Müslümanlar ve Yahudilerden sünnet yasağı planına sert tepki

Müslüman ve Yahudi cemati temsilcileri, Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD), sünnetin yasaklama planına sert tepki gösterdi.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek AfD'nin bu niyetini, "çok tehlikeli ve bölücü" olarak nitelendirdi. Aiman Mazyek, erkek çocukların sünnet edilmesi dini ritüelinin, Müslüman ve Yahudiler'in binlerce yıldır uyguladığı bir uygulama olduğunun altını çizdi.

Almanya'daki Yahudi cemaati temsilcilerinden Münih İsrail Kültür Cemiyeti Başkanı Charlotte Knobloch da AfD'yi sert şekilde eleştirdi. Almanya Yahudiler Merkez Konseyi eski Başkanı olan Knobloch Bild Online'ye yaptığı açıklamada, "Açık şekilde görülüyor ki; AfD, Yahudi yaşamının geleceğinin olmadığı bir Almanya'yı hayal ediyor." dedi. AfD'yi popülizm yapmakla suçlayan Knobloch, bu teklifle AfD'nin "popülizm ve antisemitizmin en alt çekmecesinin tutacağı"na el attığını kaydetti.

AfD, MİNARE VE EZANI DA YASAKLAMAK İSTİYOR

Bild ve diğer bazı gazetelerin haberlerine göre; Müslüman ve Yahudi çocuklarının sünnet edilmesinin yasaklanması AfD'nin yeni parti program taslağında yerini alacak. AfD daha sonra da minareleri ve ezanı yasaklamak istiyor. Osnabrücker Zeitung'un da gündeme taşığı haberlere göre; AfD'nin parti program taslağında, erkek çocukların sünnet edilmesinin anayasa ve hukuka aykırı olduğu iddia ediliyor.

AfD Başkanı Frauke Petry, Bild gazetesine yaptığı açıklamada sünnet konusunun partisinde tartışmalı olduğunu söyledi. Petry, parti programı konusunda kararın, Nisan ayı sonunda yapılacak olan parti kurultayında verileceğini hatırlattı.

Almanya'da sünnet yasağı tartışmaları daha önce, 2012 yılının Mayıs ayında Köln Eyalet Mahkemesi'nin bir kararı ile başlamış, karar 'sünnet yasağı' olarak yorumlanmıştı. Mahkeme, bir Müslüman çocuğun davalık olan sünnetini "yaralama suçu" olarak değerlendirmişti. Karar, Müslüman ve Yahudiler arasında tepkiye yol açmış, yoğun tartışmalara neden olmuştu.

Ancak Alman Federal Meclisi, 2012 yılının Aralık ayında çıkardığı Sünnet Yasası ile, tıbbi olarak gereklilik olmasa da erkek çocukların dini gerekçelerle sünnet edilmelerine yasal olarak imkan sağladı. Öte yandan kız çocuğu ve kadınların sünnet edilmesi ise 2013 yılında ceza kanununa alınarak yasaklandı.Cihan CİHAN
16 Mart 2016 10:36
DİĞER HABERLER