜZÜĞE AYKIRI' YANITIYLA ÖNERGELER İADE EDİLDİ
23. dönemde 20 bin 898 yazılı soru önergesi verildi. Bunlardan 19 bin 238’i işleme alındı. Sadece bin 660’ı Anayasa ve İçtüzük hükümlerine uygun bulunmadığından iade edildi.
‘UYGUN DEĞİL’
Önergelerin 16 bin 245’ine cevap verildi. 24. yasama döneminde 68 bin 784 yazılı soru önergesi verildi. Bunlardan 373’ü Gelen Kağıtlar Listesi’ne girmeden geri alındı. 4 bin 463’ü Anayasa ve içtüzük hükümlerine uygun bulunmadığından iade edildi. 486’sı mükerrer geldiğinden işleme konulmadı.
SÜRE GEÇİYOR
İşleme alınan 63 bin 462 yazılı soru önergesinin 12’si Gelen Kağıtlar Listesi’ne girdikten sonra geri alındı. 13 bin 970’i süresi içinde ve 24 bin 771’i süresi geçtikten sonra olmak üzere toplam 38 bin 741’i cevaplandıldı. 22 bin 799’u cevaplandırılmadı. Bin 910 yazılı soru önergesi ise hala işlemde.