'Netekim Karakolu'nun galası yapıldı

Mersin'de, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden önce çektikleri filmden dolayı, darbe sonrası gözaltına alınan köylülerin tirajikomik hikayesini anlatan "Netekim Karakolu" filminin galası yapıldı.
90 dakika süren filmin galası Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunan Cep sineması'nda yapıldı. Galaya ünlü oyuncular Yılmaz Köksal, Suna Yıldızoğlu ve Yusuf Sezgin, ünlü yönetmen Yılmaz Atadeniz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, filmin oyuncuları ve sinemaseverler katıldı. 1970 yılında çekmeye çalıştıkları amatör film dolayısıyla 10 yıl sonra 12 Eylül darbesiyle başları derde giren köylülerin trajikomik serüvenleri anlatılan film 13 Şubat'ta vizyona girecek. 12 Eylül 2013 tarihinde çekimine başlanan Netekim Karakolu, filme konu olan gerçek mekanlarda çekildi. Filmde 12 Eylül de sorgulanan köylülerden bir kısmı da rol aldı. Diğer oyuncular üç defa yapılan oyuncu seçimleri ile 500 civarında talibin arasından seçildi. 200 kişinin rol aldığı filmin çekimi Eylül 2014 tarihinde tamamlandı.

BABASI YAZDI, OĞLU YÖNETTİ

Gala öncesi konuşan filmin yönetmeni Yasin Korkmaz, filmi babası Zeynel Korkmaz'ın gerçek yaşamından yola çıkılarak sinemaya aktarıldığını ifade etti. Korkmaz, film hakkında şu bilgileri verdi: "Bir gün köyde, kamera ile köyü ölümsüzleştirirken bir kadın çamaşır yıkıyordu. Bende onu çekiyordum, birden bağırmaya başladı 'Çekme, baban gibi bizi karakolluk mu edeceksin' diye. Bende panik yapıp uzaklaştım. Eve geldiğimde babama olayı sordum. Bunun üzerine olayın aslını öğrendim. O zamanda film yapma fikri kafamda oluştu. 2 yıl öncede bu projeyi yapmak için bir araya geldik ve ekiple çalışmaya başladık. Bu filmin senaryosu babama aittir. Babamın yaşadığı gerçek bir olaydan yola çıkılarak yazıldı. 1970 yılına babam ve arkadaşları film çekmeye kalkışıyorlar. Almancı tanıdıklarından aldıkları emanet kamera ile film çekiyorlar. Film, yarım kalıyor. 1980 askeri darbesi ile birlikte evlere baskınlar yapılıyor. Bu baskınlarda bizim evde de kitapların arasında arşivlerde film makaraları bulunuyor. Bu filmde ve fotoğraflarda olanlar, bütün köylü; suç örgütü kurmaktan, gerilla eğitimi vermekten ve adam öldürmek suçlarından gözaltına alınıyor. Filmin hikâyesi de genel olarak bu. Bu nedenle de çok enteresan bir proje oldu. Babam senaryosunu yazdı, ben yönettim, küçük kardeşimde oynadı. Bu anlamda tam anlamı ile bizim ailemizin işi diyebilirim."

HAYALİ 44 YIL SONRA GERÇEK OLDU

Filmin senaristi Zeynel Korkmaz ise, Netekim Karakolu'nun kendisinin yaşadığı gerçek bir hikâye olduğunu belirterek, "Netekim, benim gerçek hikâyemdir. Oğlum film çekmek içinde uğraşıyordu, beni de ikna etti. Ben de senaryosunu yazdım, güzel bir çalışma oldu. Çocuk kafası ile biz film çekmeyi kolay zannediyorduk. Kamera olunca bu iş yeter diye düşündük ama kamerayı elimize aldığımızda o işin hiçte kolay olmadığını gördük. Başta kadın oyuncu bulmakta zorlandık. Bu zorluğu erkek oyuncu ile aşmaya çalıştık. Ama buna rağmen filmi bir türlü tamamlamak mümkün olmadı. Film, 10 yıl sonra da başımıza bela oldu. Bu filmde onun filmi. 10 yıl sonra 12 Eylül 1980 darbesi oldu. Bölgedeki ev aramalarında filme ait fotoğraflar ve film şeritleri ortaya çıktı. Bu görüntüleri gerilla eğitimi, terör eylemi olarak algılayan karakol komutanı bizi örgüt kurmakla, gerillacılık yapmak suçladı. Kanıt olarak da elindeki fotoğrafları ve görüntüleri gösterdi. O dönem, Limonlu da oynayan köylüleri de karakola çekti. İnsanlara günlerce işkence yapıldı. Sonuçta gördüler ki, değil. Olay o şekilde cereyan etti, bizde onu anlattık" şeklinde konuştu.

SANDALCI: "BİZİM İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI OLDU"

Filmde işkenceci yüzbaşıyı canlandıran oyuncu Deniz Sandalcı da bölge halkının filmde büyük emeğinin olduğuna değinerek, "Bugün filmimizin galasını yapıyoruz. O anlamda büyük bir mutluluk anı yaşıyoruz. Sinema filmi çekmek kolay bir iş değildir. Hele ki beyaz perdede seyirci ile buluşturmak hiç kolay değildir. Biz bütün zorlukları aşarak Netekim Karakolu'nu beyaz perde ile buluşturduğumuz için çok mutluyuz. Ana karakteri canlandırmak zor oldu elbette. Film öncesinde 2 aya yakın karakteri araştırmasını yaptım. O kişinin tikinden tutun bütün karakteristik özelliklerini araştırdım. Yani darbe öncesi ve darbe sonrası bir kişinin nasıl bir karakter değişimi yaşadığının analizini yaptım. Arkasından da provaya geçerek uygulamaya başladım. Bu da kolay olmadı" dedi. Galanın ardından sinema severler hep birlikte filmi izlediler. Film uzun süre izleyiciler tarafından ayakta alkışlanırken, galanın ardından filmi değerlendiren Yeşilçam'ın emektar sanatçıları, amatör oyuncuların oynadığı filmi çok beğendiklerini ifade ettiler.
CİHAN
11 Şubat 2015 12:17
DİĞER HABERLER