Müzelerde engeller kalkıyor

Müzelerde engeller kalkıyor
Engelli vatandaşların yardıma ihtiyaç duymadan turizm faaliyetlerinde katılmasını, sosyal ve kültürel açıdan gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan 'Erişilebilir Müze' projesinin ilk adımı atıldı.

Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği işbirliğiyle, Bursa Engelliler Federasyonu tarafından koordine edilen 'Erişilebilir Müze' projesi, Bursa Göç Tarihi Müzesi'nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

39 BİN 322 LİRALIK PROJE

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, geçmişin değerlerini geleceğe aktaran müzelerin günün ihtiyaçlarını da karşılaması gerektiğini belirterek, "Hazırlanan 'Erişebilir Müze Projesi', İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın hibe programı kapsamında 39 bin 322 TL hibe almaya hak kazandı. Bursa Müzeler Müdürlüğü'ne bağlı Arkeoloji Müzesi, Atatürk evi Müzesi, Mudanya Mütareke evi Müzesi, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Bursa Göç Tarihi Müzesi, Bursa Kent Müzesi ve Karagöz Müzesi pilot olarak belirlendi. Proje kapsamında engelli vatandaşların yardıma ihtiyaç duymadan turizm faaliyetlerine katılmasını, sosyal ve kültürel açıdan gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyoruz." dedi.

Ekim 2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasında yapılacak proje kapsamında müzelerde çalışan 25 personele işaret dili eğitimi verileceğini anlatan Karlık, engellilere yönelik tanıtım filmleri ile broşürlerin hazırlanacağını söyledi.

İşitme ve görme engelli okullarda eğitim alan 240 öğrenciyle müze gezilerinin düzenleneceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanvekili, sözlerini şöyle tamamladı: "Projeyle Bursa'da yaşayan ve Bursa'ya gelen görme, işitme ve konuşma engelli bireylerin müze ziyaretlerinden daha fazla verim almasını hedefliyoruz. 2014 senesinde Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı tüm müzelere gelen ziyaretçilerin sayısı 399 bin 142'dir. 1 Kasım 2015 itibariyle bu rakam 388 bin 377 olmuştur. Müze sayısı 10'a yükseldi. Yeni müzelerin açılması için çalışmalarımız devam etmektedir."

Bursa milletvekili Bennur Karaburun da projeyi çok anlamlı bulduğunu vurgularken, görme engellilerin müzeyi hissetmesinin önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu konuda çok yol kat ettiğini anlatan Karaburun, tüm müzelere engellilerin ulaşabileceği ortamlar oluşturulması için çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Bursa Engelliler Federasyonu Başkanı Mürşit Atlıakın ise, engellileri anlamaya çalışmanın güzel bir duygu olduğunun altını çizerek günümüzde daha çok fiziksel erişebilirliğin konuşulduğunu, ancak konunun işitme ve görme engelliler yönünün de olduğunu hatırlattı. Eksikliğini hissedilen bu konuda da çalışma yaparak 'Erişilebilir Müze' projesini geliştirdiklerini vurgulayan Atlıakın, emeği geçenlere teşekkür etti.

Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Zenbilci, müzelerin, insan hayatında önemli yerini kapladığını belirterek, geçmişe ve ecdada yönelik yapılan çalışmaları öğrenebildikleri mekanlar olduğunu ifade etti.
CİHAN
11 Kasım 2015 16:04
DİĞER HABERLER