CHP’nin hazırladığı manifestoda, 17 Aralık sürecindeki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları yer alırken, “Ne yazık ki, Türkiye’de, kamu görevlileri tarafından, rüşvet ve zimmete para geçirme gibi yetkiyi kötüye kullanma ciddi bir sorun.” denildi.
CHP iktidarında bu sorunların önüne geçileceği belirtildi. AKP hükümetleri döneminde gündeme gelen yolsuzluk iddialarıyla ilgili de kapsamlı soruşturmalar yürütüleceği kaydedildi. Metinde, soruşturma başlatılacak konular şöyle sıralandı: “Değeri altında özelleştirilen ve özelleştirme sonrası kâr eden işletmeler. Rekabete kapalı tutulan belirli şirketlere verilen kamu sözleşmeleri. TOKİ (Toplu Konut İdaresi) tarafından arsa karşılığında yapılan konut inşaatları. Uluslararası anlaşma yöntemleri ile imzalanan enerji sözleşmeleri. Özel şirketlere fon aktarılması amacı ile yapılan gecelik gümrük düzenlemeleri. Kömür ve gıda yardımı projeleri için gerçekleşen ihale süreçleri. Büyükşehir belediyeleri tarafından belirli medya gruplarına para transferi amacıyla ihale süreçleri. Altın ve akaryakıt kaçakçılığı iddiaları.”
'HESAP KOMİSYONU KURULACAK'
Hazırlanan manifestoda, CHP iktidarında Meclis’te Hesap Komisyonu oluşturulacağı, kamuda rüşvet veya görevi kötüye kullanma suçunu işleyen görevlilerin hızla denetleneceği ve cezalandırılmasının sağlanacağı ifade edildi. Rüşvet ve yolsuzluk suçlarının cezasının artırılacağı, bu suçlarda zamanaşımının kalkacağı, Sayıştay’ın yeniden yapılandırılacağı, kamu kaynaklarını kullanan ve bağış toplama hakkı olan vakıflar ve derneklerin denetleneceği taahhütleri de manifestoda yer aldı.
YOLSUZLUKTA DOKUNULMAZLIK ZIRHI KALKACAK
Yolsuzlukla Mücadele Manifestosu’nda, “Demokrasinin korunması önemli bir görev olarak kabul edilecektir.” ifadeleri çerçevesinde atılacak adımlar şöyle sıralandı: “Yolsuzluk ve usulsüzlüklerde; milletvekili dokunulmazlığının zırh olması engellenecek. Milletvekili dokunulmazlıkları nedeniyle bekleyen tüm dosyalar, mahkemelere sevk edilecek. Siyasi faaliyetlerin finansmanı açık ve şeffaf olacak. Tüccar siyaset zihniyeti ortadan kalkacak. Siyasi ahlak yasası çıkarılacak. Milletvekillerinin mal beyanları yayınlanacak. Başbakan ve bakanların varlıklarının kamuoyuna deklare edilmesi zorunlu kılınacak. Siyasi partiler arası transferde maddi kazanç sağlayan milletvekilinin üyeliği otomatik olarak iptal edilecek. Siyasi partilerin gelir ve giderlerinin verileri kamuya açık ve doğru şekilde ilan edilecektir. Siyasi partiler ve seçim adayların seçim harcamaları sınırlı olacak.
HER YIL 12 MİLYAR TASARRUF YAPILACAK
Elektronik ihale sistemi, kamu alımlarında derhal hayata geçirilecek. Kamu ihale sisteminde yapılan değişiklik ile her yıl en az yüzde 10 (yaklaşık 12 milyar lira) tasarruf sağlanacak. Yerel yönetimlerin imar planlarında veya kira gelirinde değişikliklere neden olan eylemleri ve karar süreçleri ile ilgili referandum seçeneği önermek zorunlu olacak. Özellikle kamu kuruluşları ve belediyelerin, doğrudan ya da dolaylı çıkarları olan özel veya tüzel kişilerden bağış kabulü yasaklanacak.”