Mutfaklara baharla gelen lezzet

Mutfaklara baharla gelen lezzet -Gaziantepte baharın gelmesiyle keme kebabı ve çağla aşı da sofralardaki yerini aldı -Anadolu Mutfağını Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Öztan: -Keme kebabının tam zamanı. Tav
GAZİANTEP (A.A) - Adem Yılmaz - İlkbaharda yetişen ve iki aylık ömrü bulunan keme ve çağladan yemek yapımına başlandı.
     Zengin mutfak kültürüyle ünlü Gaziantepte, bilinen lezzetlerin dışında keme (bir çeşit mantar), badem çağlası, yenidünya, ayva, elma, kabak ve mantarla yaklaşık 32 türde kebap hazırlanıyor.
     Kebaplar, mevsimine göre yapılarak tüketiliyor. Baharla, keme kebabı, yenidünya ve çağla aşı da sofralardaki yerini aldı.
     Şanlıurfa, Gaziantep, Konya ve Malatyada, bahar yağmurlarının ardından yetişen ve şekliyle patatese benzeyen keme, ustaları tarafından topraktan çıkarılıyor, maharetli ellerin elinde aranılan bir lezzete dönüşüyor.
     Anadolu Mutfağını Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keme kebabı ve çağla aşının ilkbaharın önemli lezzetlerinden olduğunu söyledi.
     Kemenin bir tür mantar olduğunu, kebabının yanı sıra tavasının da yapıldığını belirten Öztan, şöyle konuştu:
     Keme kebabının tam zamanı. Tavsiyem herkes mevsiminde bu yemekten tatsın. Bu ürünün ömrü uzun değil. İki ay içinde tükeniyor. Keme, kuzu kıymasıyla buluştuğunda ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor. Kemenin kebabı, genelde Gaziantepte bilinir. Bizim tanıttığımız kadarıyla diğer illerde de bilinir hale geldi.
    
     -Keme kebabı ve çağla aşının yapımı-
    
     Öztan, kuzu kıymayla aynı şişe dizilen kemenin, kor ateşte piştikten sonra servise hazır hale geldiğini anlattı.
     Çağla aşının da bademin hamken dalından koparılarak et, nohut ve yoğurtla pişirilmesiyle hazırlandığını belirten Öztan, ilerleyen günlerde yenidünya kebabı da yapmaya başlayacaklarını kaydetti.
     Öztan, kentteki yemek çeşidinin fazla olduğuna işaret ederek, Annelerimiz bu kadar maharetli olmasıydı bu kadar farklı lezzet olmazdı. Kurtuluş Savaşının yokluk dönemlerinde sebze ve meyveden yapılan yemekler de yemek sayımızı artırmıştır diye konuştu.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
25 Mart 2013 12:00
DİĞER HABERLER