Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 23 ülkede, mülteci ve göçmen hakları ile güvenli geçiş amacıyla "Güvenli Geçiş ŞİMDİ!" sloganıyla yürüş düzenleniyor. 100'den fazla şehirde vatandaşlar, STK'ler ve aktivist gruplar, mülteci ve göçmen hakları için Avrupa yürüyüşüne katılacak. Eylem, 27 Şubat 2016 Cumartesi günü, Türkiye'de dahil 20 Avrupa ülkesinde, New York, Kanada Vancouver ve Tel Aviv'de yapılacak. Muğla'nın Bodrum ilçesinde de bu kapsamda Avrupa ile aynı anda, saat 13.00'te Belediye Meydanı'nda başlayacak yürüyüş, 13.30'daki basın açıklamasının ardından Bodrum Kalesi ve mendireğine doğru sembolik bir yürüyüşle son bulacak. Eylem boyunca katılımcıların yazacağı mesajlar, bir şişeye koyularak Akyarlar sahilinden, Avrupa'ya ulaşması umuduyla denize atılacak.
Bodrum İnsanca Yaşam Derneği'nden yapılan açıklamada, "Güvenli Geçiş ŞİMDİ!" sloganı eşliğinde, vatandaşların savaş veya çatışmalar sonucu yurtlarını terketmek zorunda kalanlar için güvenli geçiş rotalarının oluşturulmasını Avrupa'daki hükümetlerden isteyecekleri belirtildi. Dünyada 60 milyondan fazla kişinin zor durumda bulunduğu ve 2015 yılında sadece 1 milyon kişinin Avrupa'ya ulaşabildi kaydedilen açıklamada, "Geçtiğimiz yıl, Avrupa kıtasına geçmeye çalışırken 3 bin 771 kişi öldü ve henüz bu yılın başında 410 ölüm daha resmi kayıtlara işlendi. Bu rakamlara, suyun altında kaybolup varlıklarına dair herhangi bir ize rastlanmayanlar dahil değildir ve bütün bunlara ek olarak, 10 binden fazla çocuk Avrupa girişinde kaybolmuştur. Bu savaş ve çatışmalara barışçıl bir çözüm bulununcaya kadar geçecek süre içinde, bu duruma yaşanabilir insanca bir çözüm bulunması için 27 Şubat'ta binlerce insan seslerini yükseltecekler." denildi.
Açıklamada, güvenli geçiş hareketinin spesifik olarak istendiğine dikkat çekilerek, "Güvenlik için yasal ve emniyetli yollar açılması, iltica ve insani koşullarda vize için üçüncü ülkelerde diplomatik erişim, insan hakları ve mülteci hakları anlaşmalarına tam uyum, mültecilere Avrupa'ya yapacakları yolculukta yeterli korum ve tüm Avrupa ülkelerinde standartlara uygun kabul ve iltica. Bu uluslararası organizasyonun başını, herhangi bir marka ve isim olmadan, sadece iki sivil birleşen çekmektedir; Portekiz'den Coragem Disponivel ve İspanya'dan Bienvenidos Refugiados España-or Welcome Refugees Spain. Çok kısa bir süreçte hareketin 23 ülke ve 100'den fazla şehri içine alacak şekilde büyümesini sağlayan, yorucu mesai harcayan sayısız gönüllüye, kuruluşa ve STK'lere, kendi bölgelerindeki eylem için ellerini taşın altına koydukları için teşekkürler." denildi.
Cihan CİHAN