Nefret operasyonu: 40 kişi serbest

MERSİN merkezli 14 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 50 kişiden 10'u tutuklandı.

23 Mayıs pazartesi günü belirlenen adreslere eşzamanlı yapılan operasyonda eski Emniyet Müdür Yardımcısı Serdar Özlü, eski İstihbarat Şube Müdürleri Ali İhsan Kaya ve Ali Çengelci'nin aralarında bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı. Emniyette sorgularının ardından 27 Mayıs günü adliyeye sevk edildiler.

Mersin 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne  bugün saat 02.00'de verdiği kararla Şenol Kaplan, Hüseyin Bezmez, Faruk Kırılmaz, Recep Özcan, Ali Yazgan, Kemal Han, Fehmi Sevindir, Hikmet Elçiçeği, Recep Üren ve Raşit Şenel'in tutuklanmasına karar verildi. Mersin eski İstihbarat Şube Müdürleri Ali İhsan Kaya, Ali Çengelci ile eski Emniyet Müdür Yardımcısı Serdar Özlü’nün de bulunduğu 30 kişi hakkında ise adli kontrol kararı, diğer 10 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Adliyede günler süren işlemlerin sonuçlanmasını bekleyenler yakınları işlemlerin bu kadar uzun sürmesine tepki gösterdi. Gözzltına alınanların yakınlarıyla polisler arasında zaman zaman tartıştı.

Kararın açıklanmasının ardından tutuklananlar araçlarla cezaevine götürülürken yakınları gözyaşı döktü. Serbest kalanlar ise ailelerinin kendilerine ulaştırdığı battaniye ve giyim eşyasının bulunduğu valizlerle adliyeden ayrıldı.

NELER YAŞANDI?

3 günde 46 kişinin ifadesi alan mahkeme hakimi dün rahatsızlanınca 112 ekiplerince hastaneye götürülmüş bu nedenle duruşmaya ara verilmişti. Nefret operasyonu kapsamında Mersin'de 4. kez gözaltına alınan 50 vatandaş 8 gündür adeta adliye koridorlarında yaşamaya zorlandı. İfadeleri bir türlü tamamlanamadığı için adliyede uyuyup uyanan vatandaşlar, yemek ihtiyaçlarını da koridorlarda giderirken, namazlarını da adliye koridorunun bir kısmında kılıyor. Konuyla ilgili fotoğraflar sosyal medyada paylaşılırken, söz konusu kareler vatandaşlar tarafından da tepkiyle karşılandı. 

İddiaya göre gözaltına alınan isimler için ilk gün yatacak yer verilmedi. Gözaltındaki isimlere az sayıda, pis ve kokmuş yataklar verildi ve nöbetleşe olarak uyamaları istendi. Bütün bunlar yaşanırken yemek bile verilmedi. Günlerdir yaşanan skandalı müvekkil avukatlarından Yusuf Özer twitter hesabından tek tek paylaştı.  Farklı illerden Mersin’e getirilen isimler yine hükümeti devirmek ve örgüte eleman sağlamak gibi kalıp suçlamalara maruz kaldı. Gözaltına alınan isimler ve avukatlar sabah namazını Adliye koridorunda kıldı. Sabahın o saatlerinde sadece 9 kişi ifadesini verebilmişti. Geriye 40’tan fazla isim hala beklemekteydi. Uykusuz, yorgun ve aç bir şekilde bekletilen 50 kişi hukuk ve insanlık dışı şartlarda ifade vermeye devam etti. İfade süreci devam ederken gözaltına alınan isimlerden rahatsızlananlar oldu. Sırasını bekleyen hasta ve yaşlı isimler adliye koridorlarında fenalaştı. İlk müdahale sağlık ekipleri tarafından adliye koridorlarında yapıldı. Şeker hastası olan ve ilaç kullanması gereken Faruk Kırılmaz ise yaşadığı işkenceye daha fazla dayanamadı. Gözaltında geçen 6’ıncı gün fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı.Avukat Özer ve hukukçulara göre haklarında hüküm verilmeden hiç kimse adliyede hakim karşısında bu kadar uzun süre tutulamaz. İşkenceye dönüşen ifade alma işleminin açık hak ihlali olduğu belirtiliyor. 

DHA - Meydan - MHA

31 Mayıs 2016 09:31
DİĞER HABERLER