New York Times: PKK'nın bombalanması bağımsız Kürt devleti tehdidini azaltmaz

Amerikan New York Times gazetesinde yayınlanan başyazıda, Türkiye'nin PKK'yı bombalamasının bölgede karışıklığı artırabileceği kaydedildi. Türkiye'nin IŞİD ve PKK'yı aynı şekilde değerlendirerek 'fırsatçı bir politika' izlediğinin ifade edildiği başyazıda, müzakere yoluyla çözülebilecek bağımsız Kürt devleti tehdidinin karışıklığın artırılmasıyla azalmayacağı dile getirildi.

Başyazıda, Türkiye'nin IŞİD'in savaşçı ve para kanallarını kesme konusunda hiç olmadığı kadar istekli gözüktüğüne dikkat çekilerek söz konusu gelişmenin olumlu olduğu belirtildi. Ancak Türkiye'nin PKK'yı bombalamasının IŞİD'e yönelik çabalarını ciddi şekilde baltalayacağı ve Türkiye'nin eylemlerinin kısa vadede IŞİD'e karşı savaşa zarar vereceği kaydedildi.

New York Times'ta yayınlanan başyazının tamamı şu şekilde:

Türkiye, geçtiğimiz hafta IŞİD hedeflerine operasyonlar düzenlemesi ve terörist grupları hedef alacak ABD askeri uçaklarının kalmasına izin vereceğini açıklamasıyla Suriye'deki iç savaşa dahiliyetini önemli ölçüde artırdı.

Uzun süreden bu yana Suriye'deki savaşa derinlemesine müdahil olmaktan sakınan bölgedeki en güçlü askeri güce sahip NATO üyesi Türkiye'nin bu hamleleri, IŞİD'e karşı mücadele çabalarını büyük ölçüde destekleyebilir. Ancak bu değişimin hemen ardından bölgedeki karışıklığı daha da artırabilecek tehlikeli bir gelişme meydana geldi.

2013'TEN BERİ DEVAM EDEN ATEŞKES SONA ERDİ

Türk savaş uçakları Cuma günü Kuzey Irak'ın uzak bölgelerinde yer alan PKK'nın kamplarına hava saldırısı başlattı. Saldırı, Ankara hükümeti ile Kürt militanlar arasında 2013'ten bu yana çoğunlukla tutulan ateşkesi sona erdirdi. Türkiye'nin IŞİD ve 30 yıldır çatıştığı Kürt ayrılıkçılar tehlikesini benzer şekilde değerlendirdiği bu fırsatçı kararı, Amerika'nın liderliğindeki koalisyonun geniş çabalarının ilerlemesini engelleyebilir.

Suriye'nin kuzeyinde fiili uçuşa yasak bölge kurulmasına öncülük etme olasılığı yüksek görünen IŞİD'e karşı mücadelenin bu yeni evresi Kongre'den neredeyse anlamlı hiçbir katkı olmadan ilerliyor. Washington'un Irak ve Suriye'ye dahiliyetinin parametlerini düzenleyecek savaş yetkisinin kapsam ve mahiyeti üzerine bir konsensusa ulaşılamadı. Kanun koyucular Obama yönetimin karmaşık savaşa daha derin bir şekilde kaymasına izin vermeye boyun eğmiş görünüyor.

ABD, TÜRKİYE'Yİ ELEŞTİRMEKTEN ÇEKİNİYOR

Uzun zamandır Türkiye'nin Suriye'deki savaşa daha çok dahil olması arayışındaki Amerikalı yetkililer, Türkiye'nin PKK'yı bombalamasını eleştirmekten çekiniyor görünüyor. IŞİD'e karşı mücadeyi yönetenler arasında yer alan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Brett McGurk, hafta sonu ABD'nin Kürt gruplara yönelik hava saldırısında hiçbir rolünün olmadığını ama Türkiye'nin 'kendini savunma hakkını' tanıdıklarını belirtti.

PKK'ya yönelik yeni saldırılar başlatan ve IŞİD'e karşı savaşa dahil olan Türkiye, sınır boyunda Kürt gruplarının yayılmasını engellemeyi istiyor görünüyor. Türkiye, İran, Irak ve Suriye'de yaşayan etnik grup Kürtler, uzun zamandan bu yana bölgede bağımsız bir ülke oluşturmak istiyor. Potansiyel olarak müzakere yoluyla çözülebilecek bu tehdit, karışıklığı artırarak azalmaz.

YPG, ABD'NİN BÖLGEDEKİ EN GÜVENİLİR MÜTTEFİKİ

Türkiye'nin eylemleri kısa vadede IŞİD'e karşı savaşa zarar verir. PKK'nın Suriye uzantısı YPG, bölgeyi tutumak için umutsuz bir şekilde Suriye'de güvenilir savaşçı arayan Amerikan ordusunun en güvenilir müttefiki oldu.

Türkiye, IŞİD rotasına odaklansaydı uluslararası savaş muhtemelen daha fazla güç kazanabilirdi. ABD savaş uçaklarının Türkiye'den kalkmasına izin verilmesi, uçuş süresini ve hedeflere olan süreyi önemli ölçüde azaltır. Türkiye ayrıca IŞİD'in savaşçı ve para kanallarını kesmek konusunda hiç olmadığı kadar istekli gözüküyor. Bunlar önemli adımlar. Ancak Türkiye'nin Kürtlere yönelik eş zamanlı operasyonu bu çabaları ciddi şekilde baltalayabilir. CİHAN
29 Temmuz 2015 12:08
DİĞER HABERLER