Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Omonia Meydan'ın yer alan tarihi 3 katlı Bagion otel, mülteci ve göçmenlerin zorlu yolculuğunu gerçek mülteci ve objelerle canlandıran farklı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 6 Mart'ta kadar gezilebilecek sergiye Cihan Haber Ajansı da fotoğraf ve görüntüleriyle destek veriyor.
Atina'da açılan "Traces" (izler) adlı sergi, mültecilerin ayrılmak zorunda kaldıkları ülkelerden Türkiye, Yunanistan ve Avrupa'ya uzanan yolculukları boyunca kullandıkları obje ve materyaller ile yaşadıklarını görüntü, ses, şahitlik, hikâye ve baharat kokusu eşliğinde gözler önüne seriyor. Gerçek mültecilerin yolculuklarını canlandırmasıyla farklı bir yerde duran sergi, ziyaretçileri bilgilendirerek daha duyarlı olmaya davet etmeyi hedefliyor.
Şimdi kullanılmayan Atina'nın tarihi Bagion otelinde açılan sergi 6 Mart'a kadar gezilebilecek. "The Dome Event" organizatörlüğünde oluşturulan"Traces" adlı sergiye Cihan Haber Ajansı Atina foto muhabiri Yüksel Peçenek, Midilli Adası'ndan Balkan ülkelerine uzanan hat boyunca çektiği fotoğraf ve belgesel tadındaki görüntüleriyle destek veriyor.
Sergiyi değerli kılan önemli detaylardan biri daha iyi bir yaşam için büyük bir yolculuk tecrübesi yaşayan gerçek mülteci ve göçmenlerin adeta müzeye dönüştürülen 3 katlı otelde yolculukları boyunca yaşadıklarını canlandırması.
SUMAK'TAN SURİYE HARİTASI
Büyük bir masa üzerinde Ortadoğu'dan Afrika'ya kadar çok sayıda ülkenin haritaları baharatlar ile resmedilmiş. Suriye haritası, sumak ile oluşturulmuş.
Yolculuk boyunca mültecilerin kullanıkları ranza, bavul, çanta, kıyafet, Kur'an-ı Kerim, obje, müzik aletleri, çocuk oyuncakları, defter, boyama kalemleri ve can yeleği gibi onlarca farklı eşya da sergilenenler arasında.
Birinci katta büyük bir çadır ve arka planda ise Suriye kalıntıları arasındaki fotoğrafta yer alan bir kız çocuğu yer alıyor. Bir kampa götürülen ziyaretçiler, televizyon ekranından çocukların anlattıkları hikayelerini izleyebiliyor.
Bir başka odada Özgür adlı göçmen, ziyaretçilere sıcak çay ikram ediyor. Loş odada bekleyen Ramazan ise Türkiye'den Yunanistan'a geçmeyi planladığı an'ı canlandırıyor.
DUA EDEN MÜLTECİLER
Üçüncü kat ise Ege Adaları'nda mültecilerin kabul edilerek kayıtlarının yapıldığı ofise dönüştürülmüş. Bir diğer bölümde gerçek bir mülteci namaz kılarak ibadetlerini yapıyor. Kur'an-ı Kerim okuyarak dua ediyor.
Çok sayıda ranzanın yer aldığı odada ise duygusal bir ortam hakim. Mülteci ve göçmenlerin misafir edilmesinin anlatıldığı bölümün orta yerinde yer alan sehpa üzerinde mültecilerin aileleriyle birlikte çekildikleri mutlu anlara ait fotoğraflar bulunuyor. Bir odada ise sanatçı tarafından kemençe çalınıyor.
Sergi çerçevesinde Yunanistan'da mültecileri geçici de olsa misafir eden Yunanların katkıları da canlandırılarak dayanışma ve yardımlaşma mesajı verilmesi amaçlanmış.
TRACES PROJESİ
Mülteci ve göçmenlik konusunda gerçek insanların hikayelerini forum, yuvarlak masa, mültecilerin yurtdışı (Almanya) örneklerini ele alan entegrasyon aşamaları gibi farklı etkinlikler çerçevesinde gündeme getirmeyi amaçlayan 30 kadar kuruluşun destek verdiği uluslararası 'The Dome Event'in bir ayağı olarak gerçekleşen "Traces" projesi kapsamında sergiyi ziyaret edenler, gerçek mülteciler ile tanışıp sohbet de edebiliyor.
ÖLÜM KALIM YOLCULUĞU
Suriye'den Türkiye'ye oradan Yunanistan adalarına ve Avrupa'nın diğer ülkelerine varmaya çalışan binlerce mülteci ve göçmenin ölüm kalım yolculuğunu anlatmaya ve hissettirmeye çalışan sergiyi gezen ziyaretçiler, ilk önce Gaziantep'teki bir çadır kentte buluyor kendisini. Çocukların oyuncaklarını ve çizdikleri gerçek resimleri görüyorsunuz. Ardından Ayvalık'ta ucuz bir otel odasında Yunanistan'ın Midilli Adası'na gitmek için hazırlanan bir göçmenin duygularını hissetmeye çalışıyorsunuz. İnsan kaçakçısıyla telefonda konuşması, Türk kanallarından haberleri izlemesi, namaz kılıp Avrupa'ya sağ sağlim varabilmesi için dua etmesi Bagion otelde şahit olunan detaylardan bazıları.
Sergi için hazırlanan uzun ve karanlık bir koridorda yürürken ise sadece sınır bölgelerinden çekilen doğal sesleri duyduğunuzda kendinize göçmen ya da mültecilerden biride ben miyim? Sorusu yöneltiyorsunuz. Uzaklarda gördüğünüz ışığa vardığınızda ise tel örgüyle yüzleşiyorsunuz.
CİHAN'DAN TRACES PROJESİNE KATKI
Sergiye göçmenlerin zorlu Ege yolculuğu, Midilli Adası'na varışları ile Balkanlardaki yolculuklarına objektifiyle şahitlik eden Cihan Haber Ajansı foto muhabiri Yüksel Peçenek de çekmiş olduğu görüntülerle destek veriyor. Avrupa hayalinin peşinden giden insanların yaşadıkları acı-tatlı anları gözler önüne seriyor. Midilli Adası'ndan Budapeşte'ye kadar 5 farklı ülke boyunca süren zorlu yolculuk, yaşanan dramın büyüklüğünü anlamaya yardımcı oluyor. Ağlayan çocuklar, sinir krizi geçiren anneler ve çaresiz babaları anlatan kareler, savaşın sebep olduğu yıkımı biraz olsun anlamaya katkı sunuyor.
Cihan CİHAN