Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, 28 Mart'ta yaşanan don olayının üzüm bağlarında yüzde 80'lere varan zarar meydana getirdiğini söyledi. Nurlu, üreticilerin zararlarının karşılanması gerektiğini kaydetti.
Nurlu, Manisalı çiftçilerin yaşadığı don afetini Meclis gündemine taşımak ve çiftçinin zararının karşılanması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e soru önergesi verdi. Nurlu, 28 Mart 2016 Pazartesi günü Manisa merkez, Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Gölmarmara Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı ve Turgutlu ilçelerine bağlı birçok köyde binlerce dönüm bağın dondan etkilendiğini ifade etti.
Asmaların uyanma ve gözlerin açımı döneminde olduğu için yaşanan donun, binlerce dönüm bağda yüzde 70-80'lere varan oranlarda zarara neden olduğunu ileri süren Nurlu, "Afetten dolayı üzüm rekoltesinde önemli bir düşüş olacaktır. Doğal afetler her zaman tarım ürünlerine zarar vermiş ve bundan sonrada vermeye devam edecektir. Önemli olan bu zararların karşılanması ve telafi edilmesidir. Bölgemizde her yıl üst üste yaşanan afetler, çiftçiyi iyice perişan etmiştir. Bu nedenle hükümet bu duruma seyirci kalmamalı ve acilen gerekli tedbirleri almalıdır. Bu amaçla, Manisa bölgesi, Bakanlar Kurulu tarafından afet bölgesi ilan edilerek, hasar tespit çalışmalarına en kısa zamanda başlanmalıdır." dedi.
Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarının ertelenerek yeniden yapılandırılması ve zarar gören çiftçilere, faizsiz yeni kredi verilmesi gerektiğini dile getiren Nurlu, "Ayrıca bu tür afetlerde gözler tam açılmadığı için sigortalı olsa bile TARSİM zararları ancak hasat döneminde karşılamaktadır. TARSİM zarar oranı yüksek olan çiftçilere mahsuben zarar tazminatını ödemelidir." diye konuştu.
Milletvekili Nurlu'nun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e yönelttiği sorular şu şekilde: "Aşırı soğuk ve don nedeniyle bağları zarar gören Manisa Bakanlar Kurulu tarafından afet bölgesi ilan edilecek midir? Zarar gören çiftçilerimizin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının ertelenmesi için gerekli olan tarımsal varlıklarının yüzde 30'unu kaybetme şartı kaldırılıp zarar gören tüm çiftçilerin borçları ertelenecek midir? Manisalı çiftçilerin faizsiz ve uzun vadeli yeni kredi kullanmaları sağlanacak mıdır? Tarım sigortası yaptırdığı halde gözlerin uyanma aşamasında olduğu gerekçesiyle zararların karşılanmadığı iddia edilmektedir. Soğuk ve don nedeniyle bağları zarar gören çitçilerin zararları TARSİM tarafından karşılanacak mıdır? 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkındaki kanundan yararlanmak için Tarım Sigortası yaptırma şartının kaldırılması amacıyla yeni bir yasal düzenleme yapılacak mıdır? Tarım sigortası olmayan çiftçilerin de zararları karşılanacak mıdır?"
Cihan CİHAN