"Mülteci kabulünde 'üst sınır' Avrupa hukukuna aykırı"

Avrupa Adalet Divanı Başkanı Koen Lenaerts, mülteci alımında üst sınırın belirlenmesinin Avrupa yasalarına aykırı olacağını söyledi. Lenaerts, yasalara göre iltica şartların yerine getiren herkesin mülteci statüsünü alma hakkına sahip olduğunu vurguladı. Lenaerts, AB üyesi ülkelerin 'mülteci krizi'nin üstesinden geleceğine inandığını sözlerine ekledi.

Sığınmacıların sayısındaki rekor artışlarla birlikte Almanya'da mülteci alımında 'üst sınır' belirlenmesi konusundaki ısrarcı olan Büyük Koalisyon ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisine Avrupa Adalet Divanı'ndan (AAD) cevap geldi. AAD Başkanı Koen Lenaerts, mülteci alımında üst sınırın belirlenmesinin Avrupa yasalarına aykırı olacağını söyledi. Neue Osnabrucker Zeitung'a açıklamada bulunan Lenaerts, yasalara göre iltica şartların yerine getiren herkesin mülteci statüsünü alma hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin 'mülteci krizinin' üstesinden geleceğinden emin olduğunu belirten Lenaerts, "Bence şimdiki sorunların üstesinden gelinebilir." dedi. AAD'yi geçen yılın Ekim ayından bu yana yöneten Lenaerts, AB'nin diğer krizlerde olduğu gibi bu sorunu da çözeceğini, bu krizden dolayı AB'nin dağılmayacağını vurguladı. AB'nin Cenevre Mülteci Sözleşmesi'ne göre hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Lenaerts, AB düzeyinde iltica işlemleri sürecinde sığınmacıların yerleştirilmesi konusunda ortak asgari standartların belirlenmesin istedi.

Hükümet ortağı CSU, Merkel'in mülteci politikasını eleştirerek Almanya'nın kabul edeceği mültecilerin yıllık üst sayısının 200 bini geçmemesi gerektiğini iddia ediyordu. Hatırlanacağı üzere iktidar ortağı CSU lideri ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer bu yılın başında yılda en fazla 200 bin mülteci kabul edilmesini talep etmişti. Almanya'nın bunun üzerindeki bir sayıyı kaldıramayacak durumda olduğunu savunan Seehofer, "2015 gibi bir yılı bir daha kaldıramayız." ifadesine yer vermişti.

Seehofer'in bu ve buna benzer taleplerine rağmen kardeş parti lideri, Başbakan Angela Merkel (CDU) ise 'üst sınırın' belirlenmesini istemiyor. İktidarın diğer ortağı Sosyal Demokrat Birlik (SPD) parti de bu sınıra olumlu bakmıyor.

CSU, MERKEL'E İKİ AY SÜRE VERDİ

Hıristiyan Birlik Partileri CDU ve CSU arasındaki mülteci krizi tartışmasında Başbakan Angela Merkel'e ikinci bir süre tanındı. Mart 2016'te Baden- Würtemberg, Rheinland- Pfalz ve Sachsen- Anhalt'da yapılacak eyalet seçimlerini göz önünde bulunduran CSU, Merkel'e Mart sonuna kadar süre verdi. CSU eski Başkanı Edmund Stoiber, Merkel'in eyalet seçimleri sonuna kadar mülteci sayısını azaltamaması halinde CDU ve CSU arasında bir ayrışmanın kaçınılmaz olacağını ifade etti.

Süddeutsche Gazetesi'ne konuşan Stoiber, "Merkel duruşunu şimdi değiştirmeli yoksa bunun Almanya ve Avrupa için kalıcı sonuçları olacak. Umuyorum ki bunu yapar." dedi. Merkel'in çok zamanının kalmadığını ileri süren eski başkan, hedefin Merkel'i koltuğundan etmek yada ona saldırmak olmadığını söyleyerek, amaçlarının Merkel'in mülteci politikasındaki tavrının değişmesi olduğunu vurguladı.

CSU'nun mültecilere Almanya'nın sınırlarının kapatılarak yıllık en fazla 200 bin kişiyi kabul edilmesi konusunda ısrarlarına rağmen Merkel, mülteci politikasında bir değişikliğe gitmemişti. CİHAN
18 Ocak 2016 16:11
DİĞER HABERLER