Mursi'nin idam kararı, Sisi'nin Almanya ziyareti sonrasına bırakıldı

Mısır Mahkemesi, devrik lider Muhammed Mursi ve İhvan yöneticileri hakkında geçtiğimiz ay verdiği idam kararlarının kesin hükmünü, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'in iki gün sonra Almanya'ya yapacağı ziyaret sonrasına bıraktı.

Kahire Ceza Mahkemesi tarafından bugün Mursi ve aralarında İhvan yöneticilerinin de bulunduğu 122 kişi hakkında verilen idam kararlarının kesin hükme bağlanması bekleniyordu. Başkentteki Polis Akademisi'nde görülen karar duruşmasında mahkeme başkanı Şaban Şami hiçbir gerekçe göstermeden idamlarla ilgili kesin hükmünü, 16 Haziran'da açıklayacağını duyurdu. Böylece Mısır'da bir mahkeme, tarihinde ilk kez kesin açıklayacağı karar tarihini değiştirdiğini ilan etmiş oldu.

Öte yandan mahkemenin, Berlin yönetiminden gelebilecek tepkilerin önüne geçmek için Sisi'nin 4 Haziran'da Almanya'ya yapacağı ziyaret sonrasına kararı ertelediği iddia edildi. Ortadoğu'nun en saygın gazeteleri arasında gösterilen el-Ahram yazarlarından ve Doğu Akdeniz ülkeleri için gazetenin çıkardığı derginin editörlüğünü de yapan ve mevcut yönetime yakınlığıyla bilinen Muhammed Abdülkadir Halil, devrik lider Mursi'nin artık uluslararası arenada, siyasi bir pozisyonunun bulunduğunu açıklamıştı. Bu bağlamda Mısır Mahkemesi'nin Muhammed Mursi ve 122 kişinin kesin idam kararını, Sisi'nin Almanya ziyaretinden sonraya bırakmasının uluslararası kamuoyundan gelen tepkilerin dikkate alınmasından kaynaklandığı yorumları yapıldı.

MISIR MÜFTÜSÜ, İDAMLARA GÖRÜŞ BİLDİRMEYİ REDDETTİ

Mısır Müftüsü Şevki Allam dün, mahkemenin, devrik Cumhurbaşkanı Mursi ve İhvan lideri Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 122 kişiye verilen idam kararlarına görüş bildirmeyi reddetmişti. Geçtiğimiz Mayıs ayında dosyayı müftülüğe gönderen mahkeme, söz konusu idam kararlarını bugün kesin hükme bağlayacaktı. Mısır Müftüsü Allam'a yakın kaynaklar, müftünün, idam kararı verilen bir konuda mahkemenin İslam Hukuku'na başvurmasını doğru bulmadığını belirterek dosyayı dün geri gönderdiği basına yansımıştı.

İdam kararlarını veren mahkemenin dosyayı müftülüğe gönderip onaylamasını istemesini, 'bir nevi suçu üzerinden atmasına' benzeten bazı Mısır'ın önde gelen entelektüelleri ise Şevki Allam'ın çıkışını doğru bulduklarını açıklamıştı. Mısır kanunları gereği ağır ceza alan kişilerin dosyası müftülüğe gönderilerek tavsiye niteliğinde görüşleri alınıyor.

Kahire Ceza Mahkemesi geçtiğimiz Mayıs ayında, Mısır'ın demokratik yollarla göreve gelen ilk lideri devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) lideri Muhammed Bedii ve aralarında hemen hemen tüm ihvan yöneticilerinin de bulunduğu 122 kişiye idam kararı vermişti. Hem Mısır ve hem de uluslararası kamuoyu, bugün Kahire Ceza Mahkemesi'nin, Mursi ve İhvan yöneticileri hakkında vereceği kesin karara odaklanmıştı. Ülkede terörist ilan edildikten sonra İhvan'ın tüm yöneticileri tutuklanarak hapse atılmıştı. Mal varlıklarına da el konulan Müslüman Kardeşler Hareketi yöneticileri için 16 Haziran'da verilecek karar, hem Mısır ve hem de hareket açısından dönüm noktası olacağı yorumları yapılıyor. CİHAN
02 Haziran 2015 13:53
DİĞER HABERLER