Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in rapor alarak görevi 10 günlüğüne Hulusi Akar'a bırakması TSK'nın geleneğinde olmayan bir uygulama. Gazeteci Metehan Demir, kanser tedavisi gören komutanların bile görevlerinden almadığını hatırlatarak önemli ayrıntılara dikkat çekti.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bugün sürpris bir kararla rapor alarak istirahate çekildi. Özel'in 10 günlük rapor sonunda dönmeyeceği ve emekliliğini isteyeceği konuşuluyor.
Gazeteci Metehan Demir, enigmaturk.com internet sitesinde yer alan analizinde önemli ayrıntılara dikkat çekti. Demir, bunun Yüksek Askeri Şura öncesinde yapılmasının durumu çok daha kritik hale getirdiğini söyledi.
Metehan Demir, şunları yazdı:
Öncelikle gelen bilgileri söyleyelim, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Ankara’da bir üniversite hastanesinde prostata bağlı bir operasyon geçirmiş. Tabii ki öncelikle geçmiş olsun ancak bunun alenen duyurulması, yerine vekalet edecek ismin açıklanması, bu kadar kargaşa içinde kafaları iyice karıştırıyor. Beklenti, görevine iki hafta içinde döneceği yönünde. Ama ya dönmezse diyerek bundan sonraki sürece şöyle bir bakalım… Şimdi normal olan iyileştikten sonra görevine dönmesi ama teamüllere göre, Genelkurmay Başkanları ve Kuvvet Komutanları çok ağır hastalık durumları haricinde (ki kanser tedavilerinde bile devam edilmiştir) rapor alarak mesaiden ve karargahtan uzak durma seçeneğine başvurmazlar.
RAPOR İŞİ KARIŞIK
Her askeri personel gibi sağlık durumu nedeni ile bu hakka sahip olsalar da astlarına kötü örnek ve ‘komutan hasta’ yönünde demoralizasyon yaratmaması amacı ile bundan uzak dururlar. Ne kadar hasta olsalar da ölümcül durum haricinde bulundukları hastane veya evden komutayı tercih ederler. Geçmişte de mesela benzer durumlarda evde istirahat de etseler de komuta etmeyi sürdürürlerdi. Rapor lafları piyasada dolaşmazdı. Gelen haberler ise, Orgeneral Özel’in yerine bundan sonra da Genelkurmay Başkanlığı yapacak Kara Kuvvetler Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın vekalet edeceği belirtiyor. Akar hükümetle çok yakın çalışıyor.
Şu anda en doğrusu beklemek ve görmek. Birincisi Özel’in gerçekten görevi bırakacak kadar çok ama çok ağır bir rahatsızlığının olup olmadığının netleşmesi. İkincisi ise, göreve 10 gün sonra dönüp dönmeyeceği veya yeni bir rapor alıp almayacağı. Dönmezse çok daha sıkıntılı bir durum ortaya çıkar.
Tabii ki inkar eden, reddeden ya da ‘sorun yok, normal’ açıklamaları yapılacak olsa da, Özel’in uzun süreden beri başta Suriye ve çözüm süreci paralelinde TSK’nın düştüğü zor durum kaynaklı Cumhurbaşkanı ve sivil otorite ile görüş ayrılığı yaşadığı kulislerde konuşuluyordu. (Unutmadan ekleyelim; Rahmetli Turgut Özal, 1’inci Körfez Savaşı’nda Irak’a girmek istediği için Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay istifa etmişti. Bugünlerde, Suriye ile ilgili garip askeri harekat lafları dolaşırken, bu açıdan tarihe bakınca kafalar daha da karışıyor.)
Zaten, Genelkurmay’ın yazılı açıklamalarında da, Doğu ve Güneydoğu’da PKK ile karşılaşmalarda, TSK’nın çaresizliğine dair sitemkar hava da görülüyordu. Ergenekon ve Balyoz davalarının sıkıntılı dönemlerinde de tarafların arasında sıkışarak zor günler geçirdiği biliniyordu.
ŞURA ÖNCESİ DURUM KARIŞIK
Bir başka iddia da, cemaat-hükümet savaşı üzerinden gelecek Şura’da terfi sırasındaki bazı askerlerin de emekli edilip edilmemesi üzerinde tartışma olduğu.
Ankara’da inkar edilse de garip şeyler oluyor.
Bu mesele de sıradan değil oldukça ‘ÖZEL’ bir mesele. Yüksek Askeri Şura Ağustos başında. Komuta kademesi nasıl şekillenecek? Bu süreç öncesi de bu rapor mevzuu kafaları daha da karıştırabilir eğer Özel olmazsa.
Sırada daha istifalar emeklilikler dahil başka gelişmelerin olabileceği de bir süreden beri ortada konuşuluyor.
Resmi açıklamalara bakalım, sonra resme bir daha bakalım.
Orgeneral Özel’in rapor alıp mesaiye gelmemesi oldukça nadir görülebilecek bir durum. Duyurulması da ayrıca ilginç.
Bekleyip göreceğiz…