Niğde’nin Bor ilçesinde dün akşam saat 22.08 itibarıyla 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili Niğde Belediyesi'nden yapılan açıklamada, can ve mal kaybının bulunmadığı belirtildi. AFAD verilerine göre bu sabah saat 06.37'de yine Bor ilçesinde 4.1 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.
Niğde'nin Bor ilçesi Obruk köyü merkezli meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere 7 evde hasar oluştu. Sabah 06.37'de de 4,1'lik artçı sarsıntı meydana geldi.
Niğde'nin Bor ilçesinde saat 22.08'de 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İlçeye bağlı Obruk köyünde yaşayan Ramazan Altunkaya, evde otururken deprem olduğunu ve sarsıntının 7-8 saniye sürdüğünü söyledi. Bir anda sallanmaya başladıklarını ve elektriğin kesildiğini belirten Altunkaya, "Duvarlardan, kolondan bir anda üzerimize sıva dökülmeye başladı. İçeriden zor kaçtık. Köyde sadece evlerde hasar var" dedi.
Köylülerden İbrahim Altunkaya da depremin kısa sürdüğünü ve hemen dışarıya çıktıklarını belirterek, "Duvarlar çatladı. Köyde birkaç evde hasar olduğunu söylediler. Köye jandarma ve sağlık ekipleri geldi. Şükürler olsun can kaybı yok" diye konuştu.
Emine Altunkaya ise deprem anında çok korktuğunu, evin duvarlarında çatlaklar oluştuğunu ifade etti.
5,1'lik deprem Aksaray'da hissedildi
Niğde’nin Bor ilçesindeki 5.1 büyüklüğündeki deprem Aksaray’da da hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar korkuyla evlerinden dışarı çıkarken, Aksaray’da herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Depreme Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yakalanan vatandaşlar ve hasta yakınlarının da hastane önüne çıktıkları görüldü. Deprem sonrası emniyet, sağlık, İl Acil Afet Durum (AFAD) Müdürlüğü, Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri de tam kadro hazır hale getirildi. Polis ekipleri de sokaklarda devriye attı. Aksaray’da şu ana kadar kayda giren herhangi bir olumsuzluk olmadığı belirtildi.
4,1'lik artçı sarsıntı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 06.37'de merkez üssü Niğde'nin Bor ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi.
Depremin 7,03 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi.
''Bazı evlerde çatlaklar var''
Depremde can kaybının olmadığını belirten Vali Şimşek, şunları kaydetti:
"Bazı evlerde çatlak şeklinde hasarlar var. Yıkılan binamız yok. Vatandaşlarımızda biraz panik var ama inşallah devletimizin bütün imkanlarıyla vatandaşlarımızın yanında olacağız. Şu anda çadırlarımız gelmek üzere, yine Adana'dan ikmal ekibimiz yola çıktı. İnşallah hep birlikte bu yaramızı da saracağız. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun."
Köyde, AFAD, UMKE, itfaiye evlerde hasar tespiti yapıyor, sağlık ekibi hazır bekletiliyor. Tedirgin olan vatandaşlar, geceyi dışarıda geçirecek.
Valilikten yapılan açıklamada ise, pazar günü saat 22.05'te, merkez üssü Bor ilçesi Obruk köyünde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiği ve akabinde ivedilikle tüm çalışma gruplarının Valilik toplantı salonunda kriz yönetimine başladığına dikkat çekildi.
İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu'nun Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında toplanarak durum değerlendirilmesi yapıldığı vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ön tespit ve inceleme yapılmak üzere 26 yerel düzey çalışma grubu ekipleri derhal göreve sevk edildi. Depremin il merkezi ve diğer ilçelerimizde de hissedildiği, ilk belirlemelere göre yıkılan binaların bulunmadığı, can kaybının olmadığı, 112 acil çağrı merkezine gelen ilk bilgilerden anlaşılmıştır. Köye intikal eden ilk ekibin tespitine göre 7 evin hasarlı olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Obruk köyüne hasar tespiti için 5 ekip ile çadır ve erzak sevk edilmiş, yeteri kadar arama kurtarma ekibi yönlendirilmiştir."
Adana Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü tarafından tedbiren donanımlı 10 kişilik ekibin bölgeye sevk edildiği ifade edilen açıklamada, bölgede sağlık, AFAD, itfaiye, Türk Kızılay, enerji ve jandarma ekiplerinin çalışmalarına devam ettiği, Türk Kızılayın ikram aracının köye ulaştığı ve vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için gerekli çalışmaların yürütüldüğü aktarıldı.
Ecemiş (Niğde) Fayı: Adana’nın kuzeyinde, KKD-GGB genel gidişli, değişik jeolojik birimleri yan yana getiren uzun bir tektonik kuşak Ecemiş Koridoru olarak adlandırılmıştır (Blumenthal 1952, Arpat ve Şaroğlu 1975, Özgül 1976, Yetiş 1978, Tekeli vd. 1984, Şaroğlu vd. 1987). Yetiş (1978), Ecemiş fayının Lütesiyen öncesi-Paleosen sonrası bir dönemde oluştuğunu; fayın hem düşey hem de doğrultu atım bileşenli olduğunu; düşey bileşenin günümüzde geliştiğini; doğu bloğunun batı bloğa göre 10 metreden daha fazla yükseldiğini ve toplam sol yönlü atımın 80 +/- 10 km olduğunu ileri sürmektedir. Tekeli vd. (1984), Ecemiş fayının Aladağlar’ın yapısal evriminde önemli rol oynadığını ve en son hareketinin sol yönlü doğrultu atımlı olduğunu belirtmektedir.