New York eyalet Kongresi, ABD federal milletvekilleri ile senatörlerini Türkiye'de artan otoriter eğilime yönelik harekete geçme çağrısı yaptı. New York eyalet Kongresi üyesi 72 senatör ve milletvekili tarafından ortak kaleme alınan mektupla, Türkiye'de devam eden anti demokratik gelişmelerden duyulan rahatsızlık dile getirildi. New York senatör ve milletvekilleri, ABD yönetiminden Türkiye'deki anti demokratik uygulamaların durdurulması için harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.
Kongre'nin kaleme aldığı mektupta, basın hürriyetine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile hükümetin saldırıları ve Bank Asya'ya yönelik gasp eylemi kınandı. Mektupta, BBDK'ın ülkenin en büyük ulusal bankalarından olan Bank Asya'ya el koyduğu, Erdoğan'ın kendisi ve AK Parti hükümetini eleştiren basına yönelik sansür politikalarının son bir ayda hız kesmeden devam ettiğine dikkat çekildi.
Teşebbüs hürriyeti, ifade özgürlüğü ile hukuk ihlallerinin Türkiye'de iktidar tarafından ihlal edilmeye devam edildiği aktarılan mektupta, "Son dönemlerde Türkiye'de Meclis tarafından çıkarılan yasalar, birey hürriyetlerine yönelik ihlallerin yapıldığını kanıtlamakta ve bu da ülkede demokrasinin geleceği adına endişelerin ciddi şekilde artmasına yol açmakta. Hür girişim, basın ile birey hak ve hürriyetlerine yönelik yapılan tacizler tüm Türk halkının refahını tehdit etmekte" ifadelerine yer verildi.
ARTAN OTORİTER EĞİLİM TÜRKİYE'NİN ABD VE NATO ÜYELİĞİ İÇİN TEHDİT
Washington DC'de bulunan 453 federal milletvekili ile 100 senatöre gönderilen mektupta şunlar yazıldı; "Demokrasiye yönelik bu son saldırılara rağmen, Türkiye'nin bölgede ABD'nin güçlü bir müttefiği ve destekleyicisi. Türkiye, NATO'nun bir üyesi olarak katkıda bulunmaya devam ediyor. Ancak, yöneticilerde artan otoriter eğilim bahsedilen olaylar ve Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri ile arasındaki dostluğu zayıflatma yolunda tehdit oluşturmakta, NATO'daki istikrarlı ortaklığına yönelik endişeleri artırmakta."
MİLLETVEKİLİ SALADİNO; SİLVİRİ'DEKİ İNSANLAR SİYASİ GEREKÇELERLE TUTULUYOR
New York Kongresi'nde bulunan tüm milletvekilleri ile senatörlere gönderilen mektup, bu yıl 10.su düzenlenen "Geleneksel Türk Günü" programında da okundu. Mektubun okunmasından sonra kürsüye gelen Milletvekili Joseph Saladino, bir ay önce Türkiye'ye giderek Silivri cezaevinde yatan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'yı ziyaret etmek istediğini dile getirdi. "Benimle birlikte gelen milletvekili arkadaşlarımın ziyaret istediği kabul edilmedi. Amerika olup bitenlere seyirci değil" diyen Saladino şunları kaydetti; "Kültür, tarih ve insanının misafir perverliği inanılmaz olan bu güzel ülke ile ilişkilerimiz bizim için çok önemli.
Vatandaşlarımıza Türkiye'ye rahatça gidin, bu tarihi, kültürel zenginliği ve misafirperver insanları tanıyın demeyi çok arzu ederim. Ama Türkiye'deki mevcut şartlar insanlarımıza güven içinde gidebilirsiniz dememi zorlaştırıyor."
Türkiye'nin Kapadokya'dan Meyrem Ana Evi'ne, İzmir'den Ankara'ya kadar şehir şehir dahi ayrı bir medeniyetin izlerini taşıdığını belirten Saladino, "Birçok medeniyeti tarihinde barındıran bu ülkeye gitmeye devam edecek ve ilişkilerimizi geliştirme çabasına devam edeceğiz. Biz Silivri'ye de gidip burada siyasi gerekçelerle içeride tutulan masum insanları serbest bırakın, onlar terörist değil demeye devam edeceğiz" dedi.
"HİZMET OKULLARINDA SEVGİ, HOŞGÖRÜ ÖĞRETİLİYOR"
Hizmet Okullarının yalnızca ABD'de veya Türkiye'de değil dünyanın birçok ülkesinde çok iyi eğitim verip güzel işlere imza attığını belirten Saladino, "Bizler tanığız, bu okullarda öğrencilere dünyanın neresinde olursa olsun birbirlerine karşı sevgi, hoşgörü öğretiliyor. Okullarda çocuklara kazandırılan bu anlayışla bir tane dünya var ve hepimiz bunun birer parçalarıyız deniliyor. Evet, Türkiye'de bu dünyanın çok güzel bir ülkesi olarak parçası" dedi.
Kongre'deki Türk Günü etkinliğine ev sahipliği yapan Milletvekili Kevin Cahill ile Steven H. Cymbrowitz da mektubu davetlilere okuduktan sonra kısa birer konuşma yaptı. ABD yönetiminin Türkiye'de demokratik kazanımların kaybedilmemesi adına mektubu kaleme aldıklarını belirten Vekil Cahill şunları dile getirdi; "Bizler siz Amerikalı Türklerin kardeşleriyiz. Sizler bugüne kadar hep bizlere dostluğunuzu, samimiyetinizi gösterdiniz. Gerek buradaki Türk Kültür Merkezleri'nde (TCC) gerekse Türkiye'de misafirperverliğinizi, cömertliğinizi esirgemediniz. Ve şimdi iyilik sırası bizde. Bunu yapmaktan (mektubu hazırlayıp imza atmaktan) ve dostluğumuza katkı sağlamaktan dolayı onur duyuyorum."
Kongre'de düzenlenen 10.cu Türk Günü'ne onlarca senatör ile milletvekili katıldı. Programa katılan ve mektupta imzası olan milletvekillerinden Philip Ramos, TCC ile birlikte Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı. Türkiye'ye övgülerde bulunan Ramos, "Ülkeniz ile ne kadar gurur duysanız yeridir... İnsanlığınızla, renk, dil, din ayrımı yapmadan herkese kucak açıyorsunuz. Öyle ki; burada Sandy Kasırgası oluyor, siz Türkler yardımda en önde oluyorsunuz. New York gibi Amerika'nın genelinde ve dünyanın onlarca farklı ülkesinde yine yardıma muhtaç insanlara el uzatıyorsunuz" dedi.
MİLLETVEKİLİ DAVİLA; SİZDEN DAHA İYİ ÇALIŞAN, DEĞERLERİNİ PAYLAŞAN MİLLET YOK
İlk defa 2010 yılında milletvekili seçildiğini anımsatan Maritza Davila, kapısını ilk çalan kişinin Türkler olduğunu söyledi. Milletvekili Davila, "Beni ofisimde ziyaret edip ülkenizi, değerlerinizi, kültürünüzü anlattınız. Ve bunları da son derece samimiyetle dile getirdiniz. New York eyaletinde etnik gruplar içinde siz şampiyonsunuz, sizden daha iyi çalışan, değerlerini paylaşan bir millet yok" dedi.
VEKİL KRASNY: İYİ BİR RUS YEMEĞİ İÇİN TÜRK RESTORANTINA GİDERİM
Etkinlikte söz alan Milletvekili Alec Brook Krasny, Türk toplumunun New York'ta olduğu gibi ABD genelinde tüm diğer etnik gruplara örnek olarak gösterilecek millet olduğunu söyledi. Rus asıllı Vekil Krasny, "Yemeklerden bahsetmeden Türkiye anlatılamaz. Bana Amerikalı arkadaşlarım, 'Alec, iyi bir Rus yemeği yemek için nereye gidersin' diye sorduklarında onlara hep 'Türk restoranına' diye cevap veririm" dedi.
Etkinlikte söz alan Milletvekili Andrew R. Garbarino, Türkiye ziyaretinde Hizmet Hareketi hakkında çok bilgi edindiğini aktardı. Garbarino, Türk hükümetinin onca baskılarına rağmen Hizmet Hareketi'nin yılmadan demokrasi yolunda gösterdiği birlik, beraberlikten çok etkilendiğini söyledi. Garbarino, "Türk hükümeti Hizmet Hareketi'nden hoşlanmıyor olsa da onca haksızlıklara rağmen yılmadınız, biraraya gelip Türkiye'deki seçim sonuçlarının demokrasi yönünde netice almasına katkıda bulundunuz… Bu netice Türkiye'de birçokları için zafer oldu. Tebrik ederim!" dedi.
CİHAN