Nizamiye Camisi'nden her hafta binlerce Güney Afrikalıya iftar

Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde 2012'de faaliyete geçen Nizamiye Camisi'nin büyük mutfağında her hafta yaklaşık 3 bin kişiye iftar veriliyor. Ülkede alışılagelmişin dışında siyah, beyaz, melez, Hintli ve Güney Asyalılar aynı masa etrafından biraraya geliyor.

Hafif yiyeceklerle oruçlarını camide açıp namazdan sonra ana yemeklerine devam eden Hint kökenli Müslümanlar ise Nizamiye'de Ramazan'a ayrı bir renk katıyor. Yerli Müslümanlar, Nizamiye'nin yemeklerini tadarken, yanlarında getirdikleri yiyecekleri de camide iftar açanlarla paylaşıyor.

Etrafında kilometrelerce hiç bir ibadet yeri bulunmayan Nizamiye, büyük bir boşluğu doldururken, Selimiye'nin ikizi caminin zemin katındaki dev mutfak ayrı bir geleneği yaşatıyor.

Cami'nin mutfak şefi Mehmet Yaman, iftar programını şöyle anlattı:

"Her yıl geleneksel olarak Nizamiye Camisi'nde yemek dağıtıyoruz. Hafta içi yaklaşık üç yüz, hafta sonlara ise bin kişiye iftar veriyoruz. Burada siyahlar ile Hint kökenli Müslümanlar beraber iftar yapıyorlar. Zengin, fakir, yaşlı, genç hep beraber iftarlarını açıyorlar. 12 personelle beraber her gün bu yemekleri yapıyoruz."

Etrafı çevrili bir külliye olan Nizamiye'deki Türk pastanesi ve lokantası da binlerce yabancıya Anadolu lezzetlerini sunuyor. Nizamiye'nin ikliminden istifade etmek isteyen Güney Afrika'nın yerli ve yabancı Müslümanları ramazan pidesi, çorbalar, kebab çeşitlerine büyük ilgi gösteriyor.

İftara ailesi ile katılan Labir Leham ise Nizamiye'de Ramazan iklimini şöyle tarif etti, "Nizamiye ülkemizdeki en büyük cami. Her gün buraya gelerek orucumuzu açıyoruz.Çok güzel bir atmosfer var burada" dedi.

NİZAMİYE'DEN CANLI YAYINLANAN VAAZI 5 YÜZBİN KİŞİ İZLİYOR

Dünyaca ünlü hafız ve alim olan Zimbabve doğumlu İsmail Müftü Menk, bu Ramazan'da Nizamiye'de yardımcısı ve caminin İmamı İbrahim Atasoy ile teravih kıldırıyor. Her yıl başka bir ülkede Ramazanı geçiren Menk'in vaazını canlı yayınlayan Güney Afrika'nın ITV kanalını, 500 binden fazla yerli Müslüman seyrediyor.

Vaazlar sosyal medyadan da canlı veriliyor. Dijital platform DSTV'de yayın yapan kanal bütün Afrika'da ve Ortadoğu'da da izleyiciye sahip. Nizamiye Müslümanların yaşadığı bölgelere uzak olmasına rağmen özellikle Cuma namazlarında dolup taşıyor.

KADINLAR RAHATÇA GELELİLİYOR

Nizamiye, bir çok ibadet mekânına nazaran kadınların da rahatça ibadet etmeleri düşülülerek tasarlanan mimarisi sayesinde erkekler yanında binlerce bayana da rahat bir dini ortam sağlıyor.

Kadınlar kendileri için ayarlanan abdest alma yerleri ve alt-üst katlardaki mekanlar sayesinde camide rahatça Ramazan'dan istifade ediyor.

CİHAN
29 Haziran 2015 14:32
DİĞER HABERLER