Mümtaz'er Türköne: Ey Cumhurbaşkanı tarih ve millet önünde senden şikayetçiyiz

Mümtaz'er Türköne: Ey Cumhurbaşkanı tarih ve millet önünde senden şikayetçiyiz
"Ey Cumhurbaşkanı, kullandığın bütün yetkileri bizden aldın. Biz sana “parlamenter sistemi bekleme odasına alma” yetkisi vermedik. Parti lideri gibi seçim kampanyası yürütme ve oy isteyemezsin. Sahabenin Hz. Ömer’e söylediği gibi seni doğrultmak için kılıçlarımız yok. Sadece kalemimiz ve yüreğimiz var. Ey Cumhurbaşkanı tarih ve millet önünde senden şikayetçiyiz."
Demokrasilerde yönetenlerin tek üstünlüğü, yönetilenlerin onlara devrettiği yetkidir. Sana devrettiğimiz yetkilerin tamamının asıl sahibi biziz.

Bu yetkiler arasında kimseyi küçük görme, kimseyi hizaya çekme, hiç kimseye “sen kim oluyorsun” deme ve hakaret etme hakkın yok. Haddini, yani anayasayla sınırlanan hududunu bilecek, ona göre davranacak, orada yazıldığı gibi konuşacaksın. Türk milletinin birliğini ve Türk devletini temsil ediyorsun, (m.104); toplumu inancına göre bölemezsin, birini dindar diğerini ateist olarak ayıramazsın; insanların mezheplerini ima ederek kutsal kitaplara bağlılığını sorgulayamazsın. Anayasa’nın 10. maddesinde emredildiği üzere şahsında temsil ettiğin devlet adına kimseyi “siyasî düşüncesi, felsefî inancı, din ve mezhebi”ne göre ayırıma tabi tutamazsın.  

(...)

29 Mayıs 2015 09:51
DİĞER HABERLER