Nitelikli işgücü sıkıntısına çözüm: MYO mezunları kısa dönem askerlik yapsın

Ege Otomotiv Derneği (EGOD), sektörün sıkıntılarını belirlemek ve çözüm üretmek için özel bir rapor hazırladı. Raporla sektörün fotoğrafı çekilirken en büyük sıkıntının da sanayinin birçok kolunda olduğu gibi nitelikli işgücü olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Demir tarafından hazırlanan raporda, sektörün talepleri ve eğitim konusundaki beklentileri de yer aldı. Raporun ardından kalifiye eleman sıkıntısının çözümü için yeni projeler üretme kararı alan EGOD, MYO mezunlarına kısa dönem askerlik önerisinde bulundu.

Büyük bir titizlikle hazırlanan raporu gündemlerine aldıklarını ifade eden EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, "Sektörümüz adına güzel bir çalışma oldu. Burada belirtilen temenni ve tavsiyelerin gerçekleştirilmesi için yönetim kurulumuzla birlikte elimizi taşın altına koymaya hazırız. Biz ve diğer meslek kuruluşları koordineli çalışarak, sektörümüzün en önemli ihtiyacı olan nitelikli işgücü sorununun çözümüne katkı sağlayacağız." dedi. Türkiye'de her sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de nitelikli eleman açığı bulunduğunu ve ülkenin geleceğinin sanayi sektöründe olduğunu belirten İduğ, şunları kaydetti: "Dernek olarak sürekli temas halinde bulunduğumuz Ege Meslek Yüksekokulu'ndan, bizlerin ve öğrencilerin sektörden beklentilerini akademisyen gözüyle aktarmalarını rica ettik. Onlar da bir rapor hazırladı. Bu çalışmalar ışığında öncelikle bölgemize, ardından tüm Türkiye'ye örnek olacak projeleri üretip gelecek nesillerimiz için katkı koyacağız." diye konuştu.

'MESLEKİ EĞİTİME GEREKLİ ÖZEN VE DESTEK GÖSTERİLMİYOR'

Sektördeki temel meselenin okul, sanayi ve meslek örgütleriyle işbirliği mekanizmaların sağlıklı ve sürdürülebilir olmamasından kaynaklandığı ifade edilen raporda, şu unsurlar öne çıktı: "Meslek örgütleri, mesleki eğitime gerekli özeni ve desteği göstermiyor. Bu mesleklere özendirici mekanizmaların geliştirilememesinden dolayı öğrenciler, bu meslekleri tercih etmiyor. Sürekli değişen, bir türlü stabil yapıya oturtulamayan mesleki eğitim sistemiyle ekonomik ve sosyal getiriler, çalışanların beklentilerini karşılamıyor."

'EN İDEALİ ALMANYA'DAKİ GİBİ ÇİFTLİ SİSTEM'

Çalışmada, eğitim camiasının sektör ve meslek örgütlerinden talepleri de sıralandı. Buna göre Almanya'da uygulanan çiftli mesleki eğitim sisteminde olduğu gibi mesleki eğitimin planlaması, uygulaması, öğrencilerin staj ve istihdam aşamaları dahil olmak üzere meslek örgütlerinin en faal kurum olması şartı ilk sırada yer aldı. Sektörün çok hızlı değişen teknoloji ve altyapıya sahip olmasından dolayı okullarda verilecek temel ve teorik eğitim dışında kalan uygulamaların, piyasadaki işyerlerinde yapılacak sözleşmelerle verilmesi gerektiğini vurgulayan araştırmada, öğrencilerin uygulamalı eğitimini işyerinde alması ve haftanın belli günlerinde işyerinde bulunması gerektiğinin altı çizildi.

'MYO MEZUNLARINA ASKERLİK KISALMALI'

Ayrıca meslek yüksekokullarından mezun olan öğrencilerin de askerliklerinin kısaltılması hususunda meslek örgütlerinin, meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarının devlete bu yönde taleplerde bulunması önerildi. Staj yapacak ve işbaşı için işyeri eğitimi alacak öğrenciler için EGOD, ticaret odası, esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, oto tamircileri odası,sanayi sitesi ve kooperatif başkanlıkları gibi meslek örgütleriyle çalışması ve İzmir'de, Almanya'daki örneğine benzer bir uygulamalı teknoloji fakültesi açılması tavsiye edildi. CİHAN
03 Şubat 2015 16:23
DİĞER HABERLER