Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.
Suriyeli mülteciler konusunda çarpıcı bilgiler veren Kurtulmuş, "300 bin 250 bin gibi yüksek oranda sığınmacının bulunduğu illerimiz var. Hükümet olarak ilave destekler sunacağız. Çok üst düzeyde sağlık hizmetleri veriliyor. Suriyeli sığınmacıların iş yapma kapasitesi olanların da topluma kazandırılması için çalışmalarımız var. Geldiler ve giderler diye düşünülen kitlenin, büyük bir kısmının burada kalması mukadder olarak görünüyor. 2 milyon 200 bine yakın sığınmacı belki uzun yıllar Türkiye’de kalıcı" dedi.
İşte Kurtulmuş'un açıklamasının satır başları:
Fikirlerinin hiçbirini kabul etmek mümkün değil. Bu bakan arkadaşlarımız, aynı yetkiye aynı sorumluluğa sahip insanlardır. Benim bakan olarak sorumluluğum ve hakkım neyse, Sayın Ali Haydar ve Müslüm Bey'in de sorumlulukları aynıydı. Herhangi bir yerde yasak kararı varsa, bu karara nasıl ben uymak zorundaysam bu arkadaşlarımız da uymak zorundalar. Görev yapmalarına mani olunduğu eleştirilerinin doğru olmadığını ifade etmek isterim.
Bu seçim hükümeti Türkiye Cumhuriyeti'nin 63'ncü hükümeti olarak 1 Kasım'a kadar Türkiye'yi inşallah seçimlere götürecektir. Zannediyorum önümüzdeki saatlerde bu iki bakan arkadaşımızın yerine iki yeni bakan atanarak, hükümet yoluna devam edecektir.
Ben bu vesileyle bütün milletimizin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum. Uyarıyı da bir kere daha yapmak istiyorum. Yollardaki trafik kazaları ve ölümlerden de Allah bütün ülkemizi korusun. Tatile giden kardeşlerimizin dikkatli olmaları, trafik kurallarına uymalarını da temenni ediyoruz.
SURİYELİ GÖÇMENLERİN SAYISINI AÇIKLADI
Suriye koordinasyon kurulumuz var mültecilerle ilgili olarak. Bütün ilgili bakanlıklarımızın çalışması söz konusu oluyor. Geçen hafta bunu yaptık. Tabi Suriyeli mülteciler meselesi, geçici olarak telakki edildi. Ama maalesef Suriye’deki bu istikrarsızlık ortamının uzun süre devam ettiğini görüyoruz. 2 milyon 200 bine yakın sığınmacı belki uzun yıllar Türkiye’de kalıcı.
Mesela Suriyelilerin çocuklarının kaybedilmemesi. 550 bine yakın okul çağında çocuk var. Bir kısmına Milli Eğitim Bakanlığımız okullarında eğitim sağlanıyor. Ama maalesef 400 bine yakın Suriyeli çocuk eğitim alamıyor. Mesela bunların eğitim almaları. Yeni kurulacak Suriye’de, yeni Suriye’de söz sahibi olmaları için çaba harcıyoruz.
"SURİYELİLERİN BÜYÜK BİR KISMININ TÜRKİYE'DE KALACAĞI GÖRÜLÜYOR"
Mesela Kilis, Gaziantep, Urfa gibi bu illerimizin belediye hizmetlerinde karşılaştığı yüklerin hafifletilmesi için gerekli tedbirleri alacağız. 300 bin 250 bin gibi yüksek oranda sığınmacının bulunduğu illerimiz var. Hükümet olarak ilave destekler sunacağız. Çok üst düzeyde sağlık hizmetleri veriliyor. Suriyeli sığınmacıların iş yapma kapasitesi olanların da topluma kazandırılması için çalışmalarımız var.
Geldiler ve giderler diye düşünülen kitlenin, büyük bir kısmının burada kalması mukadder olarak görünüyor. Ancak şunu bir kere daha söyleyeyim. Türkiye böylesine büyük bir sığınmacı kriziyle karşı karşıyayken, son Akdeniz'deki görüntüler ortaya çıkana kadar, Avrupa’dan çıt çıkmıyordu. Ne yazık ki Türkiye’nin bu çığlığına gerekli şekilde paydaş olmuyorlardı. Ümit ederim ki, maalesef kötü görüntüler ortaya çıktı.
7 bin 950 kişinin son 5 yılda Akdeniz’de boğularak öldüğünü biliyoruz. Türkiye’nin deniz kuvvetlerinin yıl içerisinde ege ve akdeniz 53 bin 980 kişidir, 54 bin kişi. Biz insani diplomasi karşısında bir suriye botunu gördüğümüz zaman hemen o insanları kurtarmaya çalışıyor. Ama maalesef başka ülkelerden bu hassasiyeti göremiyoruz. Türkiye karasularında vefat eden göçmenlerin sayısı ise 185 kişidir. Keşke onları ölmeden önce görebilseydik, kurtarabilseydik. Diktatörler iş başında olduğu sürece, dünyada gelir dağılımı adaletsizliği devam ettikçe önümüzdeki on yıllarda yeni göçmen dalgalarının olması kaçınılmazdır.