Murat Karayalçın: Orta siyaset kapanından çıkmalıyız

Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlarından Murat Karayalçın, CHP'nin yüzde 25 civarındaki oy oranıyla 'orta siyaset kapanı' içinde olduğunu belirterek, bundan kurtulması gerektiğini söyledi.

Karayalçın, CHP Adana İl Başkanlığını ziyaret etti. İl Başkanı Ayhan Barut, Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, CHP Çukurova İlçe Başkanı Yüksel Erdoğan, yönetim kurulu üyeleri ve partililerin de hazır bulunduğu ziyarette Karayalçın, Barut ve yönetimine görevlerinde başarı dileyip hayırlı olsun dileklerini iletti.

7 Haziran ve 1 Kasım seçim sonuçlarını karşılaştıran Karayalçın, 1 Kasım'da İstanbul'da 300 bin yeni oy aldıklarını söyledi. Seçimler öncesinde yaptıkları çalışmaları anlatan Karayalçın, İstanbul'da CHP'nin 14 belediyesiyle TMMOB'a bağlı 22 odanın şube başkanının bir araya gelip 'Sağlıklı Kentleşme ve Nitelikli Yapılaşma İçin İşbirliği ve Dayanışma' protokolü imzaladığını aktardı. Bu protokolün teknik bir işbirliğinin yanı sıra barıştan, emekten, demokrasiden yana olan yapıların bir işbirliği olduğunu belirten Karayalçın, bunun Türkiye'de bir ilk olduğunu vurguladı.

11 kişilik bir Kent Suçları İzleme Kurulu kurduklarını anlatan Karayalçın, kurulun yerel yönetimler ile merkezi yönetimin ilgili bakanlık ve birimlerinin plan ve plan değişiklikleri, merkezi yönetimin ve özel sektörün belli ölçeğin üzerindeki projeleri için, kamu kesiminin arazi tahsisleri için izleme çalışması yapıp kente karşı suç oluşturan konuların gerekli görülmesi durumunda yargıya taşındığını anlattı. Ayrıca Kent Suçlarını İzleme Dergisi çıkardıklarını ve bir de internet sitesi kurduklarını dile getiren Karayalçın, "Dolayısıyla sıradan bir İstanbullu İstanbul'un neresinde ne yapıldığını, İstanbul'un neresine kimin tasallutta bulunduğunu, İstanbul'un taşına toprağına kimin göz koyduğunu buradan izliyor. Bir de kent suçları kataloğu çıkarıyoruz." dedi.

ÜÇ SİYASİ PROJE

Geçtiğimiz günlerde yapılan İstanbul İl Kongresine de üç siyasi proje sunduklarını ve üç projenin de kabul edildiğini belirten Karayalçın, "İlk projemiz seçim yılı olan 2019'a kadar CHP'liler olarak İstanbul için iktisadi, toplumsal, yerel yönetimler ve fiziki açıdan öngörülerimizi içeren 'İstanbul 2019' oldu. İkinci olarak da kentsel dönüşüm için yerindelik, birliktelik, yüksek kentsel nitelik ve proje finansmanı önerilerimizi içeren 'Sosyal demokrat belediyecilik ve kentsel dönüşüm' başlıklı metnimizi sunduk." şeklinde konuştu.

DÖRT PARAMETRELİ ADAYLIK SÜRECİ

En önemli projenin ise CHP'nin İstanbul'da yeniden örgütlenmesi için hazırlandığını dile getiren Karayalçın, bu projenin her yerde uygulanması gerektiğini vurguladı.

Yasal bir zorunluluk olan dikine hiyerarşik örgütlenme yapısının yanı sıra yatay toplumsal sınıflara, sektörlere, proje ve sorun odaklarına göre bir yatay örgütlenme önerisini ortaya koyduklarını belirten Karayalçın, yönetim kademelerine aday olmak isteyenler için puan biriktirme esasına dayalı bir adaylık sürecinin yaşama geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Karayalçın, "Önerimiz, aday olmak isteyenlerin parti içi eğitimden geçmesi, parti görevlerini getirmesi. Yani parti etkinliklerine katılımı. Aidatlarını düzenli olarak ödemesi ve kıdem. Partiye emek verenlerin aday olabilmesi." diye konuştu.

CHP'nin yüzde 25 civarındaki oy oranıyla 'orta siyaset kapanı' içinde olduğunu belirten Murat Karayalçın, "CHP'nin üyesi olmaktan onur duyuyoruz ama partimizi yüzde 25'ten yukarıya taşımak zorundayız. Bu hepimiz için bir görevdir. Bana göre bunu yapmak bizim yeniden örgütlenmemizden geçmektedir." ifadesini kullandı.

İdeolojik bir sorunun olduğuna inanmadığını dile getiren Karayalçın, mevcut örgüt yapısıyla bunun yapılamayacağı görüşünü aktardı. "Kendimizi yeniden yapılandıracağız" diyen Karayalçın, bir kurtarıcının beklenmemesi ve taşradan, PM ve MYK'ya kadar parti örgütlerinin tüm kademelerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
CİHAN
03 Ocak 2016 12:47
DİĞER HABERLER