"Niye şaşırıyorsunuz ki?"

Bakan Yıldırım, 3. köprü ücretlerinin sorulması üzerine 'Bu köprüyü devletin bütçesinden yapmıyoruz. Bu köprünün bir maliyeti var. Bu maliyet de, köprüyü kullanacak araçlardan ücret almak suretiyle karşılanacak. Burada şaşırılacak ya da yadırganacak bir şey yok. Her hizmetin bir bedeli var' dedi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi 3. Ulaştırma Bakanları Toplantısına katıldı. 

Toplantıya Bakan Yıldırım'ın yanı sıra Kırgızistan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Argynbek Malabaev, Azerbaycan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Musa Panahov da katıldı. Toplantıda Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Bakan Yıldırım, toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

Yıldırım, “Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu önemli bir halkayı teşkil ediyor. Bu demiryolunun tamamlanması ile birlikte, Avrupa ile Uzakdoğu arasında Kafkaslar üzerinde doğrudan bağlantı gerçekleşmiş oluyor. Bu proje sadece, Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan projesi değil, aynı zaman da Uzakdoğu, Avrupa ve Orta Asya'nın ortak projesi. Bu halkayı tamamlamadığımız zaman tarihi İpek Yolu eksik kalmış olacak. Projede bazı arzu etmediğimiz gecikmeler oldu. Ancak bütün bu gecikmeleri geride bırakacak tedbirleri aldık ve 2016'nın sonu itibariyle burada trenleri yürütmüş olacağız. Öncelikle yük taşımacılığı daha sonra da yolcu taşımacılığı mümkün hale gelecek" dedi.

"TÜRK-YUNAN DOSTLUĞUNUN BİR GÖSTERGESİ OLARAK BU HAT DEVREYE GİRMİŞ OLUR"

Bakan Yıldırım, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren planladıkları şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:

“Sayın Başbakanımız ile Yunanistan Başbakanı'nın dünkü görüşme öncesinde ortak bir görüş olarak ifade ettikleri bir projedir. Biz İstanbul'dan Edirne'ye kadar yüksek hızlı tren yapımını bu sene başlatacağız. Bu proje Türkiye tarafından bahsedilen projenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Benzer şekilde Avrupa Birliği ortaklık öncesinde katılım fonlarını kullanmak suretiyle Yunanistan'da da devamı yapılınca, bu bahsedilen proje gerçekleşmiş olacak. Bizim taraf zaten belirli bir aşamaya geldi. Benzer bir şekilde Yunanistan tarafı bu çalışmaları başlatırsa ümit ederim ki birkaç sene içerisinde bu proje tamamlanmış olur ve böylece Türk-Yunan dostluğunun bir göstergesi olarak bu hat devreye girmiş olur" 

“EN PAHALI HİZMET OLMAYAN HİZMETTİR"

Bakan Yıldırım, 3. köprü ücretlerinin sorulması üzerine ise, “Bu köprüyü devletin bütçesinden yapmıyoruz. Bu köprünün bir maliyeti var. Bu maliyet de, köprüyü kullanacak araçlardan ücret almak suretiyle karşılanacak. Burada şaşırılacak ya da yadırganacak bir şey yok. Her hizmetin bir bedeli var. Paranız varsa bütçenizden yaparsınız, bedeli sübvanse edersiniz. Eğer yoksa yeterli kaynağınız, özel sektörle bir ortaklık şeklinde yaparsınız. Bir an önce hizmet devreye girer, ondan da İstanbul gibi dünya şehri, trafik sıkıntısında, büyük araçların şehre girmesinden kurtulmuş olur. Bu proje çok başarılı bir projedir, dünyada rekor sürede yapılan bir köprüdür. Bu köprünün devreye girmesiyle beraber yılda İstanbul'da zaman kaybından, trafik sıkışıklığındaki yakıt kaybından 3 milyar lira tasarruf sağlanır. Bunu göz önüne aldığınız zaman iki sene içerisinde köprü bedavaya geliyor. En pahalı hizmet olmayan hizmettir" dedi.

DHA
09 Mart 2016 13:44
DİĞER HABERLER