Nadasa bırakılan 392 dekarlık arazi, aspir yetiştirilerek tarıma kazandırılacak

Antalya bölgesinde nadasa bırakılan 392 bin dekarlık alan, stratejik öneme sahip yağlı tohum bitkisi olan aspir yetiştiriciliğiyle tarıma kazandırılıyor.

Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, il ve ilçelerdeki tarım arazilerinin değerlendirilmesi kapsamında yaptığı toprak tahlilleriyle hangi bölgede daha verimli meyve, sebze ve bitkinin yetiştirileceğini tespit ederek o bölge ile ilgili proje uygulaması yapıyor. Yapılan araştırmalar ve yayım çalışmaları neticesinde Manavgat'ın Gaziler Mahallesi en iyi kekik yetiştirme, Korkuteli'nin Köseler Mahallesi ise 203 dekar nadas alanında aspir üretimi için pilot bölge seçildi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, ilde nadasa bırakılan alanın 392 dekar olduğunu söyledi. Bu rakamın Antalya'da mevcut tarım arazilerinin yüzde 10'una tekabül ettiğini belirten Şen, Korkuteli Köseler Mahallesi'nde hayata geçirdikleri projeyle ekilmeyen boş arazilerin aspir üretimiyle değerlendirilmesini hedeflediklerini ifade etti.

Aspirin stratejik öneme sahip olduğunu, bu bağlamda yetiştirilmesinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Mehmet Şen, ülkede yıllık yağ ihtiyacının yüzde 70'inin yerli üretimle karşılandığını, bu nedenle ülkede nadas alanlarının üretimde değerlendirilerek, bu alanlarda aspir üretiminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Şen, şöyle konuştu: "Bitkisel yağ ve biyoyakıt üretiminde kullanılan aspir bitkisinin kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir. Ülkemizin yağışı yetersiz, sulanmayan bölgelerinde hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında başarıyla yetiştirilebilmektedir. Buğday-arpa tarımında toprak işlemeden hasada kadar geçen sürede kullanılan her türlü alet-ekipman aspir tarımında da kullanılabilmektedir. Bu özelliğiyle Aspir, Korkuteli ilçemizde de kuru tarım yapılan alanlarda nadas yerine hububat münavebesine girebilecek en uygun bitkidir."

2013 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan protokolle ürün alım garantisi sağlandığını vurgulayan Şen, şu açıklamayı yaptı: "Ülkemizde aspir'e yapılan bu destekleme ve alım garantisi sonucu 2010 yılında 26 bin ton olan aspir üretiminin 2014 yılında yüzde 138 artarak 262 bin tona çıktı. Son 4 yılda gerçekleşen bu artışta Bakanlığın teşvik ve destekleri ile ürün alım garantisinin bulunmasının etkili oldu. Bakanlığımızca bu bitkiye halihazırda en yüksek destek verilmektedir. Toplamda maliyetin yüzde 75'ini karşılayacak şekilde destekleme ödemesi yapılmaktadır. Mazot, gübre, toprak analizi, sertifikalı tohum, sözleşmeli üretim desteklerinin de dahil olduğu destekler ile üreticilerimiz 2015 yılında dekara toplam 105 ile 127 lira arasında destekleme ödemesi alabilecek." CİHAN
29 Ağustos 2015 14:32
DİĞER HABERLER