Nazarbayev'den terörle mücadele için çağrı

Nazarbayev'den terörle mücadele için çağrı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın(UNESCO) 38. Genel Konferansı'na katılan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Genel Kurul Toplantısı'nda aşırılık ve terörizme karşı mücadelenin Birleşmiş Milletler(BM) bünyesinde yapılması çağrısında bulundu.

Fransa'ya yaptığı resmi ziyaretin ardından Pariste düzenlenen UNESCO 38. Genel Kurulu Toplantısına katılan Nazarbayev yaptığı konuşmada İslam devleti adı altında yapılan terör ve şiddetin kesinlikle İslamiyet ile alakasının olmadığını kaydetti.

'İSLAM TERÖRE KARŞI KONFERANSI'
Medeniyetler ve tarihin beşiği olan Mezopotamya'da İslam devleti adında tarihin ve medeniyetlerin yok edildiğini hatırlatan Nazarbayev, Kazakistan terörün her türünü lanetlediğini ve karşı olduğunu anlattı. Aşırılık ve terörizme karşı mücadelenin BM bünyesinde ve tüm devletlerin katkısıyla yapıldığında etkili olacağını belirten Nazarbayev, uluslararası düzeyde 'İslam teröre karşı' konferansı düzenlemesinin etkili olacağını vurguladı.

'UNESCO BÜNYESİNDE BARIŞ AKADEMİSİ KURULSUN'

Dünyanın farklı din temsilcilerinin katılımıyla Dünya ve Geleneksel Din Liderleri Toplantısı'nın beşincisini yaptıklarını hatırlatan Nazarbayev, toplantı sonunda barış ve sürdürülebilir kalkınma potansiyelinin yoğun kullanımı için şiddetten uzak durulmasının kararlaştırıldığını dile getirdi.

Kazakistan'da 130 milletin din ve kültürünü barış ve birlik içinde yaşadığını ifade eden Nazarbayev, UNESCO bünyesinde Kazakistan modelinin örnek alınarak Barış Akademisi kurulmasının dünya barışının sağlanması ve çıkabilecek çatışmaların daha önceden önlenmesi adına akademik çalışmaların yapılacağı merkez haline dönmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

'GLOBAL STRATEJİK GİRİŞİMİ-2045'

20 yıl önce aynı kürsüden yaptığı konuşmada verdiği vaatleri ve BM Binyıl Kalkınma Hedefleri'ni yerine getirdiklerini belirten Nazarbayev, küresel kalkınma stratejisinin yerine getirilmesi, savaşların önlenmesi ve nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya kurulması adına BM 70. Genel Kurulu'nda Global Stratejik Girişimi-2045 projesini sunduklarını ifade etti. Kazakistan'ın dünya barışı adına bundan yaklaşık 25 yıl önce dünyanın en büyük nükleer poligonlarından biri olan Semey Poligonu'nu kapattığını belirten Nazarbayev, tüm dünyaya huzurun gelmesi nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya kurulması için devletleri Birleşmiş Milletler Evrensel Beyannamesi'ni imzalamaya davet etti.

Kazakistan, Kırgızistan ve Çin'in girişimiyle aralarında dini hoşgörünün merkezi olan Koyluk şehrininde bulunduğu İpek Yolu üzerinde bulunan 8 tarihi eserin UNESCO koruma listesine alındığı bilgisini veren Nazarbayev, bu tarihi bölgede bu yıl Kazak Hanlığı'nın kuruluşunun 550.yılı kutladıklarını söyledi.

Nazarbayev konuşmasının sonunda genel kurula katılan ülkeleri Astana'da yapılacak Expo-2017'ye katılmaya davet etti.
CİHAN
06 Kasım 2015 20:18
DİĞER HABERLER