Mühendisler, Bursa'daki emsal artışını protesto etti

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı toplantısında 17 ilçenin nazım imar planlarının tümüne 'Riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması durumunda 0.50 emsal artışı yapılabilir' şeklinde bir plan notu eklenmesine tepki gösterdi. Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, "Değişikliğin nedeni bilimsel veriler değil, müteahhitlerin talebidir." dedi.

Öğle saatlerinde Atatürk anıtı önünde toplanan mühendisler adına açıklamayı Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, kentsel dönüşümün yalnızca binaların taşıyıcı sistem açısından güvenli hale getirilmesi olarak değil, kentin yaşam alanlarının binaları, yeşil alanları, sosyal donatı alanları ile bütüncül bir şekilde sağlıklaştırılması olarak algılanması gerektiğini kaydetti. Şimşek, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısında, 17 ilçenin nazım imar planlarının tümüne 'Riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması durumunda 0.50 emsal artışı yapılabilir' şeklinde bir plan notu eklenmesine karar verildiğini hatırlattı.

Şimşek, şöyle devam etti: "Yapılan bu değişiklik incelendiğinde, kentin fiziksel ve sosyal yapısında çok ciddi etkiler yapabilecek bir değişiklik olduğu görülmektedir. Tüm Bursa il sınırlarını kapsayan alana ilişkin yapılan bu denli büyük bir değişikliğin, kente nasıl etkiler yapacağına ve nelere yol açacağına ilişkin hiçbir çalışma yapılmamıştır. Mevcut alanların emsallerinin neler olduğu, yapılan bu 0.50 artırım ile ne türlü sonuçlar çıkabileceğine ilişkin herhangi bir açıklama raporu da bulunmamaktadır. Emsal değerleri temel şehircilik ilkeleri göz önünde bulundurularak sınırları belirli bir alanda yaşayabilecek azami kişi sayısını ortaya koyan hesaplamaların sonucunda belirlenmektedir. Altyapı hizmetleri, (elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon) kişi başına düşen yeşil alanlar ve sosyal donatı alanları, sağlık ve eğitim kurumları gibi temel ihtiyaçlar bu Emsal değerlerinin ışığında planlanır ve uygulanır. Özellikle son yıllarda parsel bazında plan değişiklikleri ile kente ait üst ölçekli planlar delik deşik olmuşken ve sözünü ettiğimiz alt ve üst yapısal gereksinimler kenti taşımakta zorlanırken, 0.50 oranında kentin bütününe verilen bir artış Bursa kentine altın vuruş yapmanın ötesinde bir anlam taşımamaktadır."

Emsal artışı ile gelecek yoğunluğa ilişkin hiçbir düzenleme yapılmadığını savunan Mimarlar Odası Başkanı Can Şimşek, "Emsal artışlarının en önemli getirileri nüfus yoğunluğuna yapacakları etkilerdir. İmar Kanunu ve yönetmeliklerinde de bu konunun altı çizilmiş ve herhangi bir yerde nüfus yoğunluğunu arttırıcı bir değişiklik yapıldığında; nüfusun ihtiyacı olan okul, sağlık, park, otopark vb. donatıların da oluşturulması zorunlu tutulmuştur. Fakat Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan değişiklikte bu konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Başka bir deyişle donatı alanları ayırmadan, emsal artışı yapılmasının önü açılmıştır." dedi.

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu'nun eylemine Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz ile Nilüfer Kent Konseyi ve Doğader yöneticileri de katıldı. CİHAN
04 Temmuz 2015 16:44
DİĞER HABERLER