Nijerya Milli Eğitim Müsteşarı'ndan 'kapatın' diyenlere cevap

Nijerya Milli Eğitim Müsteşarı'ndan 'kapatın' diyenlere cevap
Hükümetin kapattırmaya çalıştığı Türk okulları, Nijeryalı yetkililerin de övgülerini kazandı. Nijerya Milli Eğitim Müsteşarı Dr. Nwaobiala, Türk okullarının Afrika’nın gelişimine katkı yaptığını belirterek daha fazla okul istedi. Nijeryalı âlim Aliyu da hükümetten okulların kapatılması talebi gelirse geri çevrileceğini söyledi.

AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef alınarak kapatılmak istenen Türk okullarına Nijerya’dan destek geldi. Nijerya Müslümanları için Diyanet İşleri Başkanlığı konumundaki çatı örgütü Jama’atu Nasril İslam Genel Sekreteri Khalid Abubakar Aliyu, hükümetin yurtdışındaki Türk okullarını kapatma girişimlerine tepki gösterdi. Nijerya’dan örnek veren Aliyu, “Şayet ülkemde faaliyet gösteren Türk okullarının kapatılma talebi gelirse bu geri çevrilecektir. Bu kolay değil. Türkiye’de yaşanan iç gelişmeler diğer yabancı ülkeleri ilgilendirmez.” dedi. Nijerya Federal Hükümet Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Dr. Macjohn Nwaobiala ise ülkesinde daha fazla Türk okulu açılmasını istedi. Zaman’a İstanbul’da özel açıklamalarda bulunan Nwaobiala, Türk okullarının Nijerya’da gösterdiği başarılı eğitimini takdir ettiklerini belirterek, “Türk girişimciler ülkemizde daha fazla okul açsın. Bundan çok mutlu oluruz.” ifadelerini kullandı.

TÜRK OKULLARI SADECE KALİTELİ EĞİTİM VERMİYOR, İYİ BİR NESİL YETİŞTİRİYOR

Jama’atu Nasril İslam Genel Sekreteri Aliyu, ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarının performansını çok beğendiğini belirterek, “Okullar çok güzel işler yapıyorlar. Ülke genelinde yapılan sınavlarda bu okullarda eğitim gören öğrenciler çok başarılı sonuçlar alıyor. Eğitim kalitesi çok iyi.  Bu okullardan mezun olacak öğrencileri, Nijerya’nın geleceği açısından çok önemli görüyorum. Okullar sadece kaliteli eğitim vermiyor, ayrıca iyi bir nesil yetiştiriyor.” diye konuştu. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sık sık gündeme getirilen Türk okullarının kapatılması ile alakalı bir soruya Aliyu, “Ülkemde faaliyet gösteren okulların kapatılması kolay değil. Bir ülke bir ülkeye bu şekilde baskı yapamaz. Şayet böyle bir kapatın teklifi gelirse, bağımsız bir ülkeyiz. Geri çevrilecektir. Okulları yakından takip ediyoruz. Türkiye’de hükümet ve Hizmet arasındaki gelişmeler başka bir ülkeyi bağlamaz. İki gün önce ülkenin en büyük otellerinden birinde Abuja’da, Türk okullarının ülke genelindeki matematik yarışmasındaki başarısından dolayı ödül verdik. Ben de oradaydım.” diye konuştu.

NWAOBİALA: DAHA FAZLA TÜRK OKULU AÇIN

Nijerya Federal Hükümet Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Dr. Macjohn Nwaobiala ise ülkesinin büyük bir nüfusa sahip olduğunu belirterek, okula gitmek isteyen büyük bir genç nüfus potansiyelinin olduğunu söyledi.  Macjohn Nwaobiala, “Ülkemizde faaliyet gösteren, Türk eğitim kurumlarının sistemini beğeniyorum. Ülkemizde, ayrıca bir Türk üniversitesi mevcut. Bu okulun da birçok öğrenciye burs vererek kaliteli bir eğitim sağladığının farkındayım. Türk okulları, Nijerya eğitim sistemini ve kalitesini artırıyor. Bizler Türk girişimcilerden yeni Türk okulları açmasını istiyoruz. Bundan mutlu oluruz.” diye konuştu. Afrika genelindeki Türk okullarının oluşturdukları ‘eğitim kalite standardını ve uluslararası eğitim tecrübesini bulundukları ülkelere taşıdıklarını belirten Nijeryalı eğitimci, “Bizler dünya barışına katkı sağlayacak yeni bir Afrika inşa etmek istiyoruz. Afrika genelindeki Türk okulları, Afrika’nın gelişimine katkı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Hizmet Hareketi dünya barışına katkı sağlıyor

Hizmet Hareketi’ni yakından takip ettiğini dile getiren Jama’atu Nasril İslam Genel Sekreteri Khalid Abubakar Aliyu, Hareket’i ‘insanlık hareketi’ olarak nitelendirdi. Hizmet Hareketi’nin şiddet içermediğinin ve dünyanın dört bir tarafında insan odaklı hareket ettiğinin altını çizen Aliyu, “Ben Hizmet Hareketi’nin dünya barışına katkı sağlayabileceğini düşünüyorum. Eğer fırsat verilirse birçok şey yapabilirler. Birçok sorunu barışçıl bir yol ile çözebilecek potansiyele sahipler.” ifadelerini kullandı. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin eserlerinin ‘hayranlık verici’ olduğunu belirten Nijeryalı âlim, “Gülen, her zaman dünya barışı adına, insan odaklı barış ve hoşgörü çağrılarında bulunuyor.” diye konuştu.

16 Mart 2015 09:41
DİĞER HABERLER