Eğitim Sen Bandırma Şube Başkanı Mustafa Kocataş, "Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni kabul etmesine rağmen çocukları koruyamamakta tersine devlet eliyle çocuklar katledilmektedir." dedi.
Kocataş, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2014 yılında yaşamını yitiren bin 886 işçinin 54'ünün çocuk işçi olduğunu belirtti. Kocataş, şunları kaydetti: "2014 yılında ölen işçilerin yüzde 3,4'ü çocuk işçilerden oluşuyor. Hayatını kaybeden her 30 işçiden birisi yoksulluktan dolayı çalışan çocuk işçilerdir. Çocuk işçiler güvencesiz işçi havuzunun önemli bir kaynağıdır ve çocuk işçi cinayetleri oranının artacağı da aşikârdır. Ortaya çıkan tablo Türkiye'de çocuk haklarının sadece kağıt üzerinde yazılı olduğunu ortaya koymaktadır. Başta yaşam hakkı olmak üzere ne yazık ki Türkiye'de çocuklar en temel haklardan yoksunlar."
2014-2015 eğitim ve öğretim yılında net okullaşma oranlarının okul öncesi eğitimde 5 yaşta yüzde 53,78, ilkokulda yüzde 98,30, ortaokulda yüzde 94,35, liselerde yüzde 79,37 olduğunu anımsatan Kocataş "Bütün okul türlerinde 5-17 yaş yüzde 100 okullaşma için okul dışında görülen yüzde 18.5'lik çağ nüfusunun eğitim sistemine dahil edilmesi gerekmektedir. Bu sayısal olarak 1,7 milyon çocuk anlamına gelmektedir. Açık öğretime devam eden 1,8 milyon çocuğu bu sayıya eklediğimizde yaklaşık 3,5 milyon çocuğun okul ortamlarında öğretmenler ile yüz yüze eğitim olanaklarından yoksundur." ifadelerini kullandı.
AK Parti hükümetinin operasyon, yaralanma, ölüm, linç, şiddet söylemini günlük yaşamın bir parçası haline getirildiğini öne süren Kocataş "Öfke, nefret, kin ve intikam almaya dayalı kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı politika ve uygulamalar çocuklar arasında duygusal kopuşların, şiddet ve nefretin yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Yaşanan gelişmeler çocukların ruhsal gelişimlerini, eğitim ve sosyal yaşamlarını doğrudan etkilemektedir." şeklinde konuştu.
CİHAN