Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)'nda bir basın açıklaması yaptı. EBSO Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda İzmir'de devam eden şehir dönüşümü, ÇED süreci ve çevre konularında görüşler sunuldu.
Müsteşar Öztürk, İzmir'in en büyük sıkıntısının katı atık bertaraf tesisleri olduğunu kaydetti. Tesislerin kurulması için bakanlık olarak çalışmalarının ivedilikle sürdüğünü belirten Öztürk, "Katı atık tesislerinin kurulması ve çevreyle ilgili projelerden belediyeler sorumludur. Tesislerin acilen kurulması için belediyeyle beraber çalışacağız." dedi.
İZMİR'DE MAVİ BAYRAK ŞÖLENİ
Türkiye'nin mavi bayraklı plaj sayısında son yıllarda büyük artış yaşandığının da altını çizen Öztürk, sayının 430'a yükseldiğini söyledi. Prof. Dr. Öztürk, "Türkiye, yaklaşık bir hafta önce dünya sıralamasında üçüncü sıradayken bugün ikinci sıraya yükselmiştir. İzmir'de bugün tam 43 plaj, mavi bayrak sahibidir. Bu göller, akarsular hepimizin. Denizlerimiz daha temiz ve daha yaşanır hale gelmiştir. Bu sayıyı arttırmak için elbirliğiyle çalışmalıyız." şeklinde konuştu.
BAKANLIĞIN YENİ PROJESİ: ÇEVRE SANAYİ SEKTÖRÜ
Bakanlık bünyesinde projelendirilen "çevre sanayi sektörü" hakkında da açıklamalarda bulunan Müsteşar Öztürk, çevrenin sadece yeşil alan anlamına gelmediğini vurgulayarak, "Çevre, ayrıca bir sanayi sektörüdür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, çevre sanayi sektörü oluşturacağız. Nasıl ki demir çelik sektörü varsa artık çevre sanayi sektörü de olacak." dedi.
Bakanlık çalışmalarının artık online yapıldığını da söyleyen Mustafa Öztürk, "Eskiden belgeler ve dosyalarla çalışılırdı. Bugünse bütün çalışmaları online yapmaktayız. Madem daha kaliteli ve yaşanılır çevreye kavuşmayı hedefledik, önümüze yol haritamızı koyduk ve çalışmalarımızın yüzde 98'lik kısmını AB normlarına uyumlu hale getirdik. Artık ÇED süreci, hem AB normlarına uyumlu hem de daha hızlı hale geldi." açıklamasını yaptı.
'TRAFİK POLİSİ GİBİ DENETİM YAPIYORUZ'
Prof. Dr. Öztürk, denetimlerin de artık online yapıldığını kaydetti. Üç ay önce başlatılan uygulamanın eksiklerinin hızla tamamlandığını belirterek, "Artık trafik polisi gibi denetleme yapacağız. İlgili denetim elemanları, ellerinde laptop ile denetime gitmekte ve yasal işlemleri bile online yapmaktadır. İzmir'de de 13 büyük sanayi tesisini, bacalarından online olarak izliyoruz. Herhangi bir sorun yaşanması halinde, kurallara uyulmaması halinde Ankara İl Müdürlüğümüz uyarılıyor. İzmir'deki atık su günlük debisini de online olarak izliyoruz. Önümüzdeki süreçte bu uygulamayı yaygınlaştıracağız." şeklinde konuştu.
İZMİR'İN GÜRÜLTÜ HARİTASI
Müsteşar Öztürk, çevreyle ilgili sıkıntılardan en büyüğünün gürültü olduğunu belirtti. TÜBİTAK'la beraber devam ettirilen çalışma kapsamında İzmir'in gürültü haritasının çıkarıldığını kaydeden Öztürk, "Gürültü kirliliği, insanları strese sokan bir durumdur. Hayatı olumsuz etkilemektedir. İzmir'de yaşanan gürültü kirliliğinin kaynaklarını araştırıyoruz. Bu konuda nasıl yatırımlar yapılması gerektiğini planlıyoruz." diye konuştu.
'GEDİZ HAVZASI İÇİN KOLLAR SIVANDI'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk, Gediz'le ilgili yol haritası ortaya koyduklarını da belirterek, "Bakanlık olarak ilk defa Gediz havzası için ne yapılması gerektiğini tüm detaylarıyla yapılandırdık, yatırım miktarını da belirledik. Hepsini belediyelerle beraber hayata geçireceğiz." dedi. Türkiye'nin önceliğinin çevre olması gerektiğinin altını çizerek, "TÜBİTAK'la beraber iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Bu ayın sonunda ilk taslağı çıkaracağız. Bütün destekçi kuruluşlardan onay aldıktan sonra Paris'e, kollarımızda belgelerle daha kaliteli gideceğiz." dedi. CİHAN